Πέτρος Μπαγγέας: Ο Έλληνας χειρούργος που σχεδίασε μάσκες νανοτεχνολογίας που μπορούν να παραχθούν παντού

Πέτρος Μπαγγέας: Ο Έλληνας χειρούργος που σχεδίασε μάσκες νανοτεχνολογίας που μπορούν να παραχθούν παντού

Πέτρος Μπαγγέας: Κατασκεύασε μάσκες, οι οποίες είναι επαναχρησιμοποιούμενες

Πέτρος Μπαγγέας: Ελλείψεις παρουσιάζονται στον εξοπλισμό ατομικής προστασίας. Οι εν λόγω ελλείψεις προκαλούν ανησυχία στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που δίνει καθημερινό αγώνα στην πρώτη γραμμή. Ένας χειρούργος από τη Θεσσαλονίκη μιλά για τον φόβο για τον αόρατο κίνδυνο, που πλέον φαίνεται πως ελλοχεύει παντού.

Οι εικόνες που αντικρίζει καθημερινά στο νοσοκομείο όπου εργάζεται στη Θεσσαλονίκη ως χειρουργός, από τη στιγμή που εισέβαλε βίαια στη ζωή όλων ο νέος κορονοϊός προβλημάτισαν βαθιά τον Πέτρο Μπαγγέα με αποτέλεσμα να μπει στη λογική να κατασκευάσει ο ίδιος μάσκες οι οποίες είναι επαναχρησιμοποιούμενες.

Ο γενικός χειρουργός Πέτρος Μπαγγέας,κάτοχος μεταπτυχιακού στις Νανοεπιστήμες από το Φυσικό του ΑΠΘ, δεν έμεινε άπραγος. Σχεδίασε και προχώρησε στην κατασκευή «χειρουργικών μασκών, επαναχρησιμοποιούμενων, επιστρατεύοντας μεθόδους νανοτεχνολογίας, σε συνδυασμό με την τεχνολογία αιχμής της τρισδιάστατης εκτύπωσης», προκειμένου να βοηθήσει -όσο αυτό είναι εφικτό- τους συναδέλφους του και το νοσηλευτικό προσωπικό, να προστατευτούν από τον covid-19.

Πέτρος Μπαγγέας: Ο Έλληνας χειρούργος που σχεδίασε μάσκες νανοτεχνολογίας που μπορούν να παραχθούν παντού

Δηλώσεις Πέτρου Μπαγγέα: Με το ξέσπασμα της πανδημίας του covid-19 εξαφανίστηκαν δεδομένα αγαθά

Όπως αναφέρει ο Πέτρος Μπαγγέας «στην πραγματικότητα, όλες οι ιδέες προκύπτουν από μια ανάγκη. Έτσι και τώρα, ζήσαμε κάτι που δεν περιμέναμε. Ένας ιός, ο οποίος πέρα από όλα τα άλλα δεινά που έφερε στην κοινωνίας μας, οδήγησε στο να εξαφανιστούν αγαθά που θεωρούσαμε δεδομένα. Ξυπνήσαμε μια μέρα και η ζωή μας είχε αλλάξει σαν να ήμασταν πρωταγωνιστές σε ταινία επιστημονικής φαντασίας. Πανελλήνια, γίναμε μάρτυρες της εξαφάνισης χειρουργικών μασκών και αντισηπτικών».

Αυτές οι σοβαρές ελλείψεις στον εξοπλισμό ατομικής προστασίας, τον έθεσαν σε εγρήγορση. Όπως επισημαίνει, έχοντας ήδη την απαιτούμενη εμπειρία από την κατασκευή χειρουργικών εργαλείων με αντιμικροβιακές ιδιότητες, προσπάθησε να κάνει κάτι παρόμοιο.

«Στόχος μου, είναι η κατασκευή ειδών προστασίας (μάσκες – γυαλιά) πολλαπλών χρήσεων με αντιμικροβιακές και αντιϊκές ιδιότητες. Ήδη, σε επίπεδο έρευνας, εφαρμογές νανοτεχνολογίας έχουν ριχτεί στην μάχη εναντίον του Covid-19.

