Στα πρότυπα των Ρουμάνων «κομάντο»: Το νέο σώμα ειδικοδυναμιτών της πυροσβεστικής

Πυροσβεστικό σώμα: Εκσυγχρονίστηκε το σώμα των πυροσβεστών, ύστερα από την πύρινη λαίλαπα που κατέκαψε την Ελλάδα

Πυροσβεστικό σώμα: Εκσυγχρονίστηκε το σώμα των πυροσβεστών, ύστερα από την πύρινη λαίλαπα που κατέκαψε την Ελλάδα, έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε να προληφθεί κάθε ενδεχόμενο μιας νέας καταστροφής.

Εν προκειμένω, μετά την πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι είχαμε την ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης (112), η οποία πράγματι συνέβαλε στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στις μεγάλες πυρκαγιές της βόρειας Εύβοιας. Δεν είχε όμως καμία αποτρεπτική δυνατότητα σε επίπεδο οικολογικής καταστροφής. Κι έτσι τώρα προέκυψε μια ανάγκη, που η αλήθεια είναι ότι θα έπρεπε να είχε γίνει αισθητή πολλά χρόνια πριν. Αυτή μιας επίλεκτης ομάδας διαχείρισης μιας μεγάλης πυρκαγιάς, που χάρη στο ανώτατο επίπεδο εκπαίδευσης, κατάρτισης και εξοπλισμού θα αυξάνει δραστικά τις πιθανότητες να περιοριστεί μία μεγάλη φωτιά προτού γίνει ανεξέλεγκτη.

Η ομάδα αυτή θα λέγεται ΕΜΟΔΕ (Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων). Θα δρα αυτόνομα και ουσιαστικά θα καθορίζει τη στρατηγική αντιμετώπισης μιας πύρινης απειλής. Θα είναι η «ομάδα κρούσης» των δασικών πυρκαγιών. Μάλιστα, θα δημιουργηθεί στα πρότυπα των Ρουμάνων «κομάντο», που προσέτρεξαν σε βοήθεια των Ελλήνων πυροσβεστών στις αρχές Αυγούστου.

Ναι, ο όρος ακούγεται υπερβολικός αλλά δεν είναι. Φιλοδοξία είναι να συγκροτηθεί πριν από την έναρξη της επόμενης αντιπυρικής περιόδου μία μονάδα 500 αερομεταφερόμενων «δασοκομάντο». Η ομάδα, θα μπορεί να προβαίνει στις πρώτες κρούσεις, να καταστρώνει το πλάνο αναχαίτισης και να δρα χωρίς χρονοτριβή υπηρεσιακά. Θα εξετάζει όλες τις παραμέτρους δυναμικής της πυρκαγιάς. Επίσης, θα χαρτογραφεί τις περιοχές που βρίσκονται σε κίνδυνο. Τέλος, θα αναλύει την κατάσταση με βάση του τι συμβαίνει και στο γεωγραφικό πεδίο.

Οι ειδικοδυναμίτες του πυροσβεστικού σώματος

Η ομάδα θα στελεχωθεί από «ειδικοδυναμίτες», όπως λέγεται χαρακτηριστικά. Ουσιαστικά, από δασολόγους, δασοπόνους και πυροσβέστες, που θα λάβουν εξειδίκευση με ειδική εκπαίδευση. Χαρακτηριστικά, θα πρέπει να τη φέρουν με επιτυχία εις πέρας.

Η εκπαίδευση θα οργανωθεί από κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα ή ινστιτούτο. Θα είναι ιδιαίτερα επίπονη – στα πρότυπα σχολείων των ειδικών δυνάμεων. Μάλιστα, η διάρκεια της αναμένεται να είναι τουλάχιστον τέσσερις μήνες. Η ΕΜΟΔΕ δεν θα στελεχωθεί από εποχικό προσωπικό, το οποίο συνήθως προετοιμάζεται σε μερικές εβδομάδες.

Για το μόνιμο προσωπικό προβλέπεται διετής προετοιμασία πριν ριχτούν στη μάχη της κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση η εκπαίδευση θα είναι εντατική. Ακόμη θα είναι σύντομη χρονικά, ώστε τα στελέχη του νεοσύστατου Σώματος να είναι «ετοιμοπόλεμα» από το ερχόμενο καλοκαίρι. Εκτός από τη φυσική κατάσταση, που απαιτείται για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, η εκπαίδευση θα περιλαμβάνει τη χρήση χειρωνακτικού και μηχανικού εξοπλισμού για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και κατάσβεση. Μάλιστα, ειδικό «σχολείο» θα περάσουν οι υποψήφιοι για την ασφαλή μεταφορά πληρωμάτων με ελικόπτερα. Επίσης, θα ασχοληθούν και με τη δυνατότητα προσγείωσης από μεγάλο ύψος.

Αυτή θα είναι η δεύτερη φάση ενός τέτοιου εγχειρήματος, καθώς «δασοκομάντος» υπήρξαν στην Ελλάδα και τη δεκαετία του ‘90. Τότε οι αερομεταφερόμενες ομάδες δασοπυρόσβεσης είχαν στελεχωθεί άτομα που είχαν υπηρετήσει στις ειδικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων και η ηλικία τους δεν ξεπερνούσε τα 35 έτη. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης ήταν σκληρό και είχε πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις των ειδικών δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού στο Μεγάλο Πεύκο Αττικής. Οι 150 υποψήφιοι, που είχαν καταφέρει να το ολοκληρώσουν, χρειάζονταν μόλις 5-10 λεπτά – βάσει του πρωτόκολλου – για να φτάσουν στη φωτιά, όντες εγκατεστημένοι στις βάσεις ελικοπτέρων τύπου Bell UH-1H, με τα οποία έφευγαν επί τόπου μόλις σήμαινε συναγερμός. Για άμεση απόκριση σε φωτιές στα νησιά υπήρχαν αντίστοιχες ομάδες 40 ατόμων που μεταφέρονταν με ελικόπτερα Chinook.

Πυροσβεστικό σώμα: Στα πρότυπα των Ρουμάνων «κομάντο»

Ωστόσο το τραγικό δυστύχημα της 15ης Σεπτεμβρίου του 1994 αποτέλεσε την αρχή του τέλους για την ομάδα ειδικών δυνάμεων δασοπροστασίας. Επτά δασοκομάντος και το τριμελές στρατιωτικό πλήρωμα έχασαν τότε τη ζωή τους. Τότε, το ελικόπτερο Huey προσέκρουσε σε καλώδια υψηλής τάσης στο βουνό Τερψιθέα του Νομού Δράμας, επιστρέφοντας μετά την επιτυχή κατάσβεση μιας πυρκαγιάς. Η τραγωδία προκάλεσε ερωτηματικά για την ασφάλεια του Σώματος και παρότι η αποτελεσματικότητα της ομάδας ήταν αναμφίβολη κατά τη διάρκεια δράσης της, είχε ως αποτέλεσμα να αποτιμηθεί το εγχείρημα με αρνητικό πρόσημο και τελικά να εγκαταλειφθεί.

Related posts

Μίμης Πλέσσας: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του μεγάλου μουσικοσυνθέτη

Ο θαυματουργός Άγιος που απόψε θα σε ακούσει: Το βράδυ πριν κοιμηθείς, παρακάλεσέ τον και θα κάνει ότι ζητήσεις

11χρονη έχασε τη ζωή της από οδοντόκρεμα, γιατί η μητέρα της έκανε ένα λάθος που κάνουν πολλοί γονείς