Πέτρος Μπαγγέας: Ο νεαρός Έλληνας χειρούργος που επινόησε πατέντα που αλλάζει για πάντα την παγκόσμια ιατρική
Πέτρος Μπαγγέας: Όταν ο Έλληνας γιατρός, Πέτρος Μπαγγέας, ξεκίνησε την ειδικότητα του στην χειρουργική το 2012, τα εργαστήρια είτε δεν είχαν τα απαραίτητα χειρουργικά εργαλεία, είτε βρίσκονταν σε πολύ κακή κατάσταση. Ο μέλλων χειρούργος Πέτρος Μπαγγέας, θέλησε να αναστρέψει την κατάσταση. Το αποτέλεσμα, ήταν να καταλήξει σε μία παγκόσμια καινοτομία, ρίχνοντας ως και 14 φορές, το κόστος των χειρουργικών εργαλείων.
Έτσι, το «πενία τέχνας κατεργάζεται», η φράση που ανήκει στον Θεόκριτο, στον εκ των πιο σημαντικών ποιητών του αρχαίου κόσμου (έζησε 315 έως το 260 π.Χ.), φαίνεται να είναι ακόμα ένα μοντέλο ζωής.
Οι μεγαλύτερες ανακαλύψεις είναι αποτέλεσμα ανάγκης ή λάθους στην έρευνα για κάποια άλλη πατέντα. Αυτό που έχει προσφέρει ο Πέτρος Μπαγγέας στην ελληνική -αν όχι στην παγκόσμια- ιατρική, ανήκει ξεκάθαρα στην πρώτη κατηγορία.
Η πηγή έμπνευσης του Πέτρου Μπαγγέα
Ο Πέτρος ολοκληρώνει τον Ιούλιο την ειδικότητα του και είναι στο δεύτερο έτος του δεύτερου μεταπτυχιακού του.
Πολλοί, διαβάζοντας το άρθρο, θα είναι εκείνοι που αναρωτιούνται τι γίνεται στο μυαλό του ανθρώπου που εμπνεύστηκε τα αντιβακτηριακά τρισδιάστατα χειρουργικά εργαλεία, που μπορούν να λύσουν τα χέρια των γιατρών, σε συνθήκες εκτάτου ανάγκης ή λιτότητας.
Ως τελειόφοιτος λυκείου, είχε συμπληρώσει το μηχανογραφικό του, για τις πανελλήνιες εξετάσεις του 2000. Προτεραιότητα ήταν η ιατρική σχολή. Πέρασε όμως στο τμήμα ιατρικών εργαστηρίων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. «Σκέφτηκα, αφού μπήκα θα ήταν χρήσιμο και να τελειώσω». Όταν λοιπόν, το 2004 πήρε το πρώτο πτυχίο, έδωσε ξανά πανελλήνιες εξετάσεις.
Αυτήν τη φορά, μπήκε στην ιατρική. «Τελείωσα το 2010, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και ακολούθησε το αγροτικό, στα μέρη μου, την Έδεσσα στο Κέντρο Υγείας Αριδαίας. Τον Αύγουστο του 2012 άρχισα την ειδικότητα στην Α’ προπαιδευτική χειρουργική, του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, στη γενική χειρουργική»
Τα εργαλεία που έσπαγαν, οδήγησαν σε παγκόσμια καινοτομία
«Ήμασταν σε βαθιά κρίση και είχαμε ανάγκη από εργαλεία. Υπήρχαν κάποια που δεν χρειαζόμασταν ή άλλα που δεν ήταν στο μέγεθος που τα θέλαμε. Πριν δυο χρόνια τα πράγματα έγιναν τραγικά. Τα εργαλεία ήταν κινεζικά, έσπαγαν και τα πετούσαμε. Πολλές φορές χρησιμοποιούσαμε 5 και 6 για να κάνουμε τη δουλειά μας. Εν τέλει, το κόστ