Παρνασσός: Στους -28°C η θερμοκρασία στην δολίνη Βαθύσταλου

Παρνασσός: Πολικές θερμοκρασίες σημειώθηκαν χθες Τρίτη 19/1 στο βουνό του Παρνασσού

Παρνασσός: Το θερμόμετρο χθες Τρίτη 19/1 έδειξε -27,8°C στην παγωμένη δολίνη στο Βαθύσταλο Παρνασσού. Μπορεί η κακοκαιρία «Λέανδρος» να έφυγε, αλλά το πολικό ψύχος και το τσοχτερό κρύο παραμένουν στη χώρα. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, χθες στη δολίνη Βαθύσταλου στον Παρνασσό η θερμοκρασία έπεσε στους -27,8°C!

Στην Ελλάδα έχουν εγκατασταθεί αυτόματοι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σε δύο δολίνες. Η πρώτη βρίσκεται σε υψόμετρο 1.780 μέτρων στο Βαθύσταλο Παρνασσού, ενώ η δεύτερη σε υψόμετρο 1.613 μέτρων στην Κεχρωτή Μαινάλου.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες σημειώνονται παραδοσιακά τον μήνα Ιανουάριο, ενώ το χαμηλότερο ιστορικά ρεκόρ στη χώρα μας είναι το 2012 όπου στις 17 Ιανουαρίου το θερμόμετρο έδειξε -35,3°C!

Παρνασσός: Στους -27,8°C η θερμοκρασία χθες στη δολίνη Βαθύσταλου

Δείτε αναλυτικά τι είναι οι «δολίνες» όπως αυτή στον Παρνασσό που σημειώθηκε θερμοκρασία -27,8°C

Στη Γεωλογία, η δολίνη είναι σχηματισμός κοιλώματος σε σχήμα λεκάνης. Η δολίνη έχει ελλειπτικό ή κυκλικό σχήμα και συγκαταλέγεται στις καρστικές μορφές. Οι δολίνες συνήθως σχηματίζονται σε ανθρακικά ασβεστολιθικά ή δολομιτικά πετρώματα.

Οι δολίνες έχουν ποικίλο μέγεθος από 1 έως 600 μέτρα, τόσο σε διάμετρο όσο και σε βάθος. Ο σχηματισμός τους γίνεται σταδιακά και μπορούν να εμφανιστούν παντού στον κόσμο. Στις 2 Ιουλίου 2015, επιστήμονες ανέφεραν ενεργά κοιλώματα που σχετίζονται με δολίνες από κατάρρευση στον κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο και παρατηρήθηκαν από το Ροζέττα.

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα