Πυρόσβεση: 5 απλά πράγματα που έκαναν οι Ρουμάνοι πυροσβέστες για να ανακόψουν τη φωτιά στην Εύβοια

Πυρόσβεση: 5 απλά πράγματα που έκαναν οι Ρουμάνοι πυροσβέστες για να ανακόψουν τη φωτιά στην Εύβοια

Πυρόσβεση: Σεμινάρια παραδίδουν οι Ρουμάνοι πυροσβέστες

Πυρόσβεση: Σε πύρινες γλώσσες έχει παραδοθεί η χώρα τις τελευταίες ημέρες. Η μάχη των πυροσβεστών, των εθελοντών και των κατοίκων συνεχίζεται, δίχως τέλος. Ο πύρινος εφιάλτης στη χώρα μας δεν σταματά, με τις προσπάθειες των πυροσβεστών να πολλαπλασιάζονται, προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Μεγάλη ανακούφιση στους πυροσβέστες μας, έδωσε η βοήθεια των ξένων δυνάμεων.

Μεταξύ των 8 χωρών που έστειλαν βοήθεια, είναι και η Ρουμανία, η οποία με ανάρτηση στα social media τόνιζε:

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε τα αδέλφια μας, τους Έλληνες, μόνους σε αυτή την κρίσιμη στιγμή».

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι Ρουμάνοι πυροσβέστες είναι κάτι παραπάνω από κομάντο. Είναι εκπαιδευμένοι σε κάθε πιθανή κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα, έχουν αναπτύξει μεθόδους που συναντάς μόνο σε τάγματα στρατού. Δρουν σαν σε πεδίο πολέμου και αντιμετωπίζουν την πυρκαγιά όπως της αρμόζει. Ειδικότερα, όχι σαν ένα φαινόμενο της φύσης, αλλά σαν έναν αντίπαλο που έχει μόνο σχέδιο Α. Επομένως, μπορούν να εφαρμοστούν τακτικές για να αναχαιτιστεί.

Οι 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα, κατέφτασαν από τη Ρουμανία. Πήγαν στον Προμαχώνα και από εκεί μεταφέρθηκαν στα πύρινα μέτωπα της Εύβοιας.

Πυρόσβεση: 5 απλά πράγματα που έκαναν οι Ρουμάνοι πυροσβέστες για να ανακόψουν τη φωτιά στην Εύβοια

Στη μάχη της πυρόσβεσης εντάχθηκαν και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες

Εκεί έστησαν δική τους βάση μέσα σε ένα βράδυ. Έκαναν ανίχνευση εδάφους και περιοχής με drones. Άπλωσαν μάνικες 60 μέτρων που ξεκινάνε από ποτάμια και πηγές νερού, τις οποίες προστάτευσαν στα σημεία που περνάνε από οδόστρωμα. Είχαν ενδοεπικοινωνία στις στολές τους και είναι βέβαιο, πως αν τους δινόταν ελευθερία κινήσεων θα είχαν καταφέρει να εμποδίσουν περισσότερο την εξάπλωση.

Πώς είμαστε τόσο σίγουροι; Μα γιατί η εδώ πυροσβεστική έχει να αντιμετωπίσει γραφειοκρατικές αγκυλώσεις σε αρκετές περιπτώσεις. Χαρακτηριστικό είναι, πως οι Ρουμάνοι αναρωτήθηκαν γιατί δε χρησιμοποιήθηκε η αρχαία πρακτική της παρεμπόδισης μιας φωτιάς με μια άλλη. Φωτιά με φωτιά!

Θα θυμάστε κάποιοι ενδεχομένως πως τον Ιανουάριο του 2020, όταν η Αυστραλία καιγόταν απ΄άκρη σ΄άκρη, οι Αβορίγινες συνεργάζονταν με την πυροσβεστική για να βάλουν φωτιές σε συγκεκριμένα σημεία, ώστε να μην υπάρχουν τα υλικά που χρειάζεται η επελαύνουσα φωτιά για να αναπτυχθεί σε ανεξέλεγκτο βαθμό.

Αυτή ήταν και η πρώτη σκέψη των Ρουμάνων, οι οποίοι πήραν ως απάντηση ότι κάτι τέτοιο θα έπρεπε να το αποφασίσει το Δασαρχείο και να δώσει την εντολή. Ακόμα και σε κρίσιμες στιγμές που κρίνονται στις άμεσες αποφάσεις, το δικό μας μυαλό λειτουργούσε με γραφειοκρατική σκέψη. Σε όλο τον πλανήτη εφαρμόζουν την τακτική των τεχνητών πυρκαγιών, εμείς όμως το έχουμε κρίνει ως απαγορευτικό.

Η Ρουμανία μαζί με τη Βουλγαρία, είναι οι 2 χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό επένδυσης του κράτους στην πυροπροστασία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλαδή η Γερμανία, η Ιταλία και οι σκανδιναβικές χώρες υπολείπονται της Ρουμανίας σε αυτό!

Πυρόσβεση: Ρίχτηκαν στη μάχη και δίδαξαν τους Έλληνες οι Ρουμάνοι πυροσβέστες

Μπορεί οι Ρουμάνοι να διαθέτουν μια σχολή για πυροσβέστες, αυτή στο Μπολντέστι, αλλά από τον Απρίλιο του 2020 έχει ξεκινήσει στην περιφέρεια Μπιχόρ, στα βορειοδυτικά της χώρας, στα σύνορα με την Ουγγαρία, ένα camp εκπαίδευσης για Ρουμάνους και Ούγγρους. Εκεί, ενώνονται τα καλύτερα στοιχεία των δύο. Οι μεν Ρουμάνοι εκπαιδεύονται στο κομμάτι της αναζήτησης, της εύρεσης, του απεγκλωβισμού και στην αναχαίτιση της φωτιάς, ενώ οι Ούγγροι ασχολούνται με την αντιμετώπιση χημικών ή βιολογικών κινδύνων.

Σε αυτό το πρόγραμμα 4-5 μηνών διενεργούνται μαθήματα αναγνώρισης της δυναμικής που έχει η εκάστοτε φωτιά. Επίσης, οι συμμετέχοντες εξασκούνται σε τεχνικές αφανισμού της φωτιάς και σε αποστολές σωτηρίας ανθρώπων και ζώων.

Η ανώτερη κατάρτιση των Ρουμάνων πυροσβεστών δεν είναι μόνο εις βάρος της Ελλάδας και μπορεί να δικαιολογηθεί. Για τα 22 εκατομμύρια κατοίκων της, η Ρουμανία διαθέτει πάνω από 32.000 μόνιμους πυροσβέστες, ενώ η Ελλάδα διαθέτει σύμφωνα με προχθεσινή τοποθέτηση του κ. Σκέρτσου, πάνω από 14.000 μόνιμους και εποχικούς. Η διαφορά έγκειται στους εθελοντές, με τη Ρουμανία να διαθέτει περίπου 132.000 εθελοντές πυρόσβεσης, ενώ έχει επίσης 259 επαγγελματικούς σταθμούς πυρόσβεσης και 3.165 σταθμούς για τους εθελοντές.

Όπως φαίνεται όμως κι από τα παραπάνω, δεν είναι θέμα ποσοτικό, μα ποιοτικό. Ο ίδιος αριθμός πυροσβ