Ο κύβος ερρίφθη: Όσα νέα μέτρα θα ανακοινώσει η κυβέρνηση την Τετάρτη μετά τα νέα δεδομένα με την Όμικρον

by Τόνια Τζαφέρη
Ο κύβος ερρίφθη: Όσα νέα μέτρα θα ανακοινώσει η κυβέρνηση την Τετάρτη μετά τα νέα δεδομένα με την Όμικρον

Πανδημία: Νέα μέτρα αναμένονται από την κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες

Δύσκολοι προβλέπονται οι επόμενοι μήνες σε ότι αφορά την πανδημία και τους περιορισμούς, καθώς οι γιορτές σε συνδυασμό με την εμφάνιση της μετάλλαξης όμικρον, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό τοπίο.

Προβληματισμένοι είναι οι ειδικοί για τη διασπορά της μετάλλαξης Ομικρον στην Ελλάδα που έχει φέρει «εκρηξη» των νέων μολύνσεων από κορωνοϊό.

Ο κύβος ερρίφθη: Όσα νέα μέτρα θα ανακοινώσει η κυβέρνηση την Τετάρτη μετά τα νέα δεδομένα με την Όμικρον

Δύσκολη είναι η «εξίσωση» για τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουν τα σχολεία, με ένα μαραθώνιο συσκέψεων να είναι σε εξέλιξη. Το πρωί πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συζητήθηκε η στρατηγική που θα εφαρμοστεί το προσεχές διάστημα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Νέα σύσκεψη έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου και το απόγευμα με βασικό θέμα τα σχολεία. Σήμερα το θέμα θα εξεταστεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται την Τετάρτη ή το πιθανότερο την Πέμπτη, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

Τα πρώτα μέτρα που συζητούνται σχετικά με την πορεία της πανδημίας

Υπάρχουν εισηγήσεις ειδικών να μετατεθεί κατά μια εβδομάδα το άνοιγμα των σχολείων – δηλαδή να πάει για τις 17 του μήνα- προκειμένου να υπάρχει μια σαφέστερη εικόνα για την διασπορά του ιού την εορταστική περίοδο.

Ταυτόχρονα εκτός συζήτησης αφήνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, ωστόσο πρόσθετα μέτρα είναι στο τραπέζι. Κλειδωμένη θεωρείται η απόφαση να μπει ημερομηνία λήξης στο πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους δεν κάνουν την τρίτη δόση εντός επταμήνου. Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη για τους άνω των 60 ετών και θα επεκταθεί σε όλους, με την απόφαση να θεωρείται ειλημμένη. Nα σημειωθεί πως μέχρι τώρα περισσότεροι από 3.5 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει την αναμνηστική δόση.

Από εκεί και πέρα ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων θα συζητηθεί εκ νέου η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Υπενθυμίζεται πως από τις 16 Ιανουαρίου οι πολίτες άνω των 60 ετών που παραμένουν ανεμβολίαστοι θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ.

Ο κύβος ερρίφθη: Όσα νέα μέτρα θα ανακοινώσει η κυβέρνηση την Τετάρτη μετά τα νέα δεδομένα με την Όμικρον

Νέα μέτρα: Τι θα συμβεί με την επέκταση υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν πως το μέτρο απέδωσε καρπούς – ήδη έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού 200.000 άτομα άνω των 60 ετών – και στο τραπέζι είναι η επέκταση του στους 50ρηδες. Μάλιστα ανοιχτό είμαι το ενδεχόμενο αν επιδεινωθεί περαιτέρω το επιδημιολογικό φορτίο να υπάρξουν ανάλογες αποφάσεις και για τους 40ρηδες.

Παράλληλα εξετάζεται η αύξηση του αριθμού των τεστ που θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι για να προσέρχονται στη δουλειά τους (να πάνε από δύο σε τρία την εβδομάδα). Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην επιτρέπεται σε όσους δεν έχουν κάνει το βήμα προς την επιχείρηση Ελευθερία η είσοδος ούτε στους ανοιχτούς χώρους της εστίασης και της διασκέδασης (στους κλειστούς απαγορεύεται ήδη).

Προτεινόμενα