Τα 6 μέτρα που «κλείδωσαν» για να γλιτώσουμε το γενικό lockdown – Θα εμβολιαστεί κι ο τελευταίος ανεμβολίαστος

by Τόνια Τζαφέρη
Τα 6 μέτρα που «κλείδωσαν» για να γλιτώσουμε το γενικό lockdown – Θα εμβολιαστεί κι ο τελευταίος ανεμβολίαστος

Ανοιχτό είναι τις τελευταίες ώρες το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας της τρίτης, «αναμνηστικής» δόσης

Ανοιχτό είναι τις τελευταίες ώρες το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας της τρίτης, «αναμνηστικής» δόσης για τους πολίτες άνω των 65 ετών, όπως ανέφερε χθες ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Θανάσης Κοντογεώργης, στα πρότυπα των μέτρων που έλαβε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας η Γαλλία.

«Βασική μας μέριμνα είναι οι συμπολίτες μας άνω των 65 ετών. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι μετά το εξάμηνο ίσως η ανοσολογική απόκριση δεν είναι η επιθυμητή. Άνθρωποι που άνω των 65 έκαναν 3η δόση βοήθησαν στο να μειωθούν τα κρούσματα. Εξετάζουμε για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών η 3η δόση να καταστεί υποχρεωτική, κυρίως για την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους», εξήγησε ο κ. Κοντογεώργης, εκτιμώντας παράλληλα πως «σε αυτή τη φάση νομίζω τα μέτρα είναι επαρκή».

Νέα μέτρα εξετάζουν κυβέρνηση και ειδικοί για να αντιμετωπίσουν την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέοι περιορισμοί θα αφορούν αποκλειστικά και μόνο τους ανεμβολίαστους πολίτες, ενώ ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν την προσεχή Τετάρτη..

Τα νέα μέτρα στοχεύουν στην ανάσχεση της διασποράς του ιού, στην αντιμετώπιση της πίεσης που δέχεται το σύστημα υγείας και στην προστασία εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων.

Σκέρτσος για νέα μέτρα: Θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο εισόδου σε κλειστούς χώρους μόνο με γ’ δόση.

Τα 6 μέτρα που «κλείδωσαν» για να γλιτώσουμε το γενικό lockdown – Θα εμβολιαστεί κι ο τελευταίος ανεμβολίαστος

«Είναι ένα μέτρο προστασίας της υγείας των πιο ευάλωτων, προκειμένου να μην στερηθούν τις χαρές της κοινωνικής ζωής κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε και στη χώρα μας». επισήμανε ο κ. Σκέρτσος σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», υπολογίζοντας ότι «στην Ελλάδα έως σήμερα έχει επιλέξει να εμβολιαστεί το 75% των ενηλίκων και το 35% των ανηλίκων 12 έως 17 ετών».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός lockdown, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως «δεν νοείται» κάτι τέτοιο καθώς πλέον έχουμε εμβόλιο και εμβολιασμένους 3 στους 4 ενηλίκους.

«Το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και λειτουργεί σαν καταλύτης για την αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης και συμβίωσης με την πανδημία. Επιπλέον τα σχολεία μας λειτουργούν χωρίς συρροές από την αρχή της χρονιάς χάρη στα self-test και τις μάσκες. Άρα μαθαίνουμε να ζούμε με τον ιό χωρίς ακραία περιοριστικά μέτρα», εξήγησε, εκτιμώντας μάλιστα ότι  πρακτικά το lockdown θα ήταν απολύτως ατελέσφορο σήμερα.

Νέα μέτρα: Δηλώσεις περί υποχρεωτικότητας

Παράλληλα, η χρήση της μάσκας μάλιστα σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, αλλά κυρίως η επιβίβαση με διπλή μάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι ένα από τα μέτρα που περιλαμβάνει η ατζέντα της επικείμενης συνεδρίασης της Επιτροπής των Ειδικών, προκειμένου να αυξηθεί το επίπεδο προστασίας σε μαζικούς χώρους διέλευσης των πολιτών.

Την πιθανότητα να υπάρξουν «καθολικές οριζόντιες απαγορεύσεις» απέκλεισε χθες και ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, όπως και της εφαρμογής του μέτρου επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών ως ατελέσφορα στην παρούσα φάση της πανδημίας.

«Επίσης μπορεί να αποτελεί το ύστατο μέτρο όχι οριζόντια αλλά μόνο σε χώρους και δραστηριότητες με υψηλή διασπορά του ιού. Κυρίως όμως για να έχει πρακτικό αποτέλεσμα πρέπει να συνδέεται με συγκεκριμένες κυρώσεις οι οποίες θα πρέπει και να μπορούν να επιβληθούν. Προαιρετική υποχρεωτικότητα όπως την αντιλαμβάνεται η αντιπολίτευση δεν υπάρχει», συμπλήρωσε.

Καθολικές οριζόντιες απαγορεύσεις στα νέα μέτρα δεν πρόκειται να υπάρξουν

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Γεραπετρίτης αποκρίθηκε πως, «καθολικές οριζόντιες απαγορεύσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο απέναντι στους συμπολίτες μας που εμβολιάστηκαν και έχουν κάθε δικαίωμα να απαιτούν να συνεχίσουν κανονικά τη ζωή τους», αλλά δεν απέκλεισε «μικρές σημειακές παρεμβάσεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να αξιολογηθούν».

Μάλιστα, ο Υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για «πενταπλασιασμό των νέων ραντεβού», τη στιγμή που «η επέκταση σε ευρεία κλίμακα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, πέρα από τα ενδεχόμενα ζητήματα συνταγματικότητας, δεν αποτελεί την προτιμητέα λύση για τη διαχείριση της πανδημίας», εκτίμησε, με δεδομένο ότι «πάντοτε θα αφήνει σημαντικά μέρη του πληθυσμού εκτός της υποχρέωσης».

  • μείωση της χωρητικότητας και σε άλλους χώρους πλην των σούπερ μάρκετ, όπως η εστίαση και η ψυχαγ