Σχέδιο κατά των εμπρηστών: Στη μάχη μυστικοί παρατηρητές και στρατός – Έτοιμοι και 1.000 αστυνομικοί

Σχέδιο κατά των εμπρηστών: Στη μάχη μυστικοί παρατηρητές και στρατός – Έτοιμοι και 1.000 αστυνομικοί

Σχέδιο κατά των εμπρηστών: 24ωρες περιπολίες στην Αττική από μυστικούς παρατηρητές

Σχέδιο κατά των εμπρηστών: 24ωρες περιπολίες αναλαμβάνουν συνολικά 1.000 αστυνομικοί, από διάφορες υπηρεσίες (250 άντρες ανά βάρδια). Στη μάχη ρίχνονται και άντρες της ομάδας ΟΠΚΕ και αστυνομικοί της Ασφάλειας. Σχέδιο αντιμετώπισης της δράσης εμπρηστών, έχουν εκπονήσει από κοινού τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας, σε μία περίοδο που χαρακτηρίζεται κρίσιμη για την εξέλιξη των πύρινων μετώπων.

Ήδη η Αστυνομία έχει πραγματοποιήσει 25 συλλήψεις εμπρηστών και 188 προσαγωγές. Εφεξής οι Αρχές επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα δίχτυ ασφαλείας γύρω από τις περιοχές που απειλούνται.

Από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. έχει οριστεί ανώτατος αξιωματικός, ο οποίος φέρει την ευθύνη για το σχεδιασμό και το συντονισμό της επιχείρησης. Το γεγονός ότι ορίστηκε ανώτατος αξιωματικός για να επιτηρεί τη δράση είναι ενδεικτικό της βαρύτητας που δίνεται στην επιχείρηση.

Σχέδιο κατά των εμπρηστών: Στη μάχη μυστικοί παρατηρητές και στρατός – Έτοιμοι και 1.000 αστυνομικοί

Εμπρηστές: Όσα προβλέπει ο σχεδιασμός για τις συλλήψεις τους

Το σχέδιο προβλέπει ζώνες ασφαλείας (περιοχές υψηλού κινδύνου), οι οποίες έχουν χαρτογραφηθεί και θα φυλάσσονται όλο το 24ωρο. Στόχος της έντασης της παρουσίας αστυνομικών στις πληττόμενες περιοχές και στις περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, είναι η αποτροπή τυχόν δράσης εμπρηστών. Επίσης, οι περιπολίες σκοπό έχουν την αποτροπή δράσης ατόμων που επιχειρούν να κάνουν πλιάτσικο σε σπίτια που έχουν καεί ή έχουν υποστεί καταστροφές και παραμένουν ακατοίκητα.

Παράλληλα, ο σχεδιασμός προβλέπει την παρουσία «παρατηρητών» στις περιοχές όπου μαίνονται πύρινα μέτωπα και στις περιοχές που έχουν καεί. Ουσιαστικά πρόκειται για μυστικούς αστυνομικούς της Ασφάλειας, οι οποίοι καλούνται να παρατηρούν ύποπτες κινήσεις και να ενημερώνουν το επιχειρησιακό κέντρο.

