Πανωραία Παναγιωσούλη: Η Ελληνίδα που καθιέρωσε τα ελληνικά ως μόνη ξένη γλώσσα στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης

Πανωραία Παναγιωσούλη: Η Ελληνίδα που καθιέρωσε τα ελληνικά ως μόνη ξένη γλώσσα στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης

Πανωραία Παναγιωσούλη: Καθιέρωσε τα ελληνικά, ως ξένη γλώσσα στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης

Πανωραία Παναγιωσούλη: Μία Κεφαλλονίτισσα ήταν η αιτία, για να διδάσκεται η ελληνική γλώσσα, ως ξένη, σε δημόσιο σχολείο στην Αμερική.

Η Πανωραία (Πένυ) Παναγιωσούλη γεννήθηκε στη Γουατεμάλα. Οι ρίζες της όμως είναι από την Πύλαρο της Κεφαλλονιάς, καθώς εκεί γεννήθηκε ο πατέρας της Γαβριήλ Παναγιωσούλης. Στα ηλιοβασιλέματα της Πύλαρου, έχει μάθει η Ελληνοαμερικανίδα εκπαιδευτικός να ακουμπάει τα όνειρά και τις φιλοδοξίες της. Μάλιστα, στα γειτονικά Βασιλοπουλάτα γεννήθηκε κι ο έρωτας της, αφού γνώρισε τον σύζυγό της Άγγελο Παπαδάτο.

Σήμερα, η γλυκιά Ελληνοαμερικανίδα, είναι μαθηματικός και διευθύντρια του δημόσιου Λυκείου KAPPA INTERNATIONAL High School του Μπρονξ. Μίας περιοχής στη Νέα Υόρκη, με υψηλότατη εγκληματικότητα και πολλά προβλήματα. Η προσπάθειά της, να βάλει το μάθημα των ελληνικών στο σχολείο ξεκίνησε από το Χάρλεμ, από το KAPPA ΙV πριν από πέντε χρόνια.

Πανωραία Παναγιωσούλη: Η Ελληνίδα που καθιέρωσε τα ελληνικά ως μόνη ξένη γλώσσα στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης

Η Ελληνοαμερικανίδα Πανωραία Παναγιωσούλη, καθιερώνει την ελληνική γλώσσα ως ξένη στη Νέα Υόρκη

«Όλα ξεκίνησαν από την ανάγκη μου να μάθω στα παιδιά όλα όσα έμαθε ο πατέρας μου σε μένα και στις δύο αδελφές μου, την Κλεοπάτρα και τη Γαβριέλα. Εμείς μάθαμε να αγαπάμε την Κεφαλλονιά και όλη την Ελλάδα από εκείνον. Η αγάπη του για τον τόπο που τον γέννησε, μας δίδαξε τι θα πει Έλληνας και πόσο υπερήφανες πρέπει να είμαστε για αυτό. Ο πατέρας, μας έμαθε να αγαπάμε την οικογένεια και πόσο σπουδαίος δεσμός είναι για τον κάθε άνθρωπο»

«Εδώ στο Μπρονξ αλλά και στο Χάρλεμ, πολλά από τα παιδιά στερούνται την οικογένεια και μεγαλώνουν στους δρόμους. Μάλιστα πολλά από αυτά δεν έχουν καθόλου γονείς κι άλλα τα μεγαλώνουν οι γιαγιάδες τους. Τι μπορεί να πει κανείς σε μια ογδοντάχρονη γυναίκα; Πώς να βοηθήσει αυτά τα παιδιά να μεγαλώσουν σωστά; Έτσι λοιπόν, όταν μου δόθηκε η δυνατότητα να ξεκινήσω κάτι καινούργιο, ήθελα τα παιδιά, τα οποία δεν είναι τόσο προνομιούχα, να αποκτήσουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στον κόσμο. Ήθελα να τα βοηθήσω να ικανοποιήσουν την όρεξή τους και να ανταλλάξουν ιδέες με άλλα παιδιά. Έτσι, τα ελληνικά έγιναν η δεύτερη γλώσσα τους, όχι μόνο γιατί είμαι Ελληνίδα, αλλά και για τη δόξα της Ελλάδας και του πολιτισμού της»

