Στη φυλακή ο Πέτρος Φιλιππίδης – Όλες οι λεπτομέρειες

Πέτρος Φιλιππίδης: Κρίθηκε προφυλακιστέος ο ηθοποιός

Πέτρος Φιλιππίδης: Κρατείται στη ΓΑΔΑ – Αύριο θα μεταφερθεί στις φυλακές Τρίπολης

Πέτρος Φιλιππίδης: Στην 15η τακτική ανακρίτριας απολογήθηκε ο ηθοποιός. Η ανάκριση έγινε υπό άκρα μυστικότητα και ο κατηγορούμενος απολογούνταν για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού, μετά από ισάριθμες καταγγελίες συναδέλφων του γυναικών σε βάρος του. Ο ίδιος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες. Παρόλα αυτά, κρίθηκε προφυλακιστέος. Για την ώρα κρατείται στη ΓΑΔΑ και αύριο θα μεταφερθεί στις φυλακές της Τρίπολης.

Ο ηθοποιός κλήθηκε σε απολογία από την 15η τακτική ανακρίτρια που διενεργεί την έρευνα. Απολογήθηκε για το βαρύ κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει σε βαθμό κακουργήματος. Αρνήθηκε το σύνολο των κατηγοριών, αλλά οι υπερασπιστικοί ισχυρισμοί του δεν έπεισαν ανακρίτρια. Μαζί με τον εισαγγελέα αποφάσισαν να του δείξουν το δρόμο προς τη φυλακή.

Η «βόμβα» σε βάρος του ηθοποιού έσκασε τον περασμένο Φεβρουάριο. Τότε άρχισαν οι πρώτες αποκαλύψεις για φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης στο πλαίσιο του ελληνικού #metoo.

Η έρευνα της 15ης ανακρίτριας για την πολύκροτη υπόθεση των καταγγελιών σε βάρος του Πέτρου Φιλιππίδη, εξελίχθηκε όλα αυτό το διάστημα αθόρυβα και μεθοδικά. Σήμερα κλήθηκε σε απολογία.

Όλο αυτό το διάστημα έχει βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Πάντα έδινε τις δικές του εξηγήσεις για όλα όσα του καταλογίζονται.

Είναι αυτονόητο, ότι λόγω ακριβώς των όσων διακυβεύονται, πως ο κατηγορούμενος έδωσε «μάχη» για να αντικρούσει το βαρύ κατηγορητήριο. Θέλησε να πείσει ανακρίτρια και εισαγγελέα ότι δεν είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων, ούτε ύποπτος φυγής. Ως εκ τούτου δεν συντρέχουν λόγοι προφυλάκισης.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της ανακριτικής έρευνας που είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Μάιο, μετά την άσκηση της δίωξης σε βάρος του ηθοποιού από τον εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο, έχουν καταθέσει στην ανακρίτρια οι τρεις γυναίκες. Εκείνες που έχουν καταγγείλει τον Πέτρο Φιλιππίδη για κακοποιητικές σεξουαλικές συμπεριφορές σε βάρος τους.

Οι κατηγορίες σε βάρος του Πέτρου Φιλιππίδη

Με τις καταθέσεις τους, δύο γυναίκες, έχουν περιγράψει απόπειρες του κατηγορούμενου να τις βιάσει και έχουν αναφερθεί λεπτομερώς σε γεγονότα και καταστάσεις που βίωσαν, όταν βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με τον ηθοποιό και στο πλαίσιο επαγγελματικών συναντήσεων που είχαν μαζί του.

Η τρίτη καταγγέλλουσα έχει περιγράψει και εκείνη ένα σκηνικό άγριας κακοποιητικής συμπεριφοράς εκ μέρους του κατηγορούμενου. Με γεγονότα που στάθηκαν ικανά να στοιχειοθετήσουν το αδίκημα του βιασμού σε βάρος του γνωστού ηθοποιού. Κοινός τόπος των όσων περιγράφουν οι τρεις γυναίκες είναι ότι ήλθαν σε επαφή με τον Πέτρο Φιλιππίδη, ενώ αναζητούσαν εργασία. Εκείνος τους επιτέθηκε σεξουαλικά παρά τη θέλησή τους.

