Η Σούδα, ένα από τα πιο στρατηγικά σημεία για την ελληνική άμυνα, φιλοξενεί έναν κρίσιμο σταθμό για την εξέλιξη των εγχώριων αμυντικών συστημάτων. Το βίντεο του Βασίλη Σαριμπαλίδη, που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες, αποτυπώνει τη στιγμή όπου ελληνικά drones — αναπτυγμένα και πατενταρισμένα από ελληνικούς φορείς — δοκιμάζονται με επιτυχία στον αέρα της βάσης της Σούδας.
Ο δημοσιογράφος ταξίδεψε στην Κρήτη και επισκέφτηκε την απαγορευμένη περιοχή της Σούδας (που είναι και περιοχή ΝΑΤΟ), για να παρακολουθήσει και να καταγράψει βολές εκπαιδευτικού τύπου με Drones που κατασκευάζονται στην Ελλάδα.
Το Κέντρο Έρευνας, Τεχνολογικής ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΑΚ), ασχολείται δυναμικά σε αυτόν τον τομέα και όπως φαίνεται δημιουργεί οπλικά συστήματα που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν και φυσικά δεν μπορούν να φανταστούν ότι φτιάχνονται στην Ελλάδα.
Ο Βασίλης Σαριμπαλίδης συνάντησε τον διοικητή του ΚΕΤΑΚ και Αντισυνταγματάρχη Νικόλαο Αλμαλή και συζήτησε μαζί του για drones, αλλά και για θέματα που απασχολούν τους Έλληνες και αφορούν στην ασφάλεια της χώρας μας.
Στο τέλος της ημέρας, τα ελληνικά drones της Σούδας αποτελούν περισσότερο από μια εικόνα και ένα εντυπωσιακό πλάνο· είναι η απαρχή μιας δυναμικής που ελπίζει να αλλάξει το πεδίο της εγχώριας αμυντικής παραγωγής, και – αν όλα εξελιχθούν κατά το σχεδιασμό – να τοποθετήσει την Ελλάδα σε έναν νέο τεχνολογικό ορίζοντα.