Ταλιμπάν: Οι 8 κανόνες τους για τις γυναίκες – Κάθε παραβίαση τιμωρείται με θάνατο

Ταλιμπάν: Οι 8 κανόνες τους για τις γυναίκες - Κάθε παραβίαση τιμωρείται με θάνατο

Ταλιμπάν: Φόβος και αγωνία για το μέλλον των γυναικών

Ταλιμπάν: Επιστροφή στο Μεσαίωνα για το Αφγανιστάν, σε ό,τι αφορά τη θέση των γυναικών. Η χώρα γυρίζει 20 χρόνια πίσω, σημειώνουν αναλυτές. Οι γυναίκες να εκφράζουν αγωνία και φόβο για το μέλλον τους, μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι, σε περίπτωση παραβίασης κάποιου από τους παρακάτω κανόνες, οι γυναίκες τιμωρούνται με ξυλοδαρμό και, σε πολλές περιπτώσεις, με θάνατο δια λιθοβολισμού.

Βίντεο και φωτογραφικά στιγμιότυπα που βλέπουν τα τελευταία 24ωρα το φως της δημοσιότητας κόβουν την ανάσα. Παράλληλα προκαλούν έντονη ανησυχία και προβληματισμό για την τύχη του «ασθενούς φύλου». Οι άνδρες δεν διστάζουν να εγκαταλείψουν με κάθε τρόπο τον τόπο τους, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γαντζωθούν στις ρόδες ενός αεροσκάφος, την ώρα που αυτό ετοιμάζεται να απογειωθεί.

Ταλιμπάν: Οι 8 κανόνες τους για τις γυναίκες - Κάθε παραβίαση τιμωρείται με θάνατο

Ο εφιάλτης των γυναικών στον Αφγανιστάν

Ο εφιάλτης των γυναικών ξεκίνησε στις αρχές του περασμένου μήνα, όταν με την απειλή όπλων οι Ταλιμπάν εισέβαλαν στην τράπεζα Azizi Bank στην Κανταχάρ. Τότε διέταξαν τις εννέα εργαζόμενες, να φύγουν. Όπως αποκάλυψε το δίκτυο Al Jazeera, οι Ταλιμπάν τις συνόδεψαν στα σπίτια τους και τις διέταξαν να μην επιστρέψουν στην εργασία τους. Τη θέση τους θα έπαιρναν άνδρες της οικογένειας τους.

Να σημειωθεί πως από το 1996 μέχρι και το 2001, την περίοδο δηλαδή που οι Ταλιμπάν είχαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, οι γυναίκες δεν είχαν το δικαίωμα να εργαστούν. Τα νεαρά κορίτσια απαγορεύονταν να πάνε σχολείο. Μάλιστα, για όλες τις γυναίκες ήταν υποχρεωτική, η κάλυψη του προσώπου. Τέλος, για να βγουν έξω έπρεπε να συνοδεύονται από άρρεν μέλος της οικογένειάς τους.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει το businessinsider.com, σύμφωνα με αναφορές του State Department το 2001, οι οκτώ κανόνες που ίσχυαν για τις γυναίκες, έχοντας επιβληθεί από το καθεστώς των Ταλιμπάν, ήταν οι εξής:

  1. Έπρεπε να είναι καλυμμένες με ενδύματα από την κορφή ως τα νύχια.
  2. Δεν τους επιτρεπόταν να εργαστούν, παρά μόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.
  3. Δεν τους επιτρεπόταν να πηγαίνουν σχολείο.
  4. Είχαν περιορισμένη πρόσβαση στο σύστημα Υγείας.
  5. Δεν μπορούσαν να βγουν από το σπίτι τους, χωρίς να συνοδεύονται από άνδρα-μέλος της οικογένειάς τους.
  6. Όταν έβγαιναν έξω, έμπαιναν σε ειδικά λεωφορεία. Στο ταξί, θα έπρεπε και πάλι να συνοδεύονται από κάποιον άντρα, συγγενή τους.
  7. Γενικά, οι γυναίκες δεν μπορούσαν να κυκλοφορούν στον δρόμο, χωρίς να συνοδεύονται από κάποιον άντρα, που να είναι συγγενικό τους πρόσωπο.
  8. Τα παράθυρα των σπιτιών τους έπρεπε να είναι βαμμένα. Με αυτό τον τρόπο δεν θα μπορούσε, κανένας περαστικός απ’ έξω να δει στο εσωτερικό τους.

Σχολιάστε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν

clo