«Τα παιδιά του σχολείου μου διδάσκονται για τους αρχαίους φιλόσοφους και πώς αποκτάται η γνώση. Πώς δημιουργήθηκαν οι πολιτισμοί και πώς εξελίχθηκε η κοινωνία. Η δουλεία, δεν είναι βορειοαμερικανικό φαινόμενο, αλλά υπήρχε από τότε που ο άνθρωπος περπάτησε στη γη. Μ’ αυτόν τον τρόπο κατανοούν ότι οι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο μοιράζονται τον ίδιο πόνο!».

Πανωραία Παναγιωσούλη: Η Ελληνίδα που καθιέρωσε τα ελληνικά ως μόνη ξένη γλώσσα στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης

Η μεθοδολογία της εκπαιδευτικού Πανωραίας Παναγιωσούλη, για τη διδασκαλία των ελληνικών.

«Δεν πρόκειται απλώς για διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας ξεκομμένη από το περιβάλλον της. Δείχνουμε τη σχέση των ελληνικών με διάφορα πράγματα στον κόσμο. Χάρη στη νέα τεχνολογία ο κόσμος έχει γίνει επίπεδος. Με το Διαδίκτυο μπορείς με ένα χτύπημα των δακτύλων στο πληκτρολόγιο να ανταλλάξεις σκέψεις και ιδέες με οποιονδήποτε, σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Καθώς η Ελλάδα είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι μαθητές μπορούν να διερευνούν τις διάφορες δυνατότητες, που τους προσφέρονται επαγγελματικά και επιστημονικά. Έτσι θα βγουν από το Χάρλεμ και το Μπρονξ. Παύουν να περιορίζονται από τα φυσικά σύνορα που υπάρχουν, αναζητούν άλλες ευκαιρίες ανοίγοντας νέους ορίζοντες»

«Μία από τις ευθύνες μας ως εκπαιδευτικοί είναι να προσφέρουμε στους μαθητές μας ευκαιρίες στις οποίες να ανταποκρίνονται. Κι αυτή η δυνατότητα έχει μεγάλη δυναμική και είναι πολύτιμη. Δεν μπορείτε να φανταστείτε την αξία που έχει για μένα, το ότι επηρεάστηκα θετικά από τους αγώνες των γονιών μου. Ένοιωθα υπερηφάνεια κάθε φορά που άκουγα ένα ελληνικό όνομα ή όταν έβλεπα κάτι που με συνέδεε με τις ρίζες μου. Οι μαθητές μας μέσω της διδασκαλίας των ελληνικών, θα αναπτύξουν μεγαλύτερη εκτίμηση για το ποιοι πραγματικά είναι»

«Τα ελληνικά στο πρόγραμμα διδασκαλίας που εφαρμόζουμε είναι πρακτικά κομμάτι κάθε μαθήματος. Αν λόγου χάρη στην τάξη διδάσκεται το Πυθαγόρειο Θεώρημα, μετά τα μαθηματικά θα ακολουθήσει η συζήτηση για τον Πυθαγόρα, τη συμβολή των Ελλήνων στην ανάπτυξη της μαθηματικής σκέψης, τους φιλόσοφους, τον Παρθενώνα, την αρχιτεκτονική και τη δομή της ελληνικής πόλης. Ακόμη και στη συζήτηση που γίνεται στο πλαίσιο του μαθήματος των κοινωνικών επιστημών για τη δομή της αρχαίας ελληνικής κοινωνίας».

Οι άνθρωποι που στηρίζουν την Πένυ Παναγιωσούλη, να εδραιώσει τα ελληνικά ως ξένη γλώσσα στο εξωτερικό.

