Σε αμηχανία οι εμβολιασμένοι με τα νέα μέτρα: Τι θα ισχύει για εστίαση, διασκέδαση, μουσική και ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς

by Τόνια Τζαφέρη

Θάνος Πλεύρης: “Είμαστε αισιόδοξοι αλλά πρέπει να προσέχουμε”

Ο αριθμός κρουσμάτων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο με την σημερινή ημέρα να αναμένεται να αγγίξει τα 27 χιλιάδες κρούσματα. Προφανώς η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να μείνει με σταυρωμένα χέρια. Ωστόσο το θετικό της υπόθεσης είναι πως παρότι η νέα μετάλλαξη είναι απίστευτα μεταδοτική για τους εμβολιασμένους και τις νέες ηλικίες δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Σε αμηχανία οι εμβολιασμένοι με τα νέα μέτρα: Τι θα ισχύει για εστίαση, διασκέδαση, μουσική και ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς

«Η κυβέρνηση ζήτησε από την επιτροπή των εμπειρογνώμων να συγκληθεί στη «σκιά» της επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον», τόνισε ο υπ. Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης πριν προβεί στην ανακοίνωση των νέων μέτρων που εισηγήθηκαν οι ειδικοί στην κυβέρνηση. Πρόσθεσε δε, ότι πλέον η μετάλλαξη Όμικρον είναι η κυρίαρχη στην κοινωνία μας, ενώ προς το παρόν το ΕΣΥ πιέζεται από τους ασθενείς που νοσούν με «Δέλτα».

Αναλυτικά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πλεύρης και θα ισχύουν από αύριο

Τα μέτρα που θα ίσχυαν από τις 3 Ιανουαρίου, θα εφαρμοστούν από το πρωί της Πέμπτης (30/12) στις 6 το πρωί.

  • Τα καταστήματα της εστίασης θα είναι ανοιχτά μέχρι τις 12 το βράδυ, μόνο για καθήμενους. Στα τραπέζια θα επιτρέπονται έως 6 άτομα, ενώ απαγορεύεται πλήρως η μουσική
  • Για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς (το βράδυ της 31 Δεκεμβρίου) το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων θα ισχύει έως τις 2 τα ξημερώματα,με όλες τις απαγορεύσεις (χωρίς μουσική, μόνο για καθήμενους και σε τραπέζια έως 6 άτομα).

Παράλληλα ο υπουργός απηύθυνε έκκληση προς όλους να κάνουν αυτοέλεγχο πριν το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, ενώ τόνισε πως απαγορεύονται τα οργανωμένα πάρτι σε ιδιωτικούς χώρους.

  • Τα γήπεδα θα λειτουργούν με πληρότητα 10%, με ανώτατο όριο θεατών τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα όλοι οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2 ή KΝ95) ή διπλής μάσκας στους εργαζομένους της εστίασης. Σύσταση για διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας, όπου υπάρχει συνωστισμός.
  • Αύξηση της τηλεργασίας στο μεγαλύτερο ποσοστό που είναι εφικτό
  • Τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο. Θα είναι ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων επισκεπτήριο μόνο με PCR 48 ωρών. Ενώ για αυτό το διάστημα θα αυστηροποιηθούν και τα επισκεπτήρια στα νοσοκομεία.

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν