«Σεισμός» σε μεγάλη επιχείρηση στην Ελλάδα – Στον αέρα 100 εργαζόμενοι

by Maria Giannoutsou
«Σεισμός» σε μεγάλη επιχείρηση στην Ελλάδα – Στον αέρα 100 εργαζόμενοι

Επιχειρήσεις: Στον αέρα βρίσκονται οι περίπου 100 εργαζόμενοι της ΦΙΕΡΑΤΕΞ, της μεγάλης κλωστοϋφαντουργικής εταιρείας που ιδρύθηκε το 1988 με εργοστάσιο παραγωγής στη Νέα Σάντα Κιλκίς.

Την προηγούμενη εβδομάδα στους εργαζομένους κατατέθηκαν από τη διοίκηση προτάσεις για διαθεσιμότητα του προσωπικού που απασχολείται στην παραγωγή από τις 5 μέχρι τις 30 Ιουνίου όπως επίσης και για αποχώρηση των παλαιών (15ετίας και άνω) εργαζόμενων με μισή αποζημίωση. Ως αιτία της πρότασης παρουσιάζεται η έλλειψη παραγγελιών από το εξωτερικό.

«Σεισμός» σε μεγάλη επιχείρηση στην Ελλάδα – Στον αέρα 100 εργαζόμενοι

Το Σωματείο των εργαζομένων την Παρασκευή 31 Μαΐου προχώρησε σε 4ώρη στάση εργασίας, αναφέροντας σε σχετική ανακοίνωση πως προχωρούν στην συγκεκριμένη κινητοποίηση «ως ελάχιστη απάντηση για να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας μας ενάντια στο σχέδιο της εργοδοσίας να μας εξαναγκάσει σε οικειοθελείς αποχωρήσεις, θέτοντάς μας σε διαθεσιμότητα, χτυπώντας τα οικονομικά και τα εργασιακά μας δικαιώματα για δουλειά με πλήρη μισθό».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου τους, Νικόλαος Καρυπίδης, μιλώντας στη Ναυτεμπορική, οι εργαζόμενοι δεν συμφωνούν στο μέτρο της διαθεσιμότητας – το οποίο βέβαια η εταιρεία μπορεί να εφαρμόσει μονομερώς – και εκφράζουν φόβο τόσο για τον άμεσο βιοπορισμό τους, καθώς η διαθεσιμότητα σημαίνει μισό ημερομίσθιο και μισό ένσημο για κάθε εργαζόμενο, όσο και για παύση λειτουργίας της εταιρείας.

«Σεισμός» σε μεγάλη επιχείρηση στην Ελλάδα – Στον αέρα 100 εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι επίσης υποστηρίζουν ότι στη διαβούλευση με τη διοίκηση καταρχάς δεν αποκλείστηκε από την πλευρά της εταιρείας η επανάληψη του εν λόγω μέτρου (διαθεσιμότητα) και για τον επόμενο μήνα.

Περαιτέρω, η διοίκηση της Φιερατέξ, σύμφωνα με τον κ. Καρυπίδη, έθεσε επί τάπητος πρόταση για αποχώρηση με μισή αποζημίωση όσων εργαζόμενων έχουν συμπληρώσει 15 έτη εργασίας στην εταιρεία και άνω, όπως μπορεί να κάνει βάσει της υπάρχουσας νομοθεσίας, και η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή από πάνω από 20 από τους περίπου 100 εργαζόμενους. Στο εν λόγω κριτήριο παλαιότητας εμπίπτει ποσοστό της τάξης του 40% του προσωπικού της εταιρείας, σύμφωνα πάντοτε με το Σωματείο τους.

«Σεισμός» σε μεγάλη επιχείρηση στην Ελλάδα – Στον αέρα 100 εργαζόμενοι

Αξίζει να αναφερθεί πως η εταιρεία δεν οφείλει μισθούς στους εργαζόμενους, όπως δηλώνουν και οι ίδιοι, πάντως έχει προηγηθεί εκ περιτροπής εργασία τον φετινό Ιανουάριο για ένα δεκαπενθήμερο και η αιτία που προέβαλε η διοίκηση για την διαθεσιμότητα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι η έλλειψη παραγγελιών από το εξωτερικό στο πλαίσιο της γενικότερης πτωτικής πορείας του κλάδου πανευρωπαϊκά, προκειμένου να της δοθεί πίστωση χρόνου για να εξασφαλίσει νέες παραγγελίες.

Σχετική ανακοίνωση για την συγκεκριμένη εξέλιξη εξέδωσε η ΚΟ Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, αναφέροντας

«Μετά το κλείσιμο της “Sonoco Hellas” στον Νομό του Κιλκίς, οι εργαζόμενοι στα βαφεία – πλεκτήρια της ”ΦΙΕΡΑΤΕΞ” είναι τα τελευταία θύματα της πολυδιαφημισμένης καπιταλιστικής ανάπτυξης, της πολιτικής σταθερότητας και των ελεύθερων ευρωπαϊκών αγορών που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ. Η απαράδεκτη απόφαση της εργοδοσίας να βγάλει σε διαθεσιμότητα δεκάδες εργαζόμενους, αφήνοντας ολόκληρες οικογένειες με μισό εισόδημα μέσα σε συνθήκες αβάσταχτης ακρίβειας, είναι το αποτέλεσμα του άθλιου αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου που έχει διαμορφωθεί όλα τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και όσους συμμετείχαν σε αυτές όπως τα στελέχη της Νέας Αριστεράς, ο Βελόπουλος, η Κωνσταντοπούλου.

Όλοι αυτοί οι νόμοι που λύνουν τα χέρια της εργοδοσίας για να μπορεί να επιβάλει ό,τι την βολεύει για να διασφαλίσει την κερδοφόρα δραστηριότητά της, είναι Οδηγίες και κατευθύνσεις γέννημα-θρέμμα της ΕΕ. Το καθεστώς της διαθεσιμότητας, η δυνατότητα για μονομερείς ενέργειες από την πλευρά του εργοδότη, η λεγόμενη εκ περιτροπής εργασία, οι κομμένες άδειες, οι αναστολές συμβάσεων, μέχρι και οι μαζικές απολύσεις πριν γίνουν νόμοι στην Ελληνική Βουλή είχαν προηγουμένως συζητηθεί, αποφασιστεί, ψηφιστεί και εφαρμοστεί στην Ευρωβουλή και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Αυτό είναι το “ευρωπαϊκό κεκτημένο” που μας πιπιλάνε!

«Σεισμός» σε μεγάλη επιχείρηση στην Ελλάδα – Στον αέρα 100 εργαζόμενοι

Να μην περάσουν οι απαράδεκτες μεθοδεύσεις της εργοδοσίας της ”ΦΙΕΡΑΤΕΞ”. Πρόκειται για επιχείρηση η οποία στο διάστημα 2015-23 οι εργαζόμενοι παρήγαγαν σημαντικό πλούτο με κύκλους εργασίας 9ετίας πάνω από 220 εκατ. ευρώ και κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων που ξεπερνάνε τα 6 εκατ. ευρώ. Με αυτά τα χρήματα η εργοδοσία καλύπτει τόσα χρόνια τα λειτουργικά έξοδα, αγοράζει νέα μηχανήματα, κάνει αποσβέσεις, αποπληρώνει δάνεια και άλλες υποχρεώσεις. Και ενώ οι εργαζόμενοι τόσα χρόνια διασφαλίζουν με την εργασία