Ολικό lockdown: Η κρίσιμη ημερομηνία που θα γίνει lockdown αν δεν αποδώσουν τα νέα μέτρα

by Αντώνης Βαλμάς

Ολικό lockdown: Τότε θα κλείσει όλη η χώρα αν δεν βελτιωθεί η υγειονομική κατάσταση λόγω πανδημίας

Ολικό lockdown: Να σημειωθεί πως για ένα μήνα, τα πάντα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλει να αποφύγει ένα νέο καθολικό κλείσιμο της κοινωνίας και της οικονομίας. Γι’ αυτό πήρε την απόφαση για ένα μίνι lockdown στις επιβαρυμένες περιοχές. Αφενός για τον περιορισμό της διασποράς, Αφετέρου για να περάσει το μήνυμα πως αυτή αποτελεί την τελευταία ευκαιρία μας πριν από ένα ολικό lockdown, που θα έχει σοβαρές συνέπειες σε πολλούς τομείς.

Η πραγματικότητα είναι πως δεν απέχουμε πολύ μακριά από αυτό πλέον, όσο κι αν θέλουμε να… κάνουμε τα στραβά μάτια.

Ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt ή R0 που γνωρίσαμε στην αρχή της πανδημίας) μας παρουσιάζει πόσοι έχουν κολλήσει τον ιό από έναν ξενιστή – φορέα.

Οι τιμές του Rt που διακυμαίνονται τον Οκτώβριο στην Ελλάδα είναι από 1.01 έως 1.49.

Ο Rt στις 30 Οκτωβρίου εκτιμάται ότι ήταν 1,20 στην Αττική και 1,74 στη Θεσσαλονίκη.

Επιπλέον, ο Rt στην Ελλάδα στις 30 Οκτωβρίου εκτοξεύθηκε στο 1,47, σχεδόν τιμή ίση με τη μέγιστη τιμή (1.48) που παρουσίασε στο 1ο κύμα της πανδημίας.

Η διασπορά του κορονοϊού δηλαδή έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις και εάν δεν ανακοπεί η ανοδική πορεία του Rt τότε πολύ σύντομα οι καταστάσεις θα είναι μη αναστρέψιμες σε διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

Ολικό lockdown: Η κρίσιμη ημερομηνία

Λεφτά δεν υπάρχουν, όμως το ολικό lockdown ίσως να είναι η μόνη λύση

Από όσα αναφέρθηκαν παραπάνω αντιλαμβάνεται κανείς πόσο άσχημη είναι πλέον η κατάσταση στη χώρα μας.

Τα νέα μέτρα που ανήγγειλε ο πρωθυπουργός χθες μπορεί να έχουν διάρκεια ενός μήνα αλλά αυτή δεν είναι η αληθινή πραγματικότητα.

Σε 15 ημέρες από σήμερα και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένη – σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr – η πιο κρίσιμη σύσκεψη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εκείνη την ημερομηνία, λοιπόν, οι επιστήμονες θα ενημερώσουν στο πρωθυπουργό αν τα νέα μέτρα έχουν αποδώσει ή όχι και αν θα πρέπει να παρθούν νέα ή πρέπει να οδηγηθεί η χώρα σε lockdown για διάστημα τουλάχιστον τριών εβδομάδων.

Αν η εισήγηση αφορά σε καθολικό lockdown η εφαρμογή θα είναι άμεση για ευνόητους λόγους.

Μεγάλος στόχος είναι να μην κλείσει η αγορά τα Χριστούγεννα, όπως έγινε το περασμένο Πάσχα. Κάτι τέτοιο θα σημάνει το “τέλος” της ελληνικής οικονομίας και ουδείς γνωρίζει σε τι περιπέτειες θα μπει η χώρα μας.

Τα νέα μέτρα για την αποφυγή ενός ολικού lockdown

Η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα με τα νέα μέτρα προστασίας από την Τρίτη και για ένα μήνα σε γενικές γραμμές ορίζει:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού.
  • Περιορισμός κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις πέντε το πρωί.
  • Απαγόρευση επιβίβασης σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χωρίς μάσκα.
  • Υποχρεωτική τηλε-εργασία τουλάχιστον κατά 50% σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
  • Υποχρεωτική τηλε-εκπαίδευση στα ΑΕΙ.
  • Αναστολή επισκεπτηρίου σε όλες τις δομές πρόνοιας.
  • Ανοιχτό όλο το λιανεμπόριο και χονδρεμπόριο, καθώς και η βιομηχανία. Ανοιχτά τα σχολεία. Ανοιχτοί οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι. Ανοιχτά τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια.

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα