Μόνο τυχαίο δεν ήταν: Νέες εικόνες ντροπής με παπούτσια χωμένα σε εσοχές του ναού της Αγίας Σοφίας

Αγία Σοφία: “Φυσιολογική φθορά” χαρακτηρίστηκε από τις τουρκικές αρχές

Σάλος έχει ξεσπάσει με τις εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και δείχνουν σκηνές ντροπής από το εσωτερικό του εμβληματικού ναού της Άγιας Σοφίας.

Μόνο τυχαίο περιστατικό ή «φυσιολογική φθορά», όπως τη βάφτισαν οι τουρκικές αρχές, δεν ήταν η καταστροφή της αυτοκρατορικής πύλης στην Αγία Σοφιά προκαλώντας την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικώνκαθώς οι νέες εικόνες από τον ναό-σύμβολο για τη χριστιανοσύνη αποδεικνύουν ότι κάθε άλλο παρά σεβασμό δεν επιδεικνύουν οι Τούρκοι.

«Η κατάσταση έχει φτάνει σε σημείο που προσβάλει την αγιότητα και την ιστορική αξία της Αγίας Σοφίας».

Όπως φαίνεται σε εικόνες που ανήρτησε στα social media ο υπεύθυνος του Δήμου Κωνσταντινούπολης για την προστασία της ιστορικής κληρονομιάς της Πόλης, Μαχίρ Πόλατ, οι Τούρκοι έχουν μετατρέψει χώρους του ναού σε… παπουτσοθήκες!

Συγκεκριμένα στις εικόνες που κατέγραψε ο κ. Πόλατ, φαίνονται παπούτσια να είναι χωμένα σε εσοχή της Αγιάς Σοφίας με τον ίδιο να γράφει οργισμένος: «Η κατάσταση έχει φτάνει σε σημείο που προσβάλει την αγιότητα και την ιστορική αξία της Αγίας Σοφίας».

«Ζητώ από τα αρμόδια ιδρύματα να βάλουν τέλος σε αυτήν την ντροπή απέναντι στην ευαισθησία εκατομμυρίων των ανθρώπων που έχουν αφιερώσει την ψυχή τους στην Αγία Σοφία. Δεν το βλέπουν αυτό οι 154 κάμερες και οι 69 αστυνομικοί ασφαλείας και τουρισμού;» προσθέτει ο Τούρκος αξιωματούχος.

Οι καταστροφές που έχει υποστεί ο ναός της Αγίας Σοφιάς

Πριν από λίγες ημέρες είχαν έρθει στη δημοσιότητα εικόνες με την καταστροφή που έχει υποστεί η ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη της Αγιάς Σοφιάς η οποία μετρά ιστορία 1.400 ετών.

Το θέμα έφερε στην επιφάνεια η Ένωση Ιστορίας της Τέχνης της Τουρκίας σε ανάρτησή της στο Twitter και καταγγέλλει ότι: «Ανακαλύψαμε ότι η ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας βρίσκεται σε μία τέτοια κατάσταση και τη φωτογραφίσαμε, γύρω στις 20:45 σήμερα το βράδυ (18.04.2022)», παραθέτοντας και τη σχετική φωτογραφία.

Μετά το σάλο η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων της Τουρκίας είχε χαρακτηρίσει φυσιολογική φθορά τον βανδαλισμό στην Αυτοκρατορική Πύλη της Αγιάς Σοφιάς, υποστηρίζοντας ότι το κυκλικό ξύλινο στοιχείο καταστράφηκε από ένα απλό άγγιγμα και ισχυριζόμενη ότι οι εργασίες συντήρησης και αναβίωσης του συμπλέγματος της Αγίας Σοφίας εξακολουθούν να πραγματοποιούνται με επιμέλεια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ο μεντρεσές της Αγίας Σοφίας -που πρόσφατα εγκαινιάστηκε από τον πρόεδρο μας- αποτελεί παράδειγμα (αυτής της επιμέλειας). Το κυκλικό ξύλινο στοιχείο στη θύρα της Αγίας Σοφίας υπέστη φυσιολογική φθορά από το χρόνο και καταστράφηκε από ένα απλό άγγιγμα. Σήμερα η συντήρηση της αυτοκρατορικής πύλης ολοκληρώθηκε και υπήρξε αποκατάσταση. Επιπρόσθετα, πέρα από την εισαγγελική έρευνα, ανατέθηκε η εξέταση του θέματος σε δύο επιθεωρητές που θα ενεργήσουν σε διοικητικό και τεχνικό επίπεδο».

Related posts

Σχολεία: Απίστεuτη απόφαση – Μένουν εκτός οι μαθητές αν δεν υπογράψουν αuτό το χαρτί οι γονείς

Αυτοκίνητο: Τέλος το τιμόνι – Με τι θα οδηγάμε

Χλώμιασαν οι καταναλωτές: Αuτά είναι τα δıάσημα σαμποuάν που περıέχουν απαγορεuμένη και επıκίνδυνη χημıκή οuσία