Μόρια: Πανικός από την Φωτιά στο ΚΥΤ

by Αντώνης Βαλμάς

Φωτιά στη Μόρια: Φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας

Φωτιά στη Μόρια: Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ και με πληροφορίες από τα τοπικά μέσα το μέγεθο της καταστροφής στο ΚΥΤ Μόριας είναι ανυπολόγιστο. Ένα μεγάλο μέρος του καταυλισμού έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Αυτό εχει ως απότελεσμα πολλοί από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που φιλοξενούντε εκεί να έχουνε εγκαταλείψει τις εστίες διαμονής τους.

Η κατάσταση είναι δραματική και αυτή την στιγμή είναι αβέβαιο το τι θα γίνει με τους περίπου 13.000 μετανάστες που φιλοξενεί η συγκεκριμένη δομή. Το μεγαλύτερο μέρος του πλυθησμού αυτή την στιγμή βρίσκεται χωρίς εναλλακτική επιλογή διαμονής. Το μέλλον για αυτούς τους ανθρώπους προς το παρόν φαντάζει αβέβαιο.

Φωτιά στη Μόρια: Πανικός από την Φωτιά στο ΚΥΤ

Μυτιλήνη – Μόρια: Το χρονικό της φωτιάς

Μετά το ξέσπασμα της ανελέητης φωτιάς που καίει μέχρι αυτή την ώρα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που φιλοξενούντε στην δομή έχουνε ξεχυθεί σε όλο το νησί. Μαρτυρίες κάνουνε για πολλούς από αυτούς να τρέχουν πρός τις πόλεις του νησιού, ενώ άλλοι έχουνε ξεκινήσει να κατευθύνονται προς τα βουνά και τα απομακρυσμένα μέρη του νησιού.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, όταν οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατεύθασαν στο σημείο για να κατασβήσουν την φωτιά που έκαιγε όλο το βράδυ, ομάδες από τους αιτούντες άσυλο τους επιτέθηκαν. Τα κίνητρα τους παραμένουν άγνωστα, αν και μπορεί να εκτιμηθεί ότι προέβησαν σε αυτές τις επιθετικές πράξεις μιας και ήδη υπάρχουν οι εκτιμήσεις ότι η φωτιά ξεκίνησε από τους ίδιους τους κάτοικους του ΚΥΤ.

Ποιος έβαλε την φωτιά στην Μόρια;

Όπως προαναφέραμε ήδη έχει ξεκινήσει ένας προκαταρκτικός έλεγχος για το ποιος μπορεί να είναι ο υπεύθυνος για την φωτιά στην Μόρια. Ενώ ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ή διαδικασία εντοπισμού των υπευθύνων, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι πίσω απο την φωτιά βρίσκονται οι αιτούντες άσυλο, ή έστω μέρος αυτών.

Μην ξεχνάμε ότι στο πρόσφατο παρελθόν, σε άλλα επεισόδια έχουνε ξανασυμβεί περιστατικά όπου οι κάτοικοι του ΚΥΤ έχουνε προβεί σε καταστροφές της δομής με μόνιμο αίτημα τους την μεταφορά τους σε άλλο κέντρο στην ενδοχώρα ή ακόμα και την μεταφορά τους σε άλλη χώρα.

Φωτιά στη Μόρια: Έκτατη σύσκεψη στο Μαξίμου

Όπως είναι αναμενόμενο αυτή την στιγμή πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον ΠΘ Κυριάκο Μητσοτάκη έκτακτη σύσκεψη με αντικείμενο την φωτιά. Οι συμμετέχοντες Υπουργοί και ο ΠΘ προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουνε την κατάσταση και να προβούνε στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας.

Για αρχή, πρέπει να ξανασυγκεντρωθεί ο πληθυσμός των αιτούντων ασύλου σε μια δομή. Η καταστάση τώρα στη Μυτιλήνη είναι δραματική με 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες να περιφέρονται ελεύθεροι στο νήσι χωρίς καμία επίβλεψη.

Ήδη 3 δοιμιρίες των ΜΑΤ είναι στον δρόμο τους για το νησί, αλλά σίγουρα θα χρειαστούν ενισχύσεις άμεσα για να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση.

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα