Τα νέα δεδομένα για την μετάλλαξη όμικρον: «Το ίδιο άτομο μπορεί να μολυνθεί 4 και 5 φορές»

by Τόνια Τζαφέρη
Τα νέα δεδομένα για την μετάλλαξη όμικρον: «Το ίδιο άτομο μπορεί να μολυνθεί 4 και 5 φορές»

Μετάλλαξη όμικρον: Τι δήλωσε η Ελένη Γιαμαρέλλου για την πανδημία

Είναι θολά τα νερά σε ότι αφορά την πανδημία με ειδικούς και ολόκληρο τον κόσμο να μην μπορούν να γνωρίζουν προς τα που οδηγείται η κατάσταση. Ναι μεν από την μια τα συμπτώματα είναι πιο ήπια, αλλά το γεγονός πως ένα άτομο μπορεί να μολυνθεί ως και πέντε φορές από την μετάλλαξη είναι κάτι που προκαλεί ανησυχία.

Πιο αναλυτικά για το επιδημιολογικό αποτύπωμα των εορτών μίλησε η Ελένη Γιαμαρέλλου, ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας στο ΕΚΠΑ, επισημαίνοντας ότι αν και ακόμα δεν είναι γνωστό, η ίδια είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη για τα κρούσματα των επόμενων ημερών. «Δεν θέλω να είμαι μάντης κακών αλλά η εύκολη μεταδοτικότητα του ιού και η κινητικότητα αυτών των ημερών θα έχει ως αποτέλεσμα όσοι αποφασίσουν να μείνουν ανεμβολίαστοι να την αρπάξουν από τον ιό», είπε η κ. Γιαμαρέλλου στην ΕΡΤ και πρόσθεσε ότι«περίπου 30% των κρουσμάτων είναι Δέλτα».

Τα νέα δεδομένα για την μετάλλαξη όμικρον: «Το ίδιο άτομο μπορεί να μολυνθεί 4 και 5 φορές»

«Είναι το είδος του ιού, η Όμικρον μολύνει πάρα πολύ εύκολα -πέντε φορές περισσότερο από τη Δέλτα- και τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε δεύτερη μέρα. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι για να το μειώσεις άμεσα εκτός από το να παίρνεις τα μέτρα προστασίας σου», πρόσθεσε.

Περισσότερες δηλώσεις της Ελένης Γιαμαρέλλου για την νέα μετάλλαξη

«Οι συμπτωματικοί ασθενείς της Όμικρον έχουν συμπτώματα που διαφέρουν από αυτά της Δέλτα. Η Όμικρον σου κάνει έναν πονόλαιμο, ένα συνάχι, έναν ελαφρύ πονοκέφαλο που θυμίζουν τα κοινά κρυολογήματα του χειμώνα. Γεγονός που είναι και καλό και κακό μαζί: Είναι καλό γιατί συνήθως σε τρεις ημέρες είσαι καλά. Η διάρκειά της είναι βραχεία. Δεν αντίθεση με τους προηγούμενους ιούς και ειδικά με την Δέλτα που αναδιπλασιαζόταν εβδομήντα φορές περισσότερο στους πνεύμονες, Ο ιός της Όμικρον πολλαπλασιάζεται στο ανώτερο αναπνευστικό. Βήχεις και φτερνίζεσαι με αποτέλεσμα να μολύνεις τον αέρα και τους γύρω σου. Η Όμικρον μπορεί να σε ξαναμολύνει τέσσερις και πέντε φορές. Άρα, το εμβόλιο είναι μπροστά μας και δεν πρέπει να το ξεχνάμε», κατέληξε.

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή ο Νίκος Τζανάκης, Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας εξέφρασε την άποψη ότι είναι προτιμότερο να ανοίξουν τα σχολεία στις 17 Ιανουαρίου γιατί «τότε θα έχει σχεδόν αποτυπωθεί η επίδραση των γιορτών και θα έχουμε τους πανδημικούς δείκτες ώστε να αποφασίσουμε για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων».

Ελένη Γιαμαρέλλου: Η όμικρον μεταδίδει και μια – δυο μέρες πριν από τα συμπτώματα

Τα νέα δεδομένα για την μετάλλαξη όμικρον: «Το ίδιο άτομο μπορεί να μολυνθεί 4 και 5 φορές»Μιλώντας για την επιδημιολογική κατάσταση μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων είπε ότι έχουμε να κάνουμε με μια πανδημία και ειδικά η Όμικρον που μεταδίδει μία – δύο ημέρες πριν από τα συμπτώματα και μία – δύο ημέρες μετά τα συμπτώματα.

«Έχουμε πολύ συχνά αρνητικά αντιγoνικά τεστ και έχουμε συμπτώματα και αναγκαζόμαστε να κάνουμε μοριακά τεστ. Όλο αυτό το διάστημα μεταδίδουμε. Εν μέσω τέτοιας πανδημικής έξαρσης είναι παρακινδυνευμένη η επανέναρξη τώρα των σχολείων», επισήμανε ο κ. Τζανάκης αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα υπολείπεται σε εμβολιαστική κάλυψη σε ποσοστό 15 – 20% σε σχέση με άλλες χώρες.

Προτεινόμενα