Πέθανε πασίγνωστος έλληνας μόλις

by Paraskevi Nakou
Πέθανε πασίγνωστος έλληνας μόλις

Πέθανε χθες σε ηλικία 84 ετών, από φυσικά αίτια, ο σκηνοθέτης Σταύρος Κωνστανταράκος.

Γεννήθηκε το 1941 στο Λάγιο Κροκεών στη Λακωνία. Σπούδασε σκηνοθεσία στην IDHEC στο Παρίσι, μέρος μιας γενιάς που μαζί με τον Θ. Αγγελόπουλο, την Τ. Μαρκετάκη και άλλους, διαμόρφωσε τον Νέο Ελληνικό Κινηματογράφο. Υπήρξε βοηθός σκηνοθέτη, διευθυντής παραγωγής, μοντέρ, συν‑σεναριογράφος σε πάνω από 50 ελληνικές και διεθνείς παραγωγές, στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση.

Σκηνοθέτησε ταινίες ντοκιμαντέρ, μικρού μήκους, διαφημιστικές, τηλεοπτικές και τη μεγάλου μήκους «Εν Πλω» (1985), που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ξεχώρισε για την ενεργή συμμετοχή του στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες μέσα από τον χώρο της αριστεράς, τον οποίο υπηρέτησε με συνέπεια και αξιοπρέπεια.

Δίδαξε επί σειρά ετών στη Σχολή Κινηματογράφου Τηλεόρασης Λ. Σταυράκου (1978–2005) και έκανε σεμινάρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στην ΕΡΤ, στο Υπ. Νέας Γενιάς κ.α.

Διετέλεσε εκπρόσωπος σε ευρωπαϊκά και διεθνή κινηματογραφικά όργανα και ήταν επίτιμο μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.

Σε πρόσφατη συνέντευξή είχε τονίσει πως «το εμείς είναι η φύση και του κινηματογράφου» – μια άποψη που αντικατοπτρίζει τη συνεργατική του ματιά στον χώρο. Έζησε τον Μάη του ’68 στο Παρίσι, περιγράφοντας το κλίμα ως «πρόσκαιρο όνειρο που πέρασε». Εκεί γνώρισε την ζωγράφο Άννα Παλιεράκη με την οποία απέκτησαν έναν γιό, τον παραγωγό Λεωνίδα Κωνστανταράκο.

Ο Σταύρος Κωνστανταράκος έφυγε ήσυχα, στον ύπνο του. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ΕΡΤ, η κηδεία του θα γίνει σε κλειστό οικογενειακό κύκλο.

Κακοκαιρία προ των πυλών: Αυτά τα σχολεία θα είναι κλειστά

Άγγελος Λάτσιος: Η πρώτη φωτογραφία με τη στολή του Πολεμικού Ναυτικού

Χιόνι και μέσα στην πόλη: Η εβδομάδα του Δεκέμβρη που θα κάνει βαρύ χειμώνα

Διπλή ανατροπή-σοκ με το τροχαίο στη Λούτσα – Μαθεύτηκε τι είχε πάρει ο 29χρονος που σκότωσε τον 24χρονο Σωτήρη της οικογένειας «Λεωνίδας»

Χριστούγεννα μέσα στα… φράγκα, τα δώρα και την χλίδα: «Βρέχει» χρήμα ο Δεκέμβριος για αυτά τα 3 ζώδια

Προτεινόμενα