Προσωπικά, ο λόγος που ασχολούμαι τα τελευταία χρόνια, ερευνητικά, με τις εφαρμογές της νανοτεχνολογίας είναι ότι θα δώσει λύσεις σε πολλά προβλήματα της σύγχρονης ιατρικής. Έτσι δημιούργησα τη μάσκα με ονομασία “PROtair33″και η εκτύπωση της μάσκας, έγινε σε συνεργασία με εταιρεία στην Θεσσαλονίκη».

Πέτρος Μπαγγέας: Ο Έλληνας χειρούργος που σχεδίασε μάσκες νανοτεχνολογίας που μπορούν να παραχθούν παντού

Πέτρος Μπαγγέας: Τι είναι η μάσκα νανοτεχνολογίας PROtair33

Ο βαθμός προστασίας που προσφέρει η μάσκα “PROtair33”, όπως επισημαίνει ο κ. Μπαγγέας, είναι κατά πολύ μεγαλύτερος συγκριτικά με μια απλή μάσκα. “Η μάσκα αποτελείται από δύο μέρη. Ένα εξωτερικό (λευκό) και ένα εσωτερικό (πράσινο). Στο εσωτερικό στέλεχος της μάσκας προσαρμόζεται φίλτρο τύπου N95 με ειδική επεξεργασία επίστρωσης νανοσωματιδίων.

Το εξωτερικό περίβλημα είναι επιστρωμένο επίσης με νανοσωματίδια, που -όπως και στην περίπτωση κατασκευής των χειρουργικών εργαλείων- έχει αντιπροσκολλητικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Το υλικό της μάσκας είναι πολυλακτικό όξύ (PLA), το οποίο είναι ένα πολυμερές βιοσυμβατό, βιοαποικοδομήσιμο και μπορεί να αποστειρωθεί εύκολα. Σπουδαίο προτέρημα αυτού του υλικού είναι ότι προσφέρει μια επιφάνεια εχθρική για την προσκόλληση μικροβίων και ιών, γνωστών στην επιστημονική κοινότητα ήδη από την δεκαετία του 1980”.

Δηλώσεις Πέτρου Μπαγγέα: Οι μάσκες απευθύνονται στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

Η μάσκα, στην πλήρη εκδοχή της με τη νανοεπίστρωση, προσφέρει ιδιότητες που απευθύνονται για προσωπικό νοσοκομείου και όχι για απλή χρήση, σύμφωνα με τον κ. Μπαγγέα και αυτό διότι “η προστασία που προσφέρει είναι μεγάλη και υπερβολική για προστασία σε επίπεδου γενικού πληθυσμού. Στην παρούσα φάση, όμως, η απλή μη επιστρωμένη μάσκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζικά από τον οποιοδήποτε”, διευκρινίζει.

«Κάθε νοσοκομείο έχει τη δυνατότητα πλέον, να έχει 2-3 εκτυπωτές και να παράγει μάσκες και είδη προστασίας που θα καλύπτουν της ανάγκες του, στα πλαίσια φιλοσοφίας τύπου “do it yourself”. Όσον αφορά σε επίπεδο προϊόντος, ξεκάθαρα η αναπαραγωγή του πρωτοτύπου μπορεί να γίνει άμεσα με τις ήδη υπάρχουσες τεχνικές κατασκευής βιομηχανικών ειδών”. Μάλιστα, αναφερόμενος στο κόστος λέει πως “στο πρωτότυπο μας, έχω χρησιμοποιήσει φίλτρο Ν95. Σίγουρα, αυτό που κοστίζει δεν είναι η μάσκα αλλά το φίλτρο. Το κόστος του πρωτοτύπου άλλωστε δεν ξεπέρνα το κόστος μιας αντίστοιχης συμβατικής μάσκας. Το όφελος όμως, από τις ιδιότητες της μάσκας και από το γεγονός ότι είναι επαναχρησιμοποιούμενη είναι πολλαπλάσιο».

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα