Πρώτο «μπλόκο» στους ανεμβολίαστους: Μόνο με αρνητικό τεστ οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

Πρώτο «μπλόκο» στους ανεμβολίαστους: Μόνο με αρνητικό τεστ οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

Μετακινήσεις για ανεμβολίαστους: Μόνο με αρνητικό τεστ εκτός νομού

Μετακινήσεις για ανεμβολίαστους: Οι ειδικοί του Υπουργείου Υγείας συνεδριάζουν, προκειμένου να βρεθεί μία λύση σε ότι έχει να κάνει με τις εσωτερικές μετακινήσεις.

Πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού Open αναφέρουν ότι οι ειδικοί εισηγούνται να μετακινούμαστε με green pass από νομό σε νομό.

Αναμένεται πάντως να υπάρξουν και κάποιες εξαιρέσεις και αυτές θα αφορούν σε όσους μετακινούνται καθημερινά για την εργασία τους.

Πρώτο «μπλόκο» στους ανεμβολίαστους: Μόνο με αρνητικό τεστ οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

Πως θα μετακινηθούν οι ανεμβολίαστοι; Τι δείχνουν οι αριθμοί στην Ελλάδα;

Να μην αφήσουν να περάσει ανεκμετάλλευτο το καλοκαίρι καλεί τους ανεμβολίαστους πολίτες ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, με ανάρτησή του στο Facebook.

«Τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας στο μέλλον, θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους. Δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη».

Παράλληλα, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, έχει έρθει η ώρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας, των επιχειρήσεων αλλά και της κοινωνίας των πολιτών, να κάνουν το καθήκον τους. Να πείσουν όσο περισσότερους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν άμεσα.

Ποιες είναι οι δηλώσεις του Υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ για τις μετακινήσεις των ανεμβολίαστων;

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ που καταθέτει στον δημόσιο διάλογο αναλυτικά στοιχεία για το ποσοστό των εμβολιασμένων ανά ηλικιακή ομάδα, παραθέτει όμως ένα ακόμη επιχείρημα στην πρόσκλησή του προς τους ανεμβολίαστους. Μόλις το 0,3% έχει νοσήσει από COVID-19 μετά τον εμβολιασμό του.

  • 4.839.234 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με μια δόση και από αυτούς 3.788.906 πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος Ιουνίου το 56,3% του ενηλίκου πληθυσμού της χώρας είναι μερικώς θωρακισμένοι έναντι του κορονοϊού. Το 44% είναι πλήρως προστατευμένοι.
  • 3 στους 4 πολίτες άνω των 60 ετών (75%), δηλαδή οι πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό συμπολίτες μας, έχουν εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν πολύ σύντομα. Ένα υψηλό ποσοστό ανοσίας συνεπώς έχει ήδη χτισθεί γύρω από τους πιο ευάλωτους. Αντίστοιχα καλά είναι και τα ποσοστά εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 45 ετών. 7 στους 10 είτε έχουν κάνει το εμβόλιο τους ή θα το κάνουν τις αμέσως επόμενες μέρες.
  • Στις νεότερες ηλικίες τα ποσοστά συμμετοχής είναι χαμηλότερα. Απέκτησαν πρόσφατα πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια, αλλά ανεβαίνουν. Συγκεκριμένα, στις ηλικίες 30-45 ετών, το 44% των πολιτών έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση. Στις ηλικίες 18-29 ετών το 26,5% έχει κάνει μια δόση ή έχει κλείσει το ραντεβού για τον εμβολιασμό. Μπορούμε να πάμε καλύτερα; Σίγουρα ναι και τις τελευταίες τρεις μέρες τα δεκάδες χιλιάδες νέα ραντεβού στην πλατφόρμα εμβολιασμών δείχνουν ότι τα κίνητρα υπέρ του εμβολιασμού φέρνουν αποτέλεσμα».

Πρώτο «μπλόκο» στους ανεμβολίαστους: Μόνο με αρνητικό τεστ οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

Μετακινήσεις για ανεμβολίαστους: Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα ως προς τους πλήρως εμβολιασμένους;

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση στην ΕΕ των 27. Σε σχέση με το μερίδιο του πληθυσμού της που είναι πλήρως εμβολιασμένο. Αυτό χάρη στην άρτια οργανωμένη επιχείρηση ελευθερία. Τα στοιχεία προέρχονται από την πλατφόρμα «our world in data»

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του μητρώου COVID και του μητρώου εμβολιασμένων. Από τους 4,84 εκατ. πολίτες που έχουν εμβολιαστεί έως σήμερα με μια δόση, μόλις το 0,28% έχει νοσήσει από COVID-19 μετά τον εμβολιασμό του. Συνεπώς τα εμβόλια λειτουργούν και πετυχαίνουν να προσφέρουν την ασπίδα προστασίας απέναντι σε αυτόν τον ύπουλο, αόρατο εχθρό»

«Όσο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, τόσο λιγότερο χώρο αφήνουμε στις νέες μεταλλάξεις να εξαπλωθούν και να προσβάλλουν τους ανεμβολίαστους. Η ύφεση της πανδημίας και η καλοκαιρινή ραστώνη δεν πρέπει να μας δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση ότι τελειώσαμε με την πανδημία. Η ινδική μετάλλαξη είναι 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό κινεζικό στέλεχος του ιού. Επίσης είναι 50-60% πιο μεταδοτι