«Προσοχή στα συμπτώματα»: Η συγκλονιστική μαρτυρία ενός πατέρα 4χρονης με στρεπτόκοκκο

by Εύα Ζαχαριάδη
«Προσοχή στα συμπτώματα»: Η συγκλονιστική μαρτυρία ενός πατέρα 4χρονης με στρεπτόκοκκο

Στρεπτόκοκος: Έκκληση από έναν πατέρα στους γονείς για να μην αγνοούν πιθανά συμπτώματα

Ο πατέρας ενός 4χρονου κοριτσιού, απευθύνει σπαρακτική έκκληση στους γονείς για να μην αγνοούς τα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου Α. Μέχρι στιγμής έχουν χαθεί έξι παιδιά στην Αγγλία από το βακτήριο ενώ ο ρόλος του lockdown ήταν καθοριστικός στην ανοσία των παιδιών από τα βακτήρια.

Ο απελπισμένος πατέρας ενός κοριτσιού, τεσσάρων ετών που βρίσκεται σε αναπνευστήρα, έχοντας προσβληθεί από στρεπτόκοκκο Α εξηγεί πώς η κόρη του έφθασε από το χορό και τη διασκέδαση στον αγώνα για τη ζωή της μέσα σε 24 ώρες. «Αν το παιδί σας έχει συμπτώματα μη διστάσετε» καλεί τους γονείς.

Ο Ντιν Μπερνς αποκάλυψε ότι η κόρη του Καμίλα, το «πιο άτυχο κορίτσι στην Αγγλία» βρίσκεται σε αναπνευστήρα στο νοσοκομείο μετά την εμφάνιση στρεπτόκοκκου Α, μία λοίμωξη που όπως είπε είναι «το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί σε κάποιον».

Η μικρή Καμίλα Ρόουζ Μπερνς χόρευε το βράδυ της Παρασκευής με φίλες της, αλλά πλέον πάλευε για τη ζωή της στο νοσοκομείο Alder Hey Children’s Hospital στο Λίβερπουλ. Ο πατέρας της είπε ότι η κατάστασή της επιδεινώθηκε ραγδαία το περασμένο Σαββατοκύριακο, επειδή ένιωθε «λίγο πεσμένη» το Σάββατο, χειρότερα την Κυριακή και χρειάστηκε επείγουσα περίθαλψη μέχρι τη Δευτέρα (28/11).

Έξι παιδιά έχουν πεθάνει από στρεπτόκοκκο Α αυτόν τον χειμώνα, αποκάλυψαν εν τω μεταξύ οι αρμόδιοι, καθώς το φονικό βακτήριο σαρώνει τη Βρετανία. Τα κρούσματα μόλυνσης, η οποία είναι συνήθως ακίνδυνη είναι σχεδόν πέντε φορές υψηλότερα στα βρέφη από ό,τι πριν από την εμφάνιση του κορονοϊού. Οι ειδικοί φοβούνται ότι ο απολογισμός θα επιδεινωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

«Προσοχή στα συμπτώματα»: Η συγκλονιστική μαρτυρία ενός πατέρα 4χρονης με στρεπτόκοκκο

Ο πατέρας της είπε ότι όσοι αγαπούν την Καμίλα ελπίζουν σε ένα θαύμα. «Όταν φτάσαμε εδώ τη Δευτέρα, είπαν ότι είναι το πιο φτωχό κορίτσι σε ολόκληρη την Αγγλία… βασικά δεν είναι πλέον το ίδιο κορίτσι. Είναι αποκαρδιωτικό ».

Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης για να δει την Καμίλα, ο Μπερνς είπε ότι αρχικά «δεν φαινόταν πολύ άσχημα», κάτι που του έδωσε κάποιες ελπίδες. Αλλά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, «άλλαξε εντελώς». «Ήταν ανήσυχη. Φωνάξαμε μερικές νοσοκόμες και έπρεπε να φύγουμε από το δωμάτιο, την έβαλαν για ύπνο και από τότε είναι σε αναπνευστήρα που την κρατάει στη ζωή», πρόσθεσε.

