Οι ταμίες θα αντικατασταθούν από μηχανές – Έφτασαν στην Ελλάδα τα πρώτα αυτόματα ταμεία για σουπερμάρκετ

by Τόνια Τζαφέρη

Σούπερ μάρκετ αυτόματα ταμεία: Έφτασαν στην Ελλάδα

Σούπερ μάρκετ αυτόματα ταμεία: Το γνωρίζαμε και το περιμέναμε κάποια στιγμή. Όταν είδαμε τα πρώτα αυτόματα ταμεία στο εξωτερικό, ήταν θέμα χρόνου μέχρι να φτάσουν και στην χώρα μας. Και λοιπόν έγινε! Ήρθαν τα πρώτα αυτόματα ταμεία σε σουπερμάρκετ στο Ηράκλειο, Κρήτης.

Τα πρώτα αυτοματοποιημένα ταμεία σε υποκατάστημα μεγάλης αλυσίδας σουπερμαρκετ, είναι μια νέα πραγματικότητα. Που κάποιους τους έχει δυσαρεστήσει πολύ ομολογουμένως.

Από εδώ και στο εξής, θα υπάρχει η δυνατότητα, ο ίδιος ο πελάτης “χτυπάει” το barcode των αγορών του. Στο φωτοκύτταρο της μηχανής και να πληρώνει με τη χρεωστική του κάρτα.

Σούπερ μάρκετ αυτόματα ταμεία: Έφτασαν στην Ελλάδα

Η διαδικασία είναι γρήγορη, οι “ουρές” μικραίνουν και άλλη μια εκδήλωση της τεχνολογίας εδραιώνεται!

Ποιο είναι, όμως, το “κόστος” αυτής της νέας τεχνολογίας στην αγορά εργασίας; Και ποιο είναι το ποσοστό των εργαζομένων που θίγονται από αυτήν την προσθήκη ;

Οι αλλαγές που έρχονται εξαιτίας των αυτόματων ταμείων στα σούπερ μάρκετ

Τη σύνδεση της αυτοματοποίησης με την απώλεια θέσεων εργασιών είχε περιγράψει από το 2017 στον αποχαιρετιστήριο λόγο του από το Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα. Μιλώντας για αγώνα συμπαράστασης στους ανθρώπους που είναι εκτεθειμένοι στην επέλαση της τεχνολογίας.

«Το επόμενο κύμα των οικονομικών ανατροπών θα προέλθει από το αδυσώπητο κύμα της αυτοματοποίησης. Που καταστρέφει θέσεις εργασίας εις βάρος της μεσαίας τάξης», είχε πει ο απερχόμενος πρόεδρος.

Σούπερ μάρκετ αυτόματα ταμεία: Έφτασαν στην Ελλάδα

Ο αριθμός των θέσεων εργασίας που θα χαθούν με την είσοδο του αυτοματισμού στα ταμεία των σουπερμάρκετ, δεν μπορεί να προσδιοριστεί από τώρα. Εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων. Όπως το πόσα ταμεία με υπαλλήλους λειτουργούν. Αλλά και από την πολιτική της κάθε εταιρίας. Δηλαδή εάν προχωρήσουν ακόμη και η μικρής κλίμακας εταιρείες στην αυτοματοποίηση.

Στο ερώτημα εάν “έρχονται” πλήρως αυτοματοποιημένα σουπερμαρκετ. Ο αναπληρωτής Κοσμήτορας στη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, απαντά: Τουλάχιστον για την τοποθέτηση στα ράφια θα υπάρχουν εργαζόμενοι έως και το 2050, μετά αναλαμβάνουν τα ρομπότ!

Σχολιάζοντας τη νέα εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, του Internet of Things που έχει ανατείλει επισημαίνει: “Η ρομποτοποίηση θα αντικαταστήσει μόνο τις επαναλαμβανόμενες εργασίες- αυτές θα γίνονται από τις μηχανές. Θα μπουν παντού: στη νομική επιστήμη με την αυτοματοποίηση συμβολαίων αγοραπωλησιών και τις ιατρικές διαγνώσεις. Επαγγέλματα θα καταργηθούν”.

Τα σούπερ μαρκετς και αυτόματα ταμεία

Οι αγορές μας στα σουπερμαρκετ θα ακολουθήσουν και άλλες θεαματικότερες από αυτήν των μηχανών-ταμείων. Ήδη πριν από τέσσερα χρόνια περίπου. Στο πλαίσιο σεμιναρίων, είχαν γίνει παρουσιάσεις όπου από τη λειτουργία των σουπερμαρκετ είχαν αφαιρεθεί παντελώς τα ταμεία!

Έξυπνες κάμερες με υπολογιστική όραση και ηλεκτρονικοί αισθητήρες με τεχνητή νοημοσύνη υπολογίζουν… Από τη στιγμή που ο καταναλωτής πάρει από το ράφι το προϊόν. Τον λογαριασμό που έχει κάνει έως τη δεδομένη στιγμή!

 Ζυγαριές-ράφια “υπολογίζουν” ακόμη και το βάρος, την ποσότητα του αγαθού. Ενώ σε περίπτωση που ο καταναλωτής μετανιώσει και επιστρέψει στο ράφι το προϊόν, ο λογαριασμός του ενημερώνεται αυτόματα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτό το λειτουργικό μοντέλο ήδη υλοποιείται σε σουπερ μαρκετ της Αmazon.

Σούπερ μάρκετ αυτόματα ταμεία: Έφτασαν στην Ελλάδα

Εκτός από τον μετασχηματισμό στις ζωές μας, όπως όλα δείχνουν, η νέα τεχνολογία θα συνοδευτεί από απολύσεις στον κλάδο των σουπερμαρκετ. Ένας από τους ελάχιστους που όχι μόνο έμεινε αλώβητος από τα lockdowns. Αλλά βγήκε αξιοσημείωτα κερδισμένος με άνοδο στις πωλήσεις. Μέσω και του ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά και στα καθαρά κέρδη!

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα