Παναγιώτης Γαλιατσάτος: «Θα χρειαστούμε και 5η δόση, αρχικά για τους άνω των 60 ετών»

Παναγιώτης Γαλιατσάτος: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την πορεία της πανδημίας

Πρόκειται για επικεφαλή πνευμονολόγο σε μονάδα covid σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Βρετανίας. Επομένως έχει εμπειρία με τον κορωνοιό από πρώτο χέρι, τόσο για νοσηλείες, όσο και για τα εμβόλια.

Για την πορεία της μετάλλαξης Όμικρον στον κόσμο και στην Ελλάδα μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Johns Hopkins, Παναγής Γαλιατσάτος.

Συγκεκριμένα μιλώντας στο MEGA για την πορεία της πανδημίας και τα εμβόλια τόνισε:

«Σε μερικές πολιτειες που ειχαν την όμικρον στην αρχή βλέπουμε ότι κατεβαινουν τα νούμερα, στην Ελλάδα οπως και εδώ στην Βαλτιμόρη είναι υψηλά. Η όμικρον ήρθε και πιστευουμε θα φύγει γρήγορα. Στη Βαλτιμόρη, η Δέλτα μέχρι αρχες Δεκεμβρίου ήταν η πιο σοβαρή παραλλαγή, τώρα το 90% είναι όμικρον », τόνισε.

Οι απαντήσεις του γιατρού Παναγιώτη Γαλιάτσατου για την πανδημία

Μπορεί να νοσήσει κάποιος ξανά;

«Γενικά στη φύση, υπάρχουν και άλλοι τύποι κορωνοϊών που μοιάζουν σαν ένα απλό κρύωμα, ωστόσο καλύτερα είναι να πάρουμε από τα εμβόλια τα αντισώματα, παρά αυτά που αναπτύσσονται με την φυσική ανοσία, ακριβώς επειδή αντιμετωπίζουν έναν αδύναμο ιό», υπογράμμισε ο . Γαλιατσάτος.

«Αν γνωρίσουμε έναν αδύναμο ιό φτιάχνουμε αντισώματα για λίγο καιρό, γιατί ο οργανισμός αντιμετωπίζει κάτι αδύναμο, μπορεί όμως αυτό να αλλάξει γιατί άνθρωποι κόλλησαν την μετάλλαξη και πρέπει εκ νέου να αναπτύξουν αντισώματα. Μετα την πανδημία, θα μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό, και τα παιδιά και οι δάσκαλοι μαθαίνουν πλέον, και πως να χρησιμοποιούν σωστά τη μάσκα αλλά να τηρούν και τα μέτρα. Μη ξεχνάμε ότι από εδώ και πέρα θα έχουμε και φάρμακα για τον κορωνοϊό και αυτό είναι σημαντικό», συμπλήρωσε.

Οι δηλώσεις του Καθηγητή Γαλιάτσατου για τις δόσεις των εμβολίων

«Πιστεύω ότι άλλη μία δόση θα την χρειαστούμε αρχικά για τους άνω των 60 ετών. Στο Ισραήλ έγινε μία έρευνα για την 5η δόση στους 5 μήνες. Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ακόμη. Μέχρι στιγμής, δεν πιστεύω ότι θα βρούμε μία παραλλαγή του ιού που θα πρέπει να βρούμε καινούριο εμβόλιο να το αντιμετωπίσουμε», είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Johns Hopkins.

«Άλλοι ιοί που είχαν εμφανιστεί στον κόσμο, για παράδειγμα η ευλογιά, χρειάστηκαν πολλές δόσεις για να αντιμετωπιστεί. Όσο αφορά στον κορωνοϊό, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν αλλά να τον περιορίσουμε σαν ένα κρύωμα. Ίσως για τα επόμενα 5 χρόνια μετά το τέλος της πανδημίας, να πρέπει να κάνουμε μία ή δύο φορές μία δόση μέχρι να το περιορίσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γαλιατσάτος.

«Ο κορωνοϊός προσβάλλει περισσότερο τα νεαρά άτομα, ωστόσο σε πολλά άτομα, είναι μακράς διάρκειας. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να προσέξουν οι νέοι, γιατί οι επιπτώσεις του «long covid» είναι σοβαρότεροι από κάποιον που το περνάει ήπια και είναι εμβολιασμένος», κατέληξε στις δηλώσεις του, ο κ. Γαλιατσάτος.

Related posts

Στο χειρουργείο ο Τρύφωνας Σαμαράς: Το πρώτο μήνυμα μετά την επέμβαση και το δημόσιο ευχαριστώ

Έρχεται δύσκολος χειμώνας: Τρεις μέρες σχολείο, κλειστά μπαρ στις 9, όχι μαγείρεμα βράδυ, τα μέτρα για οικονομία ενέργειας που έπεσαν στο τραπέζι

Παγκόσμια θλίψη και δάκρυα: Αποσύνδεσαν τον Άρτσι από την μηχανική υποστήριξη

Βρετανία: Αποσυνδέουν τον Άρτσι από τα μηχανήματα – «Δεν έχουμε άλλες επιλογές», λέει η μητέρα

«Και οι δύο θετικοί, να δούμε ποιος θα κολλήσει τους περισσότερους»: Η απίστευτη δήλωση από πιτσιρικάδες που πάνε Πάρο

Παναγιώτης Δημακάκος: Σας εξομολογούμαι ότι πολλές φορές «εφημερεύει» ο ίδιος ο Χριστός και ζούμε την παρουσία του

Αδιανόητο περιστατικό στην Πάτρα: Πήγε στο νοσοκομείο με έμφραγμα, δεν τον δέχτηκαν και πέθανε στον δρόμο λίγο μετά

«Κλείνε το καταραμένο παράθυρο όταν κάνεις φωναχτό ζωώδη έρωτα τη μέρα»: Το Viral γράμμα που έλαβε Βρετανίδα από τον γείτονα της

Ήρθε σήμερα στη ΜΕΘ ένα 42χρονο κορίτσι με ανεύρυσμα. Σταματηστε να ασχολείστε με βλακείες, αν έστειλε ο γκόμενος