Νύχια και υγεία: Έξι ανησυχητικά σημάδια – Με ποιες παθήσεις συνδέονται πραγματικά

by Newsroom i-diakopes.gr
Νύχια και υγεία: Έξι ανησυχητικά σημάδια – Με ποιες παθήσεις συνδέονται πραγματικά

Τα νύχια χαρακτηρίζονται από πολλούς επιστήμονες και ερευνητές ως ο καθρέφτης της υγείας ενός ανθρώπου. Τα νύχια ενδέχεται να βοηθήσουν ακόμη και στη διάγνωση σοβαρών νοσημάτων από θεράποντες ιατρούς. Με την παρατήρηση των νυχιών μπορεί να επιτευχθεί και ένα τσεκ απ στην υγεία του ασθενούς.

Νύχια και υγεία: Έξι ανησυχητικά σημάδια – Με ποιες παθήσεις συνδέονται πραγματικά

Οι εικόνες που ακολουθούν παρακάτω, μπορεί να σας σοκάρουν, αλλά έχουν να κάνουν με προβλήματα υγείας. Αν παρουσιάζεται κάποιο αντίστοιχο πρόβλημα υγείας, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε τον θεράποντα ιατρό σας. Αυτό, διότι τα νύχια μπορούν να αποτελέσουν κριτήριο αναφοράς της γενικότερης κατάστασης της υγείας σας.

Νύχια: Ακολουθούν έξι προβλήματα νυχιών, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν και παραμόρφωση της όψης τους:
1. Λευκά κοιλώματα στα νύχια (βοθρίωση): Πρόκειται για φαινόμενο που παρατηρείται σε άτομα που έχουν ψωρίαση. Επίσης, ο ασθενής μπορεί να πάσχει από σύνδρομο Reiter ή γυροειδή αλωπεκία.

2. Διόγκωση στα ακροδάχτυλα: Συμβαίνει σε περιπτώσεις μεγέθυνσης δακτύλων και καμπύλωσης νυχιών. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα χαμηλού οξυγόνου στο αίμα ή διαφόρων ασθενειών των πνευμόνων. Παρατηρείται επίσης στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, στην καρδιαγγειακή νόσο, στην ηπατική νόσο και το AIDS.

3. Κοιλονυχία: Η στρέβλωση των νυχιών και η κοίλη εσωτερική επιφάνεια έχει να κάνει με την έλλειψη σιδήρου, την αναιμία, αλλά και την αιμοχρωμάτωση.

4. Πάθηση «Terry’s»: Η συγκεκριμένη πάθηση συνδέεται έντονα, με το γήρας, την ηπατική νόσο, τη συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, τη νεφρική ανεπάρκεια και το διαβήτη.

5. Ονυχόλυση: Ο διαχωρισμός των νυχιών ενδεχομένως να αποτελεί αντίδραση φαρμάκων, καλλυντικών ή κόλλας. Επίσης, μπορεί να προκαλείται, λόγω θυρεοειδούς ή ψωρίασης.

6. Σκούρες γραμμές στο κάτω μέρος: Μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό του νυχιού, σε εσωτερικό αιμάτωμα, αλλά και μελάνωμα.

Προτεινόμενα