Ο 44χρονος Μπερνς είπε στη Mail: «Τον πόνο που νιώθει και που όλοι νιώθουμε, δεν μπορείτε καν να τον φανταστείτε. Είναι ο χειρότερος πόνος στον κόσμο». «Ξυπνάω κάθε μέρα τώρα και είναι τόσο τρομερό να ξέρω οτι είναι εκεί μέσα και ότι υποφέρει. Πηγαίνουμε στο νοσοκομείο και λέμε «έλα, έλα, σε χρειαζόμαστε να ζήσεις, πρέπει να γίνεις καλύτερα».

«Προσοχή στα συμπτώματα»: Η συγκλονιστική μαρτυρία ενός πατέρα 4χρονης με στρεπτόκοκκο

Ο κύριος Μπερνς και η σύζυγός του Κέι, 39 ετών, μετέφεραν την κόρη τους στο νοσοκομείο το περασμένο Σάββατο, όταν εκείνη άρχισε να παραπονιέται ότι πονούσε στο στήθος της. Το βακτήριο του στρεπτόκοκκου κυκλοφορούσε στο σχολείο της, αλλά η Καμίλα στάλθηκε στο σπίτι από το νοσοκομείο καθώς η κατάστασή της δεν φαινόταν σοβαρή.

Ο στρεπτόκοκκος Α της Καμίλα μετατράπηκε γρήγορα σε σήψη, μία απειλητική για τη ζωή αντίδραση του οργανισμού στη μόλυνση, και παρόλο που η κατάστασή της δεν είναι τόσο επικίνδυνη όσο ήταν τη Δευτέρα – εξακολουθεί να βρίσκεται σε αναπνευστήρα.

«Χρωστάω τα πάντα σε αυτές τις νοσοκόμες και τους γιατρούς, της έσωσαν τη ζωή, αλλά εξακολουθεί να μένει σε αναπνευστήρα». Παρακαλώντας άλλους γονείς, ο κ. Μπερνς είπε: «Εάν το παιδί σας έχει συμπτώματα, μη διστάσετε, πάρτε το αγοράκι ή το κοριτσάκι σας και πηγαίνετε αμέσως στο νοσοκομείο».

Και πρόσθεσε «Συνεχίστε να προσεύχεστε για εμάς σε παρακαλώ, και συνεχίστε να προσεύχεστε για όλα τα άλλα παιδιά και τους γονείς που έχουν επηρεαστεί από αυτή τη φρικτή ασθένεια». «Όλοι κάνουν προσευχές για εκείνη, ελπίζοντας σε ένα θαύμα Πρέπει να ζήσει, είναι ένα τόσο ξεχωριστό κοριτσάκι. Την ακούω ακόμα να τραγουδάει… », είπε.

«Προσοχή στα συμπτώματα»: Η συγκλονιστική μαρτυρία ενός πατέρα 4χρονης με στρεπτόκοκκο

Στρεπτόκοκκος: Ο ρόλος των lockdown και τα συμπτώματα

Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί να διεισδύσει βαθύτερα στο σώμα και να προκαλέσει απειλητικά για τη ζωή προβλήματα, όπως η σήψη. Αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά.

Οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν ότι τα lockdown μπορεί να ευθύνονται για την αύξηση των κρουσμάτων, με τα μικρά παιδιά που κλείστηκαν μέσα επί μακρόν κατά τη διάρκεια της πανδημίας να έχουν λιγότερη ανοσία έναντι ενός μικροβίου «ρουτίνας»

Μόνο δύο από τα θύματα έχουν μέχρι στιγμής κατονομαστεί. Ο Μοχάμεντ Ιμπραήμ Αλί, τεσσάρων ετών, είναι ένας από τους πέντε που υπέκυψαν στον ιό στην Αγγλία. Η Hannah Roap είναι το μοναδικό παιδί που πέθανε από στρεπτόκοκκο Α στην Ουαλία κατά τη διάρκεια της φετινής επι