Νορβηγία: Δίνει το παράδειγμα – Η πρώτη χώρα που απαγόρευσε την αποψίλωση των δασών

by Τόνια Τζαφέρη

Νορβηγία: Απαγόρευσε την αποψίλωση των δασών

Νορβηγία: Οι Σκανδιναβικές χώρες δεν σταματούν να δείχνουν τον πολιτισμό τους. Όπως και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Συνεχώς εξελίσσονται και γίνονται παράδειγμα προς μίμηση.

Έτσι και αυτήν την φορά, η Νορβηγία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που δεσμεύεται για μηδενική αποψίλωση δασών. Όπως ανακοίνωσε η Μόνιμη Επιτροπή Ενέργειας και Περιβάλλοντος του κοινοβουλίου σε σύστασή της σχετικά με το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για τη βιοποικιλότητα.

Νορβηγία: Απαγόρευσε την αποψίλωση των δασών

 Η επιτροπή ζήτησε από την κυβέρνηση «να επιβάλει μέτρα ώστε τα δημόσια έργα να μην συμβάλλουν στην αποψίλωση των τροπικών δασών».

Η επιτροπή ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση να προστατεύσει τη βιοποικιλότητα μέσω μιας νέας κεντρικής πολιτικής των επενδύσεων. Μέσω της κρατικής εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων της Νορβηγικής Τράπεζας. Η οποία διαχειρίζεται το πλούσιο κυβερνητικό συνταξιοδοτικό ταμείο της Νορβηγίας.

Νορβηγία: Απαγόρευσε την αποψίλωση των δασών

Οι ακτιβιστές και οικολόγοι θεωρούν την απόφαση ως μια σημαντική νίκη στον αγώνα για την προστασία των τροπικών δασών. Τα τελευταία χρόνια, αρκετές εταιρείες έχουν δεσμευτεί να σταματήσουν την προμήθεια αγαθών που συνδέονται με την καταστροφή του τροπικού δάσους. Ωστόσο, μέχρι τώρα, αυτό δεν είχε συνοδευτεί από παρόμοιες δεσμεύσεις από τις κυβερνήσεις.

Το Ίδρυμα Τροπικών Δασών της Νορβηγίας κάλεσε άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της

Να δεσμευτούν για μηδενική αποψίλωση, και ιδιαίτερα τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα δύο κράτη το 2014, κατά τη Διάσκεψη Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη προέβησαν σε κοινή δήλωση μαζί με τη σκανδιναβική χώρα. Δηλώνοντας την πρόθεσή τους να προωθήσουν τις εθνικές δεσμεύσεις που ενθαρρύνουν τις αλυσίδες εφοδιασμού που δε συνδέονται με την αποψίλωση δασών.

Μμεταξύ άλλων μέσω πολιτικών για τις δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια αγαθών όπως το φοινικέλαιο, η σόγια, το βόειο κρέας και η ξυλεία.

Είναι προφανές, πως ολοένα και περισσότερες χώρες είναι αναγκαίο να υιοθετήσουν βιώσιμες πρακτικές. ‘’Πράσινες παραγωγικές διαδικασίες, οι οποίες προστατεύουν το περιβάλλον.

Σχολιάστε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν

clo