«Συναγερμός» από δερματολόγους: Η γραμμή στα νύχια που υποδεικνύει μια σπάνια μορφή καρκίνου

by Maria Giannoutsou
«Συναγερμός» από δερματολόγους: Η γραμμή στα νύχια που υποδεικνύει μια σπάνια μορφή καρκίνου

Είναι ένα σημάδι στα νύχια που κανείς δεν του δίνει σημασία. Ωστόσο, θέλει πολύ προσοχή αφού μπορεί να υποδηλώνει καρκίνο.

Η Dr. Lindsey Zubritsky, πιστοποιημένη δερματολόγος με έδρα στις ΗΠΑ, «ικετεύει» τους 1,4 εκατομμύρια followers της στο TikTok να ελέγξουν τα νύχια τους για μια κάθετη γραμμή, η οποία θα μπορούσε να υποδεικνύει υπονύχιο μελάνωμα, ένα σπάνιο αλλά σοβαρό τύπο καρκίνου του δέρματος.

«Εάν έχετε μια σκούρα κάθετη γραμμή χρωστικής που κατεβαίνει στο νύχι σας, αυτό πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθεί», δήλωσε η Zubritsky σε ένα βίντεο 48 δευτερολέπτων που έχει συγκεντρώσει 110.000 προβολές από την ημέρα δημοσίευσης του.

Το No1 πρώιμο σημάδι του καρκίνου του δέρματος που οι περισσότεροι αγνοούν
«Θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι μια πολύ σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος που ονομάζεται υπονύχιο μελάνωμα», πρόσθεσε. «Ενώ δεν είναι συχνό, μπορεί εύκολα να παραλειφθεί εάν δεν ξέρετε τι να προσέξετε».

«Συναγερμός» από δερματολόγους: Η γραμμή στα νύχια που υποδεικνύει μια σπάνια μορφή καρκίνου
Τα υπονύχια μελανώματα αντιπροσωπεύουν μόνο το 0,7% έως 3,5% όλων των κακοήθων μελανωμάτων παγκοσμίως. Οι πιθανότητες επιβίωσης ενός ασθενούς εξαρτώνται από το στάδιο του καρκινώματος κατά τη διάγνωση και το πόσο έχει εξαπλωθεί. Η ακριβής αιτία των υπονύχιων μελανωμάτων δεν είναι γνωστή, αλλά δεν φαίνεται να συνδέεται με την έκθεση στον ήλιο. Ορισμένα χαρακτηριστικά, όπως η ηλικία μεταξύ 50 και 70 ετών, ο πιο σκούρος τόνος δέρματος και το οικογενειακό ιστορικό μελανώματος, αυξάνουν τον κίνδυνο για τους ανθρώπους.

Τα υπονύχια μελανώματα τείνουν να επηρεάζουν περισσότερο τον αντίχειρα και το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, αλλά μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε δάχτυλο χεριού ή ποδιού. Το μελάνωμα εμφανίζεται ως καφέ-μαύρος αποχρωματισμός του νυχιού, με το Verywell Health να αναφέρει ότι συχνά διαγιγνώσκεται λανθασμένα ως μυκητιασική λοίμωξη.

Δεν είναι όλες οι σκούρες γραμμές στα νύχια υπονύχια μελανώματα
Η Zubritsky επισήμανε ότι δεν είναι όλες οι σκούρες γραμμές στα νύχια υπονύχια μελανώματα ή επικίνδυνες. Για παράδειγμα, η μελανοωνυχία είναι μια καφέ ή μαύρη κάθετη γραμμή στο νύχι που συνήθως είναι καλοήθης. «Είναι πιο πιθανό να έχετε την καλοήθη γραμμή. Είναι μια πιο ανοιχτόχρωμη γραμμή. Δεν αλλάζει. Βρίσκεται σε πολλά νύχια», εξήγησε η Zubritsky.

Η Zubritsky έκανε επίσης τη διάκριση μεταξύ ενός υπονύχιου μελανώματος και ενός υπονύχιου αιματώματος, το οποίο συμβαίνει όταν μαζεύεται αίμα κάτω από το νύχι μετά από τραυματισμό, όπως το να πιαστεί το δάχτυλο σε μια πόρτα ή να χτυπηθεί κατά λάθος με σφυρί. Τα αιματώματα συνήθως εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου.

Τέλος, η Zubritsky συμβουλεύει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν έχετε το σημάδι του Hutchinson, το οποίο είναι «αποχρωματισμός ή μια χρωστική ουσία που αρχίζει να εισέρχεται [από το νύχι] στο δέρμα». Θα μπορούσε να είναι ένδειξη υπογόνιμου μελανώματος.

Προτεινόμενα