Παίρνει τη σκυτάλη μετά την Κιβωτό: Το Χαμόγελο του Παιδιού στο μικροσκόπιο των αρχών για ακίνητα, δωρεές και έσοδα

by Newsroom i-diakopes.gr
Παίρνει τη σκυτάλη μετά την Κιβωτό: Το Χαμόγελο του Παιδιού στο μικροσκόπιο των αρχών για ακίνητα, δωρεές και έσοδα

Χαμόγελο του Παιδιού: Στην λίστα των αρχών για οικονομικό έλεγχο

Μετά από τον οικονομικό έλεγχο στη «Κιβωτό του Κόσμου», ο ασκός του Αιόλου άνοιξε και για τις υπόλοιπες ελληνικές ΜΚΟ. Ειδικότερα, τη σκυτάλη παίρνει το «Χαμόγελο του Παιδιού» για οικονομικό έλεγχο έπειτα από δημοσίευμα που φανερώνει πως η ΜΚΟ βρίσκεται στην λίστα των αρχών.

Όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, η «Κιβωτός του Κόσμου» εισέπρατται μεγάλα χρηματικά ποσά με αδιαφάνεια από πολλούς πολίτες. Γεγονός που έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου προς τα φιλανθρωπικά ιδρύματα και οι Αρχές θα επιχειρήσουν με τους ελέγχους να «διορθώσουν» την κακή εικόνα που έχει δημιουργηθεί μετά τις αποκαλύψεις. Στην λίστα των ελεγκτικών αρχών βρίσκεται, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής» και το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Οι Αρχές αναμένεται να ελέγξουν ΜΚΟ, σωματεία, φορείς και ιδρύματα που ασχολούνται με την προστασία των ανηλίκων. Προτεραιότητα όμως έχει το «Χαμόγελο του Παιδιού». Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που παρουσιάζονται στο «Βήμα της Κυριακής», οι Αρχές ωθούνται στην έρευνά τους από τις μεγάλες δωρεές και άλλα έσοδα της τάξης 10 έως 14 εκατ. ευρώ ετησίως και τα σημαντικά πλεονάσματα της τάξης των 6 εκατ. ευρώ και 230 ακίνητα.

Σημειώνεται ωστόσο ότι στο συγκεκριμένο ίδρυμα, σε αντίθεση με την «Κιβωτό του Κόσμου», δημοσιοποιούνται αναλυτικά οι οικονομικές δραστηριότητες της ΜΚΟ.

Άμεση ήταν η απάντηση του «Χαμόγελου του Παιδιού» σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής» όπου διατυπώνονται ερωτήματα για τη διαχείριση της ΜΚΟ από τη διοίκηση του οργανισμού.

Η εφημερίδα, απευθύνει πέντε ερωτήματα στο «Χαμόγελο του Παιδιού», καθώς στο πρωτοσέλιδο της αναφέρει ότι, παρά τα διαθέσιμα 6,2 εκατ. ευρώ, δηλώνονται «προβλήματα επιβίωσης» και ότι από δωρέες έχουν εισπραχθεί 10-14 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, το δημοσίευμα παρουσιάζει τους ισολογισμούς της ΜΚΟ, την υπόθεση της Νέας Ηρακλείτσας, αλλά και την προστριβή με την ΕΛ.ΑΣ.

Στο εν λόγω δημοσίευμα έσπευσε να απαντήσει με σχετική ανακοίνωση το «Χαμόγελο του Παιδιού», όπου αναφέρει πως θα δοθούν άμεσα απαντήσεις σε κάθε ένα από τα πέντε ερωτήματα που τίθενται από την εφημερίδα.

Παίρνει τη σκυτάλη μετά την Κιβωτό: Το Χαμόγελο του Παιδιού στο μικροσκόπιο των αρχών για ακίνητα, δωρεές και έσοδα

Χαμόγελο του Παιδιού: Η επίσημη ανακοίνωση της ΜΚΟ

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», σε συνέχεια του ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου που δημοσιεύεται», σήμερα, Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022, στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», με τίτλο «Στο μικροσκόπιο “Το Χαμόγελο του Παιδιού”»:

Επισημαίνει ότι:

Ο δημοσιογράφος του «Βήματος» ουδέποτε επικοινώνησε με τον Οργανισμό, τόσο ενόψει, όσο και κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής του έρευνας για σχετικές δηλώσεις-απαντήσεις επί των σημείων του ρεπορτάζ.

Επιδιώκεται ξεκάθαρα η δημιουργία εντυπώσεων — οι οποίες πρόκειται να αναλυθούν και καταρριφθούν ακολούθως — με στόχο τον κλονισμό της εμπιστοσύνης του κόσμου που στηρίζει το έργο του, αδιάκοπα, εδώ και 27 χρόνια, σε συνέχεια δημοσιευμάτων σχετικά με άλλους φορείς και ΜΚΟ.

Όλα τα οικονομικά στοιχεία που περιέχονται στο ρεπορτάζ βρίσκονται σταθερά αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, και άλλα στοιχεία που αναφέρονται ο Οργανισμός αναρωτιέται πώς δημοσιοποιήθηκαν σε δημοσιογραφικούς κύκλους.

Εν όψει της αυριανής Συνέντευξης Τύπου στις 12μ.μ. που θα πραγματοποιήσει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στους χώρους του (Γαρυττού 80, Αγ. Παρασκευή 15343) με στόχο την αναλυτική απάντηση σε όλα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα της εφημερίδας, παρακάτω επιγραμματικά οι τοποθετήσεις του Οργανισμού στα βασικά σημεία.

Αναφορικά με τον έλεγχο, που όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, πρόκειται να πραγματοποιηθεί:

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» διαχρονικά δέχεται ελέγχους από κρατικούς φορείς και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, γεγονός που αποζητά, χαιρετίζει όπως και τον έλεγχο που υποστηρίζει το δημοσίευμα ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί.

Αναφορικά με την έρευνα που επικαλείται:

Στην πιο πρόσφατη πανελλαδική έρευνα (Νοέμβριος 2022) που αφιλοκερδώς διενήργησε η εταιρεία FocusBari για τον Οργανισμό, προέκυψαν τα παρακάτω βασικά σημεία:

Στην 1η θέση και με ποσοστό 94% αναγνωρισιμότητας βρίσκεται «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ανάμεσα στις ΜΚΟ της χώρας.

-Το 88% θεωρεί ότι προσφέρει ουσιαστικό έργο στην κοινωνία.
-Το 86% θεωρεί ότι έχει τη μεγαλύτερη εμπειρία στην αντιμετώπιση περιστατικών και φροντίδας παιδιών στην Ελλάδα.
-Το 85% θεωρεί ότι έχει τη δύναμη να κινητοποιεί τις Αρχές και τους πολίτες.
-Το 79% των Ελλήνων έχουν θετική εντύπωση για το έργο του Οργανισμού, σημειώνοντας αύξηση 8% από το 2021.
-Το 78% θεωρεί ότι αποτελεί τον πιο αξιόπιστο μη κυβερνητικό φορέα στην Ελλάδα, σημειώνοντας αύξηση 21,9% από το 2021.

Αναφορικά με την εξωστρέφεια του Οργανισμού:

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» με δική του πρωτοβουλία δημοσιοποιεί:

-ετησίως τον ισολογισμό του