Ο χαμένος θησαυρός του Πάμπλο Εσκομπάρ: Τι απέγιναν τα 20.000.000.000 δολάρια του «βασιλιά» των καρτέλ

Πάμπλο Εσκομπάρ: Τι απέγιναν τα 20.000.000.000 δολάρια του «βασιλιά» των καρτέλ

Κολομβία 1983, όταν ο Εσκπομπάρ, μαζί με την οικογένεια του, έφτασαν στο Μαϊάμι, ήταν παντοδύναμος. Τότε ήταν που η γυναίκα και τα παιδιά του επιβιβάστηκαν σε λιμουζίνα και ο ίδιος επέλεξε στη συνέχεια να γεμίσει το αεροπλάνο με εκατομμύρια, τα οποία όμως δεν βρέθηκαν ποτέ.

Πολλοί πίστευα ότι ο «Κιχάδα» ο θησαυροφύλακας του βαρώνου θα μπορούσε να είναι αυτός που γνωρίζει πάρα πολλά για τον θησαυρό του Εσκομπάρ. Τα κρυμμένα δις που δεν βρέθηκαν ποτέ, όταν η περιουσία του μοιράστηκε στους άλλους εμπόρους μετά τον θάνατό του. Το έκανε η γυναίκα του. Προκειμένου να γλιτώσουν αυτή και τα δύο παιδιά της, από την εκδικητική μανία των καρτέλ. Απέναντι στον άνθρωπο που τα έβαλε μόνος του εναντίον τους.

Κι αν κάποιοι γελούν όταν ακούν δις, καλό είναι να γνωρίζουν ότι υπήρχαν χρονιές που το εμπόριο κοκαΐνης απέφερε έσοδα 20.000.000.000 δολαρίων στον άνθρωπο που διαφέντευε το καρτέλ του Μεντεγίν. Πάρα πολλά από αυτά, στέλνονταν από το Μαϊάμι στην Κολομβία. Ο Εσκομπάρ τα έθαβε σε σπηλιές, των οποίων μετά έφραζε την είσοδο με έκρηξη.

Κιβώτια θάβονταν σε χωράφια σε βάθος δέκα μέτρων. Σε τοίχους ή κρύπτες διαμερισμάτων που νοίκιαζε σε διάφορες πόλεις. Σκοπός ήταν να μπορεί να έχει πρόσβαση σε ζεστό «χρήμα» όποτε το χρειαζόταν. Το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι που αναλάμβαναν να κρύψουν αυτά τα ποσά, συνήθως εξαφανίζονταν. Αυτό, γίνονταν μετά το πέρας της αποστολής τους με διαταγή του Εσκομπάρ.

Ήταν οι μόνοι-πλην του Εσκομπάρ-που ήξεραν την διαδρομή για τις σπηλιές ή τα χωράφια που θάβονταν τα χρήματα. Αυτό που δεν ήξεραν ήταν ότι όταν παρέδιναν τα τζιπ μεταφοράς. Ακολουθούσε συνήθως μια σφαίρα στο κεφάλι τους και η «εξαφάνισή« τους από προσώπου γης.

Έτσι μόνο ο Πάμπλο που είχε φωτογραφική μνήμη ήξερε που βρισκόταν θαμμένος ο θησαυρός του. Όταν θα τον χρειαζόταν, αγνοώντας ότι η μοίρα είχε επιλέξει να φύγει βίαια από την ζωή. Ήταν στις 2 Νοεμβρίου του 1993. Μετά από μια σύντομη καταδίωξη.

Πάμπλο Εσκομπάρ: Η αρπαγή της περιουσίας του

Λίγες εβδομάδες αργότερα η χήρα του, Μαρία Βιτόρια Ενάο Εσκομπάρ πήγε μόνη της ντυμένη στα μαύρα σε μια συνάντηση απέναντι σε σαράντα άνδρες. Δηλαδή, την ελίτ των εμπόρων ναρκωτικών της Κολομβίας. Εκείνοι μόνο φιλικά διακείμενοι δεν ήταν απέναντί της. Ειδικά μετά τα πρώτα της λόγια.

«Κοιτάξτε, κύριοι, τον πόλεμο τον χάσαμε. Βρισκόμαστε εδώ για να επιτύχουμε μια συμφωνία. Να σώσω τη ζωή μου και τη ζωή των παιδιών μου, την οικογένεια Εσκομπάρ, τους δικηγόρους μας. Γενικότερα τους ανθρώπους του Πάμπλο Εσκομπάρ». Η επίθεση όχι εναντίον της αλλά κατά του νεκρού συζύγου της, των αδερφών του και άλλων συγγενών ήταν απίστευτης έντασης από όλους τους παριστάμενους.

Κάποιοι από αυτούς είχαν απαχθεί από τον Εσκομπάρ. Σε άλλους είχε σκοτώσει τα αδέρφια τους, είχε κάψει τα σπίτια τους και τους είχε αναγκάσει να εγκαταλείψουν την Κολομβία. Η απόφασή τους ήταν να ζήσουν όλοι εκτός από τον Χουάν ενώ η οικογένεια Εσκομπάρ έπρεπε να καταβάλλει ως αποζημίωση για τον πόλεμο ανάμεσα στο καρτέλ του Μεδεγίν και στο καρτέλ του Κάλι που είχε αρχίσει ο Πάμπλο, ποσό 120.000.000 δολαρίων.

Η Μαρία Βιτόρια έκλαιγε για πάνω από δέκα ώρες μέχρι να επιστρέψει στο Μεδεγίν και τις επόμενες εβδομάδες μαζί με δικηγόρους και συμβολαιογράφους προσπάθησε να αποτιμήσει την περιουσία του νεκρού συζύγου της. Αυτό κατέστη δυνατό μόνο για το 30% και αυτό σε ακίνητα, αεροπλάνα, σκάφη αναψυχής, πανάκριβα αυτοκίνητα, μηχανές και έργα τέχνης τα οποία στάλθηκαν με λίστες στους υποψήφιους νέους ιδιοκτήτες τους.

Έγιναν πολλές συναντήσεις και στην τελευταία, όταν όλα πια είχαν μοιραστεί ο Ροδρίγκες είπε μια φράση που έμεινε για πάντα στην ιστορία: «Ότι και να γίνει από τώρα και στο εξής στην Κολομβία δεν θα ξαναγεννηθεί τίγρη σαν τον Πάμπλο Εσκομπάρ».

Τα θαμμένα μετρητά όμως δεν βρέθηκαν ποτέ, γεννώντας αστικούς μύθους για σπηλιές γεμάτες με εκατομμύρια δολάρια, για κασόνια θαμμένα στην γη, για τοίχους χτισμένους με λεφτά και κρύπτες με κασόνια γεμάτα δολάρια. Αυτά ψάχνουν να βρουν ακόμη κάποιοι, τα τελευταία ίσως δείγματα της ματωμένης αυτοκρατορίας που έστησε ο άνθρωπος που πλημμύρισε με κοκαΐνη όλη σχεδόν την υφήλιο.

Related posts

Σάλος με την δήλωση Φλωρίδη για τα Τέμπη

Λεωφορείο του ΚΤΕΛ σuγκρούστηκε με αυτοκίνητο – Νεκpός ο οδηγός του ΙΧ

Σεισμός τώρα στην Ελλάδα