Εκτός των καταθέσεων των τριών γυναικών, στο ανακριτικό γραφείο έχουν προσέλθει και μάρτυρες που έχουν προταθεί από την πλευρά τους. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στην ανακρίτρια θα προσκομιστούν και άλλα στοιχεία, ενδεχομένως και νέες μαρτυρικές καταθέσεις, που ενισχύουν τις κατηγορίες.

Πέτρος Φιλιππίδης: Κρίθηκε προφυλακιστέος ο ηθοποιός

Πέτρος Φιλιππίδης: Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Οι πράξεις που αποδίδονται στον Πέτρο Φιλιππίδη, έχουν λάβει χώρα, σύμφωνα με τις παθούσες, το 2008, το 2010 και το 2014. Συγκεκριμένα, η γυναίκα με τη μαρτυρία της οποίας στοιχειοθετήθηκε το αδίκημα του βιασμού, έχει αναφερθεί σύμφωνα με πληροφορίες σε γεγονότα του 2008 που έλαβαν χώρα μέσα στο θέατρο «Ήβη». Εκεί, είχε πάει για να συναντήσει τον ηθοποιό και συνάδελφο της, στο πλαίσιο επαγγελματικού ραντεβού.

Εκεί, ο κατηγορούμενος σύμφωνα με την μαρτυρία της, της επιτέθηκε προχωρώντας σε πράξεις εναντίον της. Σύμφωνα με το νέο Ποινικό Κώδικα συνιστούν το αδίκημα του βιασμού, ακόμη και αν δεν έλαβε χώρα συνουσία. Ειδικότερα, η καταγγέλλουσα φέρεται να περιέγραψε πράξεις που κατατείνουν περισσότερο σε απόπειρα βιασμού. Ο εισαγγελέας όμως, αναβάθμισε την κατηγορία σε βιασμό σε βάρος του ηθοποιού. Φυσικά, βάσει του άρθρου 336 του Ποινικού Κώδικα το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

«Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών. Γενετήσια πράξη είναι η συνουσία και οι ίσης βαρύτητας με αυτήν πράξεις».

Το δεύτερο αδίκημα που αφορά σε απόπειρα βιασμού, προέρχεται από την κατάθεση άλλης ηθοποιού, η οποία τον Φεβρουάριο του 2010 είχε επισκεφθεί το θέατρο «Μουσούρη» για να παρακολουθήσει τον Πέτρο Φιλιππίδη σε θεατρική παράσταση. Είχε προηγηθεί επαγγελματικό ραντεβού μεταξύ των δυο ηθοποιών και σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, είχε συμφωνηθεί η ίδια να αναλάβει ρόλο στο συγκεκριμένο θεατρικό έργο. Η καταγγελλόμενη απόπειρα βιασμού από τον Πέτρο Φιλιππίδη έγινε, σύμφωνα με τη συνάδελφό του, μέσα στο καμαρίνι. Ωστόσο, η γυναίκα, κατάφερε να ξεφύγει. Όταν μάλιστα προειδοποίησε τον συνάδελφο της, πως θα μιλήσει εκείνος την απείλησε πως θα την καταστρέψει επαγγελματικά.

Η τρίτη μαρτυρία κατά του Πέτρου Φιλιππίδη

Η τρίτη μαρτυρία που αφορά και πάλι το αδίκημα της απόπειρας βιασμού, προέρχεται επίσης από ηθοποιό. Κατέθεσε ότι συναντήθηκε με τον κατηγορούμενο σήμερα συνάδελφό της, το 2014 στο πλαίσιο των προσπαθειών που έκανε για να βρει εργασία. Εκείνος προσφέρθηκε να την επιστρέψει στο σπίτι της μετά το ραντεβού τους. Την οδήγησε όμως με το αμάξι σε δρομάκι στο Παλαιό Ψυχικό. Σύμφωνα με όσα περιέγραψε η καταγγέλλουσα επιχείρησε να την βιάσει, αφού πρώτα κλείδωσε τις πόρτες του οχήματος του.

