Η Σαντορίνη… χορεύει στον χορό των Ρίχτερ τις τελευταίες μέρες με τις υπόλοιπες Κυκλάδες και οι εικόνες είναι ανησυχητικές για μία εκ των πιο τουριστικών τοποθεσιών της χώρας μας, με τους κατοίκους του νησιού να αποχωρούν μαζικά.
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ σχετικά με τους σεισμούς στη Σαντορίνη. Όπως εξήγησε, η περιοχή φαίνεται να έχει εισέλθει σε μια πιο σταθερή φάση, ενώ ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ θεωρείται εντός των φυσιολογικών ορίων για το σεισμικό σμήνος. Εξέφρασε, μάλιστα, την αισιοδοξία ότι η κρίση θα παρέλθει σύντομα, προσθέτοντας με χιούμορ πως το καλοκαίρι του 2025 ενδέχεται να επισκεφθεί τη Σαντορίνη για διακοπές και όχι για παρακολούθηση του φαινομένου.
Παράλληλα, ο Καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, επισήμανε ότι «το χρονικό διάστημα που έχουμε υπολογίσει για τη συνολική διάρκεια των φαινομένων φαίνεται να μειώνεται». Ωστόσο, δεν έδωσε κάποιο συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για την εξέλιξη της κατάστασης.
Τα δεδομένα για το καλοκαίρι στη Σαντορίνη
Παράλληλα, εξήγησε ότι η απόσταση των σεισμών από τα νησιά μειώνει τον κίνδυνο για τις υποδομές, ενώ απέκλεισε την πιθανότητα τσουνάμι.
Επισήμανε επίσης ότι η κρίση θα περάσει και η Σαντορίνη θα επιστρέψει σύντομα στην κανονικότητά της.
Αναλυτικά είπε: «Το 5,2 δεν αλλάζει τις εκτιμήσεις, δεν αλλάζει την εικόνα. Μια σμηνοσειρά, ένα σμήνος σεισμών έχει ένα εύρος μεγεθών. Δεν είναι απαραίτητο ότι θα υπάρξει ένα μέγεθος 5 και από εκεί και πέρα δεν πάμε καθόλου. Μπορεί να υπάρξουν κάποιες μικροαποκλίσεις.
»Το 5,2 εντάσσεται στο αναμενόμενο εύρος, σε ένα σμήνος, άρα δεν μπορούμε να θεωρούμε αυτό το σεισμικό γεγονός ότι είναι κάτι το ιδιαίτερο μέσα στην όλη ακολουθία. Το ίδιο θα συνέβαινε αν ήταν 5,4.
»Έχουμε μπει σε μια φάση αρκετά πιο σταθερή. Βεβαίως υπάρχει αισιοδοξία. Για να φτάσεις στην αποκλιμάκωση, πρέπει να περάσεις από μια σταθερή φάση. Πριν από μερικές μέρες βλέπαμε τη σεισμικότητα να ανεβαίνει κατακόρυφα. Αυτήν τη στιγμή βλέπουμε κάποια μεγάλη σταθερότητα.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ
Lifestyle
ΣΟΚ: Ανατροπή με τον βιολογικό πατέρα – Τι του έκανε και αυτός, μόλις μαθεύτηκε, αδιανόητο τι ζούσε ο 3χρονος Άγγελος
Lifestyle
Σήμερα η κηδεία του μικρού Άγγελου – Στο 1ο σχόλιο
»Για να καταλάβετε, από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα έχουμε καταγράψει 108 σεισμούς με μέγεθος πάνω από 4. Αυτήν τη στιγμή το αισιόδοξο σημείο είναι ότι δεν έχουμε περαιτέρω ένταση.
»Για να γίνει τσουνάμι, συντρέχουν συγκεκριμένες συνθήκες. Πάρα πολλοί σεισμοί γίνονται υποθαλάσσιοι, αλλά δεν κάνουν τσουνάμι. Δεν ξέρουμε ακριβώς και για το τσουνάμι του 1956 με ποιον μηχανισμό δημιουργήθηκε. Ο κάθε σεισμός σε κάθε περίπτωση είναι κάτι διαφορετικό. Δεν μπορούμε για μια σπάνια πιθανότητα να ξεσηκώνουμε τον κόσμο».
»Θα περάσει η κρίση και όλα θα επανέλθουν. Το καλοκαίρι μπορεί να είναι ξανά το ίδιο λαμπερό που ήταν πάντα στη Σαντορίνη και να σας πω ότι ενδέχεται τότε να είμαι εκεί όχι για δουλειά, αλλά για διακοπές».
Ο Καθ. Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGΑ» για την ακολουθία σεισμών στην περιοχή.
«Συνολικά από χθες στις 12.30 έως σήμερα έχουμε πάνω από 100 σεισμούς συνολικά, όλων των μεγεθών. Πριν στις 8 είχαμε έναν σεισμό των 5,2 Ρίχτερ. Και όλη αυτή η δραστηριότητα είναι σε καλό επίπεδο και είναι θετικό γιατί όσο περνάνε οι μέρες και έχουμε τέτοια έντονή σεισμικότητα, αυτό σημαίνει ότι εκτονώνεται ενέργεια. Συνεπώς μέσα από αυτή την διαδικασία απομειώνεται το ενδεχόμενο να έχουμε, έναν μεγάλο σεισμό όπως είχαμε πει, γύρω στους 6 βαθμούς – με μικρή πιθανότητα όμως – και επιταχύνεται η διαδικασία χρονικά για την εκτόνωση του φαινομένου όταν διατηρηθεί σε τέτοιο επίπεδο», είπε αρχικά.
«Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά αλλά δεν θα δούμε σεισμό 6 και πάνω από 6 Ρίχτερ, και επιπλέον γίνεται μικρότερο το χρονικό διάστημα που έχουμε υπολογίσει από την συνολική διάρκεια των φαινομένων. Αν πχ έχουμε υπολογίσει να κρατήσει 4 βδομάδες το φαινόμενο, τότε μικραίνει ο χρόνος – όχι δραστικά αλλά μικραίνει. Είναι μια φυσιολογική εξέλιξη που είναι λογική και όλοι περιμένουμε. Βεβαίως η φύση δεν δρα με βάση την δική μας λογική, μπορεί να δούμε και φαινόμενα που δεν υπολογίζουμε για την Ελλάδα», συνέχισε ο κ. Λέκκας.