Ρωσία: Νέες δημοσκοπήσεις εκτοξεύουν τη δημοτικότητα του Πούτιν παρά τον πόλεμο

Ρωσία: Νέες δημοσκοπήσεις εκτοξεύουν τη δημοτικότητα του Πούτιν παρά τον πόλεμο

Ρωσία: Τι λένε οι δημοσκοπήσεις για την δημοτικότητα του Πούτιν

Στο απόγειό της βρίσκεται η δημοτικότητα του Πούτιν, τη στιγμή που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Υπό την σκιά του πολέμου η δημοτικότητα του Πούτιν στην Ρωσία βρίσκεται στα ύψη. Το 83% των Ρώσων εγκρίνουν τις ενέργειες του Βλαντίμιρ Πούτιν, η δημοτικότητα του οποίου εκτοξεύθηκε κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ανεξάρτητου ρωσικού ινστιτούτου Levada.

Μόνο το 15% δηλώνουν ότι δεν εγκρίνουν την ενέργεια του Πούτιν και 2% δεν απαντούν. Ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν κερδίζει 11 ποσοστιαίες μονάδες (71%, έναντι 60% τον Φεβρουάριο) και η ρωσική κυβέρνηση 15 ποσοστιαίες μονάδες (70%, έναντι 55% τον Φεβρουάριο).

Ρωσία: Νέες δημοσκοπήσεις εκτοξεύουν τη δημοτικότητα του Πούτιν παρά τον πόλεμο

Οι δημοσκοπήσεις που μιλούν για τη δημοτικότητα του Πούτιν

Οι προηγούμενες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες έδιναν επίσης δημοτικότητα του Πούτιν κοντά στο 80%, αλλά είχαν πραγματοποιηθεί από προσκείμενα στο Κρεμλίνο ινστιτούτα.

Για να δικαιολογήσει την επίθεση κατά της Ουκρανίας στο εσωτερικό της Ρωσίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε το Κίεβο για ενορχήστρωση γενοκτονίας του ρωσόφωνου πληθυσμού στην Ουκρανία, την οποία χαρακτήρισε εφαλτήριο του ΝΑΤΟ για να ξυπνήσει τα αντανακλαστικά της περικύκλωσης και του υπαρξιακού φόβου των Ρώσων.

Ποιο είναι το μήνυμα
Το μήνυμα αυτό επαναλαμβάνεται συνεχώς και σε καθημερινή βάση από τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ενώ οι επικριτικές φωνές είτε φιμώθηκαν είτε αναγκάσθηκαν να φύγουν στο εξωτερικό, υπό την απειλή βαριών ποινών για δηλώσεις που θεωρούνται αρνητικές για τις ενέργειες του ρωσικού στρατού.

Για να διασφαλίσει την μονολιθικότητα της ενημέρωσης, το Κρεμλίνο έχει επίσης θέσει υπό απαγόρευση τα μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -Facebook, Twitter, Instagram, TikTok – που κατηγορούνται ότι ακολουθούν “ρωσοφοβική” γραμμή.

Προτεινόμενα