Πέτρος Φιλιππίδης: Κρίθηκε προφυλακιστέος ο ηθοποιός

Πέτρος Φιλιππίδης: Όσα τονίζει από μεριάς του – «Λυπάμαι και οργίζομαι…»

Ο ηθοποιός έχει αρνηθεί όλα όσα του προσάπτουν οι καταγγέλλουσες, με πολυσέλιδο υπόμνημα που είχε καταθέσει στον εισαγγελέα πριν ακόμη ασκηθεί η ποινική δίωξη σε βάρος του. Την ίδια υπερασπιστική γραμμή ακολούθησε ο κατηγορούμενος και τώρα κατά την απολογία του στην ανακρίτρια, προσκομίζοντας και νέους ισχυρισμούς προς ενίσχυση των θέσεων του.

Συγκεκριμένα, με το υπόμνημα ο Πέτρος Φιλιππίδης είχε επιχειρήσει να αντικρούσει μια προς μια τις καταγγελίες σε βάρος του. Σε ό,τι αφορά στην μαρτυρία της πρώτης ηθοποιού που τον κατήγγειλε για βιασμό της το 2008, ο κατηγορούμενος ανέφερε πως η γυναίκα αυτή είχε «εμμονή μαζί του και ήταν πάντα άκρως διαχυτική».

Ο ηθοποιός υποστήριξε ότι ποτέ δεν προσπάθησε να προσεγγίσει ερωτικά την καταγγέλλουσα, ούτε της τηλεφωνούσε βράδυνες ώρες και ούτε της έστελνε γραπτά μηνύματα, όπως η ίδια υποστηρίζει. Αντίθετα, όπως αναφέρει, εκείνη του τηλεφωνούσε επίμονα. Τον καλούσε σε στιγμές που ο ίδιος βρίσκονταν σε διακοπές με την οικογένειά του, φέρνοντας τον σε δύσκολη θέση.

«Ουδέποτε προσπάθησα να έρθω σε σεξουαλική επαφή μαζί της και μάλιστα χωρίς τη θέλησή της, ως ψευδώς ισχυρίζεται. Λυπάμαι βαθύτατα για την ίδια και οργίζομαι για όσα ψευδώς μου προσάπτει. Προσπάθησα με κάθε καλή προαίρεση να μην την εκθέσω. Να μην την προσβάλλω, αλλά να την απωθήσω με τον ομαλότερο και ευγενέστερο δυνατό τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πέτρος Φιλιππίδης στο υπόμνημα παροχής εξηγήσεων που είχε καταθέσει στον εισαγγελέα.

Ποιοι είναι οι ισχυρισμοί του κατηγορούμενου Πέτρου Φιλιππίδη;

Στην ίδια γραμμή, δηλαδή της άρνησης των κατηγοριών, κινούνται οι ισχυρισμοί του ηθοποιού και για τις άλλες δυο κατηγορίες σε βάρος του. Όπως υποστήριξε ουδέποτε αποπειράθηκε να βιάσει τις δυο άλλες καταγγέλλουσες. Εκτός του απολογητικού του υπομνήματος ο ηθοποιός είχε ζητήσει από τον εισαγγελέα να λάβει καταθέσεις και από πρόσωπα που θα επιβεβαίωναν τους ισχυρισμούς του. Ένα από τα πρόσωπα αυτά που είχε καταθέσει στον κ. Σπυρόπουλου, είναι και η σύζυγος του Πέτρου Φιλιππίδη, Ελπίδα Νίνου, η οποία και υπερασπίστηκε με την κατάθεσή της τον σύντροφό της.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη συλληφθεί. Κρατείται στη ΓΑΔΑ και αύριο αναμένεται να γίνει η μεταγωγή του στις φυλακές που θα κρατηθεί. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες αυτές θα είναι οι φυλακές της Τρίπολης. Εκεί, ήδη κρατείται προφυλακισμένος για ανάλογα αδικήματα και ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Λιγνάδης.

Πέτρος Φιλιππίδης: Δείτε αναλυτικά τα ρεπορτάζ

Σχολιάστε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν

clo