Σπουδαία διάκριση για τη χώρα μας: Έλληνας ο καλύτερος καρδιολόγος ερευνητής της Ευρώπης – Βραβεύτηκε για έρευνα στον αιφνίδιο θάνατο

Έλληνας καρδιολόγος: Η έρευνα συνεχίζεται και αυξάνονται οι ελπίδες για πρόβλεψη της νόσου

Ο Αλέξανδρος Πρωτονοτάριος καρδιολόγος – ερευνητής, έχει καταγωγή από την Νάξο και με σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, έφτασε στο Λονδίνο το 2015 και η έρευνα του για την πρόβλεψη κινδύνου αιφνίδιου θανάτου σε ασθενείς με αρρυθμιογόνο μυοκαρδιοπάθεια, κέρδισε το βραβείο καλύτερου νέου Ευρωπαίου καρδιολόγου ερευνητή για πρωτότυπη έρευνα και επιστημονική Αριστεία στο πανευρωπαϊκό καρδιολογικό συνέδριο του 2022.

Η μυοκαρδιοπάθεια είναι από τις πρώτες αιτίες θανάτου νέων ανθρώπων. Πολλοί ασθενείς έχουν διαγνωστεί και προσπαθούμε να προβλέψουμε ποιοι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν ένα επεισόδιο, εξηγεί ο κ. Πρωτονοτάριος. Εμφανίζεται σε νεαρά άτομα που συχνά πεθαίνουν απροσδόκητα κατά την διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων.

«Καταλήγουμε να παρακολουθούμε χιλιάδες ασθενείς, αλλά δεν γνωρίζουμε πότε θα εκδηλωθεί. Εκείνο που διαπιστώνεται είναι πως εξαρτάται από τον γονότυπο των ασθενών. Προσπαθούμε να εντοπίσουμε ποιο γονίδιο ευθύνεται, αλλά αυτό διαφέρει σε κάθε ασθενή. Με τον υπέρηχο της καρδιάς, μπορεί να εντοπιστεί η μυοκαρδιοπάθεια, αλλά ο πιο ασφαλής έλεγχος είναι ο μοριακός».

Ένα κυριολεκτικά σωτήριο μέσο για τον πάσχοντα από την συγκεκριμένη νόσο είναι η τοποθέτηση ενός εμφυτευμένου απινιδωτή, κάτι σαν τον βηματοδότη, που θα προκαλεί ένα μικρό ηλεκτροσόκ, επαναφέροντας την λειτουργία του καρδιακού μυ, σημειώνει ο κ. Πρωτονοτάριος.

Η έρευνα συνεχίζεται και οι ελπίδες για πρόβλεψη της νόσου και αντιμετώπισης της προτού καταλήξει μοιραία έχουν εναποτεθεί σε ικανά χέρια, ενός πραγματικά σημαντικού επιστήμονα.

Έλληνας καρδιολόγος: Δείτε το ρεπορτάζ για την έρευνά του

Related posts

Πώς να ενεργοποıήσετε στο κıνητό την εφαρμογή για εıδοποίηση πρıν τον σεıσμό

Νέος πολύ μεγάλος σεισμός πριν λίγο – Αισθητός στην Αττική

Κολωνός: Ένοχος ο Μίχος για όλες τις κατηγορίες