Μωβ Μέδουσα: Τα συμπτώματα, τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει, πότε να πάτε σε γιατρό και τι να αποφύγετε να ρίξετε πάνω

Μωβ Μέδουσα: Έχει κάνει την εμφάνισή της στις Ελληνικές θάλασσες

Η μωβ μέδουσα η οποία έχει εμφανιστεί στις ελληνικές θάλασσες θεωρείται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στην Μεσόγειο και το Ελληνικό Παρατήριο Βιοποικιλότητας δίνει τις κατάλληλες οδηγίες για την αντιμετώπισή του τσιμπήματός της.

Η πληθυσμιακή έξαρση των μωβ μεδουσών στο Αιγαίο έχει ξεκινήσει από το 2020 και φέτος οι ελληνικές θάλασσες αναμένεται να έχουν πρόβλημα με το συγκεκριμένο είδος (Pelagia noctiluca).

Μωβ Μέδουσα: Τα συμπτώματα από το τσίμπημα

Το τσίμπημά της είναι ιδιαίτερα επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχει. Η επαφή με τη μωβ μέδουσα και τους νηματοκύστες της παράγουν στο ανθρώπινο δέρμα ερύθμημα, πρήξιμο κάψιμο αλλά κάποιες φορές και σοβαρές δερμονεκρωτικές, καρδιο – και νευροτοξικές επιδράσεις, που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε ευαίσθητα άτομα.

Πιο συγκεκριμένα, τα πιθανά συμπτώματα:

Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματος σας το αποτύπωμα της μέδουσας:

  1. Ναυτία
  2. Πτώση πίεσης
  3. Ταχυκαρδία​
  4. Κεφαλαλγία
  5. Εμετός
  6. Διάρροια
  7. Σπασμός των βρόγχων
  8. Δύσπνοια
  9. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστούν υπόταση, βράγχος φωνής, εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα – εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα, διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας – συνείδησης.

Τι δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε μετά από το τσίμπημα μως μέδουσας

Για τη μείωση της έντασης και της διάρκειας του πόνου, υπάρχουν διάφορες μέθοδοι όπως παυσίπονα, ζεστό νερό και παγοκύστες. Αντίθετα με ό,τι ισχύει για άλλα είδη μεδουσών, στη συγκεκριμένη περίπτωση το ξύδι που χρησιμοποιείται για να αποτρέψει την απελευθέρωση περαιτέρω δηλητηρίου κάτω από το δέρμα δεν ενδείκνυται.

Related posts

Μεγάλη φωτιά κοντά στον Ναύσταθμο Κρήτης – Η έκκληση των αρχών

Πότε λήγουν οι ταυτότητες

Νέος σεισμός πριν λίγο