Η είδηση της ημέρας
Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με τις τράπεζες φαίνεται πως εισέρχεται η κυβέρνηση, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί έντονη δυσαρέσκεια για τη στάση που κρατούν τα πιστωτικά ιδρύματα απέναντι σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε μια κίνηση με ισχυρό πολιτικό και οικονομικό αποτύπωμα, η οποία αναμένεται να προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις στην αγορά. Play Video Διαβάζονται περισσότερο 1 Ούτε Δούκας, ούτε Γερουλάνος: Το πρόσωπο – έκπληξη του ΠΑΣΟΚ που μπαίνει δυνατά στο κόλπο της αρχηγίας 2 Παραιτούνται 2: Οι ηχηρές αποχωρήσεις απ’ την κυβέρνηση που φέρνουν ο ανασχηματισμός και ο ΟΠΕΚΕΠΕ 2 3 Πολύ ευχάριστα νέα για τον Αλέξη Τσίπρα… Οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό ιδιαίτερα ενοχλημένο από τη συνεχιζόμενη πίεση που ασκούν οι τράπεζες μέσω της μεγάλης διαφοράς ανάμεσα στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων, αλλά και από τις υψηλές προμήθειες που εξακολουθούν να επιβαρύνουν τους πολίτες. Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι αυτή η εικόνα εντείνει το αίσθημα αδικίας στην κοινωνία, σε μια περίοδο που το κόστος ζωής παραμένει ψηλά και η οικονομική πίεση δεν έχει υποχωρήσει. Μέσα σε αυτό το κλίμα, στο τραπέζι βρίσκεται πλέον σοβαρά το σχέδιο για επιβολή έκτακτης εισφοράς στα υπερκέρδη των τραπεζών, σύμφωνα με το Έθνος. Πρόκειται για ένα μέτρο που, εφόσον προχωρήσει, θα σηματοδοτήσει σαφή αλλαγή γραμμής από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία μέχρι σήμερα επέλεγε κυρίως τις παραινέσεις και τις δημόσιες προειδοποιήσεις. Η επίσημη ανακοίνωση, εφόσον κλειδώσει η απόφαση, φέρεται να προγραμματίζεται για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο.

Τα κλιμάκια που έχουν δημιουργηθεί –στα οποία θα συμμετέχουν και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων- θα περιπολούν και καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας σε περιοχές, όπου είναι επίφοβο να ξεσπάσουν πυρκαγιές.

Το σχέδιο θα βρίσκεται σε ισχύ για τουλάχιστον εφτά ημέρες σε όλα τα επικίνδυνα σημεία. Επίσης, σε επιφυλακή θα βρίσκονται ομάδες, όπου κρίνεται απαραίτητο από την Πολιτική Προστασία.

«Θα ανάβουν φάρους και θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Αρχικά θέλουμε να λειτουργήσουν αποτρεπτικά και φυσικά στη συνέχεια να επέμβουν όπου χρειαστεί. Απλώνεται ένα δίχτυ ασφαλείας σε μία κρίσιμη περίοδο. Το καλοκαίρι ακόμα δεν έχει τελειώσει και ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς παραμένει μεγάλος», λέει αστυνομική πηγή.

Σημειώνεται ότι από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, από τις 5 Αυγούστου μέχρι σήμερα, έχουν γίνει 28 συλλήψεις για 24 περιπτώσεις πυρκαγιών. Από τους συλληφθέντες από την Πυροσβεστική, οι 13 κατηγορούνται για εμπρησμό από πρόθεση και οι τρεις για εμπρησμό κατ’ εξακολούθηση. Στη μία περίπτωση επιβλήθηκε ήδη ποινή 5 ετών χωρίς αναστολή, σε άλλη μία επιβλήθηκε 2 χρόνια φυλάκιση και σε μία ακόμη 18 μήνες με αναστολή.

Ανακοινώνει χαράτσι: Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη που προκαλεί σεισμό στην αγορά

Διπλή η αργία του Μαρτίου: Κλειστά σχολεία και διήμερο χωρίς μαθήματα για όλους

Μαθεύτηκε όλη η αλήθεια για τον 18χρονο Ασημάκη που έπεσε από τον μπαλκόνι και σκοτώθηκε στον Πύργο – Αυτό έγινε

Ένας φτωχός μονογονιός μπήκε σε ένα πολυτελές κατάστημα — όλοι τον κορόιδευαν μέχρι που εμφανίστηκε ο ιδιοκτήτης…

Ο σκύλος μου άρχισε να ξύνει μανιασμένα τον τοίχο πίσω από την κούνια της οκτώ μηνών κόρης μου: στην αρχή νομίσαμε ότι απλώς είχε τρελαθεί, αλλά όταν κοιτάξαμε μέσα στον τοίχο, βρήκαμε κάτι πραγματικά φρικτό

Προτεινόμενα