Η Πένυ Παναγιωσούλη δεν είναι μόνη της σε αυτήν την προσπάθεια. Τη στήριξαν άνθρωποι όπως η Ολγα Ζήση, μια Ελληνίδα από τα Γιάννενα, καθηγήτρια θεάτρου που προσέφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες της στο σχολείο. Στα περισσότερα αμερικανικά σχολεία αποτελεί παράδοση, να ολοκληρώνεται το σχολικό έτος με μία θεατρική παράσταση, για την οποία οι μαθητές ξοδεύουν σημαντικό μέρος του χρόνου τους. Η Ολγα Ζήση επέλεξε πριν από λίγα χρόνια το έργο του Αριστοφάνη «Ορνιθες».

Οι μαθητές άρχισαν να αυτοσχεδιάζουν τις διάφορες σκηνές, αποδίδοντάς τες με δικά τους λόγια. Στο τελικό στάδιο, του αυτοσχεδιασμού, δύο από τους μαθητές ανέλαβαν να φτιάξουν το έργο με ρίμα και η απόδοση έγινε σε ρυθμό ραπ. Από τότε οι μαθητές του KAPPA, έχουν ανεβάσει κι άλλα έργα και έχουν ταξιδέψει στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες κάνοντας το κοινό να μένει άφωνο από την επιτυχημένη δουλειά τους. Φέτος τα παιδιά προετοιμάζονται για την «Οδύσσεια».

Πανωραία Παναγιωσούλη: Η Ελληνίδα που καθιέρωσε τα ελληνικά ως μόνη ξένη γλώσσα στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης

Η ζωή και η αποστολή της Πανωραίας Παναγιωσούλη.

Η Πένυ είναι μητέρα τριών παιδιών, του Χαράλαμπου, της Ελένης και του Γαβριήλ, αλλά θεωρεί παιδιά της όλους τους μαθητές του σχολείου. «Αγαπώ πολύ αυτό που κάνω. Στην πραγματικότητα το Kappa δεν είναι απλώς ένα σχολείο. Είναι μια αγκαλιά για τα παιδιά και για εμάς το δεύτερο σπίτι μας. Μπορεί για τα παιδιά του Μπρονξ, το να μαθαίνουν ελληνικά σε αυτό το σχολείο να τους φαίνεται αντίστοιχο με το να κάνουν μάθημα για το Διάστημα, αλλά είναι και η απόδειξη πως μπορούν να καταφέρουν κάτι περισσότερο στη ζωή τους από το να μένουν σε γκέτο».

Η περίπτωση αυτής της εκπαιδευτικού είναι πραγματικά εξαίρεση και συνάμα εξαιρετική. Παλεύει καθημερινά απέναντι στις συμμορίες και στην οικογενειακή εγκατάλειψη για να κρατήσει ζωντανές κάποιες παιδικές ψυχές.

«Εμείς είμαστε τα τελευταία εμπόδια που έχουν τα παιδιά του Μπρονξ πριν πέσουν, όπως και χιλιάδες άλλα, στους δρόμους της ανέχειας, της παραβατικότητας, των ναρκωτικών, της βίας και της πορνείας. Αν αγωνιστούμε σκληρά θα εμποδίσουμε τα παιδιά να καταλήξουν εκεί. Γι’ αυτό και πρέπει να δουλεύουμε συνεχώς και να μαθαίνουμε κάθε μέρα από τους ίδιους τους μαθητές μας για τους τρόπους που είναι περισσότερο αποδοτικοί. Και αυτό δεν είναι απλώς μία ακόμη δουλειά. Είναι ιεραποστολή, είναι κατάθεση ψυχής, δεν σχετίζεται ούτε εξαρτάται από μισθούς, συμβόλαια ή ωράρια. Τα παιδιά μπορούν να σωθούν. Να μεταφορτωθούν. Είναι δύσκολο αλλά μπορεί να συμβεί. Το έχω δει, το έχω νιώσει. Η ελληνική σκέψη τα κάνει άλλους ανθρώπους» λέει.

Πανωραία Παναγιωσούλη: Η Ελληνίδα που καθιέρωσε τα ελληνικά ως μόνη ξένη γλώσσα στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης

Προτεινόμενα