Ποια μαγαζιά θα λειτουργήσουν την 28η Οκτωβρίου: Τι ισχυεί με την αργία και πόσα λεφτά θα πάρουν όσοι δουλέψουν

by Εύα Ζαχαριάδη
Ποια μαγαζιά θα λειτουργήσουν την 28η Οκτωβρίου: Τι ισχυεί με την αργία και πόσα λεφτά θα πάρουν όσοι δουλέψουν

28η Οκτωβρίου: Αναλυτικά τι ισχυεί με την αργία

Εν όψει της 28ης Οκτωβρίου 2022, Παρασκευή, η Ελλάδα γιορτάζει την Επέτειο του «Όχι» και η ημέρα έχει οριστεί ως επίσημη αργία.

Λόγω της εθνικής εορτής μαγαζιά, σούπερ μάρκετ και τράπεζες θα είναι κλειστά. Υπενθυμίζεται πως μέχρι και πριν δύο χρόνια, η συγκεκριμένη εορτή ήταν προαιρετική αργία, γεγονός που άλλαξε πέρυσι όταν και προστέθηκε στη λίστα με τις επίσημες αργίες δυνάμει του άρθρου 60 του Ν. 4808/2021.

Ποια μαγαζιά θα λειτουργήσουν την 28η Οκτωβρίου: Τι ισχυεί με την αργία και πόσα λεφτά θα πάρουν όσοι δουλέψουν

28η Οκτωβρίου: Ο μισθός που λάβουν όσοι εργάζονται εκείνη την ημέρα

Οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές, ωστόσο, αν τα καταστήματα λιανεμπορίου και τα σούπερ μάρκετ λειτουργήσουν, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αμειφθούν όπως τις Κυριακές με προσαύξηση.

Συγκεκριμένα:

  • οι ημερομίσθιοι θα λάβουν το συνηθισμένο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους, για όσες ώρες απασχοληθούν
  • οι επί μηνιαίο μισθό θα λάβουν τόσα ωρομίσθια όσες ώρες απασχοληθούν και προσαύξηση 75% στο νόμιμο ωρομίσθιό τους.

Οι ημέρες υποχρεωτικής αργίας είναι οι εξής:

– η 1η Ιανουαρίου η οποία προστέθηκε στις υποχρεωτικές αργίες δυνάμει του άρθρου 60 του Ν. 4808/2021η 6η Ιανουαρίου (εορτή των Θεοφανείων), η οποία προστέθηκε στις υποχρεωτικές αργίες δυνάμει του άρθρου 60 του Ν. 4808/2021
– η 25η Μαρτίου
– η Δευτέρα του Πάσχα
– η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15η Αυγούστου)
– – η εορτή της Γεννήσεως του Χριστού (25η Δεκεμβρίου)
– η δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων (26η Δεκεμβρίου)
– η 1η Μαΐου, η οποία δυνάμει του άρθρου 14 του Ν. 4468/2017, ορίστηκε ως ηµέρα υποχρεωτικής αργίας. Με την ίδια ως άνω διάταξη ορίστηκε ότι με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετατίθεται η αργία της 1ης Μαΐου σε άλλη εργάσιμη ημέρα, εφόσον συμπίπτει με Κυριακή, με ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας ή με τη Δευτέρα του Πάσχα.
η 28η Οκτωβρίου η οποία προστέθηκε στις υποχρεωτικές αργίες δυνάμει του άρθρου 60 του Ν. 4808/2021, ενώ μέχρι την δημοσίευση του νόμου είχε το χαρακτήρα της προαιρετικής αργίας.

Προτεινόμενα