Ράβδοι χρυσού, χρήματα και δωρεάν σπίτια: Τα κίνητρα στις εκστρατείες εμβολιασμών για να πειστούν οι αρνητές

Εμβολιασμοί: Τα κίνητρα της εκστρατείας για να πειστούν οι αρνητές

Εμβολιασμοί: Τα κίνητρα της εκστρατείας για να πειστούν οι αρνητές

Εμβολιασμοί: Ισχυρά είναι τα κίνητρα για να πειστούν οι ανεμβολίαστοι στο εξωτερικό. Σπίτια, ράβδοι χρυσού και χρήματα δίνονται ως κίνητρα. Για παράδειγμα, με τα κλειδιά ενός ολοκαίνουριου αυτοκινήτου στα χέρια του, μπορεί να φύγει ένας απλός πολίτης στη Μόσχα, που θα πάρει την απόφαση να κάνει το εμβόλιο κατά της νόσου Covid -19. Οι αρχές της ρωσικής πρωτεύουσας προσφέρουν πέντε αυτοκίνητα την εβδομάδα σε όσους επιλέξουν να εμβολιαστούν.

Παράλληλα στο Χονγκ Κονγκ ένας τυχερός εμβολιασμένος θα κερδίσει ένα σπίτι αξίας 1,4 εκατ. δολαρίων. Άλλοι εμβολιασμένοι θα λάβουν δώρα όπως ολοκαίνουρια smart phones, αυτοκίνητα Tesla ή ακόμα και ράβδους χρυσού. Στην αμερικανική πολιτεία του Οχάιο οι νέοι ηλικίας 12 έως 17 ετών που θα εμβολιαστούν, θα συμμετάσχουν σε κλήρωση με έπαθλο μια υποτροφία σε οποιοδήποτε πολιτειακό πανεπιστήμιο. Επίσης, στις Φιλιππίνες οι εμβολιασμένοι μπορούν να κερδίσουν από αγελάδες μέχρι σακιά με ρύζι.

Εμβολιασμοί: Τα κίνητρα της εκστρατείας για να πειστούν οι αρνητές

Τα κίνητρα εμβολιασμού στο εξωτερικό πείθουν τους νέους

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα κίνητρα που δίνουν κράτη και περιφέρειες σε ολόκληρο τον κόσμο. Το κάνουν για να καταφέρουν να εμβολιάσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό πολιτών. Στοχεύουν κυρίως στους νέους. Αυτό, διότι δεν θεωρούν τον εμβολιασμό ως άμεσή προτεραιότητά τους.

Άλλωστε, σύμφωνα με μια έρευνα του πανεπιστημίου UCLA στην Καλιφόρνια την οποία επικαλείται η εφημερίδα New York Times, μια ανταμοιβή 100 δολαρίων, σε μορφή voucher, θα μπορούσε να πείσει πολλούς από τους νεότερους πολίτες στις ΗΠΑ που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η έρευνα θα έδινε περισσότερα επιχειρήματα σε όσους αρνούνται κατηγορηματικά να εμβολιαστούν.

Ανάμεσα στο «καρότο», την ανταμοιβή στους εμβολιασθέντες, και το «μαστίγιο», δηλαδή τις απαγορεύσεις για τους μη εμβολιασμένους, χώρες και περιοχές προσπαθούν να προσελκύσουν ολοένα και περισσότερους πολίτες στα εμβολιαστικά κέντρα.

Εμβολιασμοί: Τα κίνητρα της εκστρατείας για να πειστούν οι αρνητές

Εμβολιασμοί: ΗΠΑ

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης παρουσίασε το πρόγραμμα «Vax and Scratch» για την παροχή κινήτρων. Αυτό, διότι ο ρυθμός εμβολιασμού καταγράφει πτώση. Ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο ανακοίνωσε ότι οι πολίτες άνω των 18 ετών που θα εμβολιαστούν με το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech και της Johnson & Johnson, θα λάβουν δωρεάν έναν λαχνό. Μέγιστο έπαθλο θα είναι τα 5 εκατ. δολάρια. Επίσης, ελάχιστο έπαθλο θα είναι τα 20 δολάρια.

Στο Οχάιο εφαρμόζεται το πρόγραμμα «Vax a Million». Είναι μια εκστρατεία δημόσιας που αποσκοπεί στην αύξηση του πληθυσμού που θα εμβολιαστεί. Οι νέοι ηλικίας μεταξύ 12 και 17 ετών που έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση μπορούν να συμμετάσχουν σε κλήρωση. Μέσα από αυτή μπορούν να κερδίσουν μια τετραετή, πλήρη υποτροφία (δωρεάν δίδακτρα, δωρεάν δωμάτιο, δωρεάν μετακινήσεις και συγγράμματα) σε οποιοδήποτε πολιτειακό πανεπιστήμιο. Οι πολίτες άνω των 18 ετών, θα συμμετάσχουν σε κλήρωση και πέντε εξ αυτών θα κερδίσουν ένα δώρο αξίας 1 εκατ. δολαρίων.

Τι συμβαίνει με τους εμβολιασμούς σε Ταϊλάνδη – Φιλιππίνες;

Στην περιοχή Mae Chaem στην Ταϊλάνδη οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι εμβολιασμένοι πολίτες θα συμμετάσχουν σε κλήρωση με έπαθλο 27 αγελάδες. Στις Φιλιππίνες ο δήμαρχος μιας μικρής πόλης στην περιοχή Ilocos sur θα κληρώσει ένα σπίτι με οικόπεδο σε έναν από τους πολίτες που θα εμβολιαστεί κατά της Covid -19.

Εμβολιασμοί: Σερβία

Παρόλο που η χώρα των Δυτικών Βαλκανίων καταγράφει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην Ευρώπη, η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να προσφέρει περίπου 25 ευρώ (το 5% του μέσου μηνιαίου μισθού) σε όσους πολίτες σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα. Αυτό διότι, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται στασιμότητα ή ακόμα και μικρή πτώση στον ρυθμό εμβολιασμού.

Στο Χονγκ Κονγκ τι κερδίζουν οι εμβολιασμένοι;

Ένα διαμέρισμα αξίας 1,4 εκατ. δολαρίων, χρηματικά έπαθλα αξίας 13.000 δολαρίων και 60.000 δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια. Αυτά είναι τα έπαθλα που προσφέρει το Χονγκ Κονγκ για να προσελκύσει περισσότερους πολίτες στα εμβολιαστικά κέντρα.

Εμβολιασμοί: Καναδάς

Οι αρχές του Κεμπέκ εξετάζουν το ενδεχόμενο να δώσουν λαχνούς στους πολίτες που θα εμβολιαστούν. Ωστόσο δεν έχει καθοριστεί ακόμα το ακριβές έπαθλο.

Τι συμβαίνει με τους εμβολιασμούς στη Ρωσία;

Στη Μόσχα οι αρχές κληρώνουν πέντε αυτοκίνητα την εβδομάδα, άξιας περίπου 11.500 ευρώ ( 1 εκατ. ρούβλια), στους πολίτες που θα λάβουν τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου.

Εμβολιασμοί: Γαλλία

Οι τοπικές αρχές της Νιμ εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφέρουν κουπόνια αξίας 250 ευρώ σε νέους ηλικίας 18-25 ετών. Μάλιστα, σκέφτονται να δίνουν δωρεάν εισιτήρια για συναυλίες, θέατρα και κινηματογράφους.

Σχολιάστε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν