Σενάριο Lockdown: Εφιαλτική πρόβλεψη για την Ελλάδα – Από τρείς εβδομάδες να γίνει 4 μήνες το lockdown

by Antonis Spyropoulos

Σενάριο Lockdown: Ενδέχεται η καραντίνα να κρατήσει πάνω από 3 εβδομάδες

Σενάριο Lockdown: Σε δεύτερη καθολική καραντίνα άρχισε να βιώνει από τις 6 το πρωί χθες η χώρα. Έχουν τεθεί σε ισχύ τα νέα έκτακτα μέτρα για την ανακοπή της διασποράς του κορονοϊού. Τα μέτρα έχουν διάρκεια τριών εβδομάδων, δηλαδή έως και τις 30 Νοεμβρίου.

Βέβαια η πρώτη ανακοίνωση κάνει λόγο για διάρκεια 3 εβδομάδων. Ουσιαστικά όμως σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, όλα φανερώνουν ότι το lockdown θα κρατήσει πολύ περισσότερο.

Να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έπειτα από το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν υπολογίζει μέρες προκειμένου να αρθεί το απαγορευτικό, αλλά αριθμό κρουσμάτων.

Η άρση των μέτρων, λοιπόν, θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κρουσμάτων. Πρέπει ο αριθμός να πέσει κάτω από τα 400 κρούσματα ημερησίως. Ειδικότερα να πλησιάσει κοντά στα 300 ώστε να αρχίσουμε δειλά – δειλά να βγαίνουμε από τη καραντίνα.

Παρ’ όλα αυτά, η επίτευξη αυτού του αριθμού τόσο σύντομα ίσως και να αποτελεί ένα ουτοπικό σενάριο.

Σενάριο Lockdown: Εφιαλτική πρόβλεψη να διαρκέσει 4 μήνες

Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί για τη πρόβλεψη σεναρίου επέκτασης του lockdown

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στο OPEN, δήλωσε: «Καταρχάς, ο κόσμος να μην φοβηθεί αν έχουμε αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες 1 – 2 ημέρες. Λογικά, το lockdown θα αρχίσει να έχει επίδραση στα κρούσματα μετά από μία εβδομάδα περίπου. Οπότε, οι άλλες δύο εβδομάδες θα είναι αρκετές για να δούμε μία σημαντική ελάττωση των κρουσμάτων, αν όλα πάνε καλά».

Ειδικότερα, ο καθηγητής επεσήμανε ότι υπάρχει η δυνατότητα να επεκταθεί το lockdown αν δεν αποδώσουν τα μέτρα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Τίποτα δεν αποκλείω».

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου Γενεύης, σε συνέντευξη του στο Mega, έκανε την εκτίμηση ότι το απαγορευτικό για να αποδώσει μπορεί να χρειαστεί να διαρκέσει ακόμα και πέντε εβδομάδες.

«Το lockdown ξεκινά με ένα σχεδιασμό τριών εβδομάδων αλλά στο βάθος νομίζω πρέπει να βλέπουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα», ανέφερε αρχικά ο κ. Δερμιτζάκης.

«Αν δεν δούμε το επιθυμητό αποτέλεσμα στη μείωση των κρουσμάτων το lockdown θα συνεχίσει», συμπλήρωσε.

«Ένα εναλλακτικό μοντέλο είναι να βγούμε με περίπου 500 κρούσματα, το οποίο μπορεί να χρειαστεί παραπάνω από 3 εβδομάδες. Αν δεν είναι 3 εβδομάδες, θα είναι 4 ή 5, δεν θα πάει μέχρι τα Χριστούγεννα», τόνισε ο καθηγητής.

Εν τέλει, υπάρχουν και κάποια εφιαλτικά σενάρια που υποστηρίζουν ότι το lockdown ή ανάλογης αυστηρότητας μέτρα να μην σταματήσουν αν δεν φτάσει… Μάρτιος.

Κανείς δεν αποκλείει δηλαδή να βιώσουμε τη χώρα να ανοίγει και να κλείνει ξανά και ξανά αντίστοιχα με τον αριθμό των κρουσμάτων.

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα