Πως θα γλυτώσουμε το lockdown: Τα 4 μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι

Πως θα γλυτώσουμε το lockdown: Τα 4 μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι

Πανδημία: Νέα μέτρα πέφτουν στο τραπέζι

Νέα μέτρα εξετάζονται και πάλι από τα μέλη της κυβέρνησης, μπροστά στο νέο κύμα του κορωνοϊού. Αποκλείουν το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, ενώ επιπρόσθετα μέτρα έρχονται για τους ανεμβολίαστους.

Μάλιστα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης έχει τονίσει πως αυτήν την στιγμή εξετάζεται η αποδοτικότητα των ισχυόντων μέτρων, που αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους και μετέπειτα θα εξεταστεί το ζήτημα για λήψη επιπρόσθετων μέτρων.

Την ίδια ώρα τα κρούσματα αν και παραμένουν υψηλά, οι ειδικοί αναφέρουν πως υπάρχει μία σταθερότητα στους δείκτες. Ωστόσο αυτό που ανησυχεί και θλίβει τους ειδικούς είναι η τρομακτική αύξηση των νεκρών, οι οποίοι αυτή την εβδομάδα ξεπέρασαν τους 100 σε 24 ώρες.

Επομένως η εβδομάδα αυτή και η επόμενη αναμένεται να είναι διάστημα παρατήρησης για τους αρμόδιους με τις αποφάσεις για το αν χρειάζονται νέα μέτρα ή όχι να λαμβάνονται μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στη λήψη νέων 4 μέτρων, προκειμένου να παραμείνει ανοιχτή η αγορά.

Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

  • Rapid test στα σουπερμάρκετ
  • Click away για ανεμβολίαστους
  • Διπλή μάσκα ΜΜΜ, ffp2 (σ.σ οι ενισχυμένες)
  • Μένουν ως έχουν τα φαρμακεία

Οι ειδικοί πάντως δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την πορεία της πανδημίας μέσα στον Δεκέμβρη.

Πως θα γλυτώσουμε το lockdown: Τα 4 μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι

Τα δύο σενάρια για την πορεία της πανδημίας

Ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» και παρουσίασε τα δύο σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

«Μας ακούμπησαν αυτά τα νούμερα. Είχαμε ανακοινώσει δύο σενάρια, ένα ευμενές και ένα δυσμενές. Σύμφωνα με το ευμενές σενάριο, θα είχε επιπέδωση καμπύλης κρουσμάτων στο τέλος Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου, ενώ με το δυσμενές πάμε λίγο αργότερα, μετά τις γιορτές, που σημαίνει ότι θα έχουμε επιδείνωση των πανδημικών δεικτών. Στις γιορτές υπολογίζω πως θα έχουμε μεταξύ 5.000-6.000 κρούσματα, αυτό είναι το καλό σενάριο».

Τα μέτρα θα ωφελήσουν τους πανδημικούς δείκτες είπε ο κ. Τζανάκης, καθώς εξαναγκάζει πολύ κόσμο να ελέγχεται.

Προτεινόμενα