Νίκος Καπραβέλος: «Μπορεί να έχουμε 10.000 κρούσματα κι 100 νεκρούς τη μέρα το φθινόπωρο»

Νίκος Καπραβέλος: Τα κρούσματα είναι πιθανό να απογειωθούν

Νίκος Καπραβέλος: Εφιαλτικά, το όσα τονίζει ο Διευθυντής Β΄ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Μίλησε για 10.000 κρούσματα τη μέρα.

Το φθινόπωρο, ποικίλοι παράγοντες που αφορούν τον νέο κορονοϊό θα μεταβληθούν. Δείκτες της επιδημίας στην Ελλάδα, όπως αυτός των κρουσμάτων, είναι πιθανό να απογειωθούν.

Η μετάλλαξη Δέλτα -η οποία είναι πολύ πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του ιού, καθώς και των υπόλοιπων παραλλαγών του- εξαπλώνεται καθημερινά. Είναι φανερό, ότι από Σεπτέμβρη η κίνηση στα μεγάλα αστικά κέντρα θα αυξηθεί κατακόρυφα. Τα σχολεία θα ανοιχθούν, ενώ οι καιρικές συνθήκες θα ευνοούν περισσότερο τον SARS-CoV-2, καθώς δεν έχει χτιστεί το επιθυμητό τείχος ανοσίας.

Ο διευθυντής Β΄ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, προέβλεψε πως τα πράγματα είναι πολύ πιθανό να πάνε πολύ άσχημα το φθινόπωρο, εάν δεν αλλαχθούν αισθητά πολλά από τα υπάρχοντα δεδομένα.

Οι δηλώσεις του Νίκου Καπραβέλα στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας

«Από την στιγμή που θα επιστρέψουμε στις καθημερινές μας συνήθειες και το άνοιγμα των σχολείων χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Πρέπει να γίνουν τεστ ανίχνευσης σε όσους επιστρέφουν από τις διακοπές».

«Από το νοσηλευτικό προσωπικό, στο νοσοκομείο μας, 3-4 μπήκαν σε καραντίνα έγκαιρα, γιατί ήρθαν μολυσμένοι με την μετάλλαξη Δέλτα. Επομένως, δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία, αν δεν εξασφαλίσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Κανείς μέσα στο σχολείο δεν θα πρέπει να είναι ύποπτος μόλυνσης, γιατί η διασπορά θα είναι τεράστια»

«Να ξέρουμε πλέον ότι αυτή η μετάλλαξη προσβάλλει και τους εμβολιασμένους. Επομένως είναι αναγκαία η χρήση μάσκας, η αποφυγή συνωστισμού και η επιτάχυνση των εμβολιασμών. Το 4ο κύμα θα μετατραπεί από κύμα των νεότερων, σε κύμα των ανεμβολίαστων και των ηλικιωμένων, των ατόμων άνω των 60 ετών και με υποκείμενα νοσήματα»

«Όλα αυτά μπορούν να δώσουν αριθμούς ρεκόρ. Οι διασωληνωμένοι θα αγγίξουν τους 1.000, οι θάνατοι θα ξεπεράσουν τους 100 και τα κρούσματα θα φτάσουν τα 5.000 ή και τα 10.000. Σε όλο τον κόσμο μιλάνε για μια νέα πανδημία πολύ πιο επικίνδυνη».

«Βλέπουμε τους ανθρώπους μικρότερης ηλικίας που έρχονται από τα νησιά μολυσμένοι. Έτσι, έχουμε μια πολύ μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα η οποία δεν σταμάτησε. Μπορεί να βιώσατε στην Αθήνα το γκρίζο χρώμα από τις πυρκαγιές, όμως εμείς βιώνουμε το μαύρο χρώμα της απώλειας της ανθρώπινης ζωής. Οι αριθμοί των θανάτων δεν έχουν πέσει, είναι πάρα πολύ ανησυχητικοί, 15-20 ημερησίως. Ο κορονοϊός δεν έχει σταματήσει καθόλου. Παρόλο που έχουμε το όπλο στα χέρια μας, το φετινό καλοκαίρι διαφέρει πολύ από το προηγούμενο. Πέρυσι τα δεδομένα ήταν πολύ πιο χαμηλά»

Related posts

Οι ασφαλέστερες χώρες αν ξεσπάσει Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος

Σε κρίσıμη κατάσταση 5,5 μηνών βpέφος στην Ελλάδα

Ξέφυγε το ελαιόλαδο – Auτή είναι η νέα τıμή που έφτασε το λίτρο