Μυτιλήνη: Ανακαλύφθηκε σπάνιο απολίθωμα δέντρου στο νησί – Έχει διατηρήσει ακέραια τα κλαδιά και τις ρίζες του

Μυτιλήνη: Το δέντρο ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια σωστικών ανασκαφών

Μυτιλήνη: Ένα σπάνιο εύρημα μοναδικής αξίας εντοπίστηκε από πρόσφατες ανασκαφές στη Λέσβο. Πρόκειται για ένα σπάνιο απολίθωμα δέντρου στο οποίο ήταν ακέραια τα κλαδιά, ο κορμός και οι ρίζες του. Το δέντρο εντοπίστηκε από σχετικές ανασκαφές στον οδικό άξονα Καλλονής-Σιγρίου. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά από το 1995 όπου και ξεκίνησαν οι ανασκαφές στη Δυτική Λέσβο, που βρέθηκε ένα τέτοιας αξίας εύρημα. Οι ανασκαφές πραγματοποιούνται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Νίκος Ζούρος, υπεύθυνος της ανασκαφής «Ο απολιθωμένος κορμός διατηρείται σχεδόν ακέραιος μέσα σε λεπτόκκοκο ορίζοντα ηφαιστειακής στάχτης. Τα λεπτόκοκκα ηφαιστειακά υλικά κάλυψαν και διατηρήσαν ακέραιo τον κορμό, τα κλαδιά και τις ρίζες του δένδρου». Ακόμα, πρόσθεσε «Το δένδρο βρίσκεται στην αρχική θέση ανάπτυξής του και φαίνεται ότι η βιαιότητα της ηφαιστειακής έκρηξης το ξάπλωσε στο έδαφος στη θέση που βρέθηκε. Εκεί σκεπάστηκε από παχύ στρώμα ηφαιστειακής στάχτης και στη συνέχεια απολιθώθηκε».

Στο ίδιο σημείο των ανασκαφών στο νησί της Μυτιλήνης βρέθηκαν επίσης φύλλα καρποφόρων δέντρων ηλικίας 20 εκατομμυρίων ετών!

Η ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε τρεις εβδομάδες πριν και έκτοτε το προσωπικό του Μουσείου ασχολείται με την συντήρηση των απολιθωμάτων. Μάλιστα, έχει κατασκευαστεί ένας ειδικό νάρθηκας γύρω από το δέντρο, ώστε να προστατευτεί και να διατηρηθεί ακέραιο.

Σύμφωνα με τον κ. Ζούρο «Πρόκειται -χωρίς αμφιβολία- για μοναδικό εύρημα που συνιστά μία από τις σημαντικότερες αποκαλύψεις απολιθωμάτων στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους. Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κανένας αντίστοιχος κορμός απολιθωμένου δένδρου με ακέραιες τις διακλαδώσεις του, που να έχει διατηρηθεί σε καλή κατάσταση μέχρι σήμερα. Η ανάδειξη του ευρήματος στην νέα του θέση αναμένεται να γίνει τους προσεχείς μήνες, έτσι ώστε να είναι ορατό και επισκέψιμο από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής».

Related posts

Tpόμος για βασικό μάρτuρα της τpαγωδίας των Τέμπη

Ραγδαίες εξελίξεις στην κυβέρνηση: Παραιτήθηκαν Παπασταύρου – Μπρατάκος

Σάλος με την δήλωση Φλωρίδη για τα Τέμπη