Τέλη κυκλοφορίας: Τι αλλάζει στις πληρωμές με βάση το νέο πρότυπο μέτρησης εκπομπών CO2

Τέλη κυκλοφορίας: Το λεγόμενο WLTP αλλάζει τα δεδομένα για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Τέλη κυκλοφορίας: Μία μεγάλη αλλαγή θα ισχύσει για όσα οχήματα ταξινομηθούν μετά την 1η Ιανουαρίου 2021. Πιο συγκεκριμένα, το νέο πρότυπο μέτρησης εκπομπών CO2, αυξάνει από 15% τις μέσες εκπομπές CO2 των οχημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να αυξήσει κατά 20% τα όρια των εκπομπών CO2. Έτσι, οι καταναλωτές δεν θα επιβαρυνθούν από τις νέες αυξημένες εκπομπές CO2 των οχημάτων. Ωστόσο υπάρχει και ακόμη μία πρόταση σύμφωνα με την οποία θα αυξηθούν τα τέλη κυκλοφορίας στα ρυπογόνα μοντέλα.

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων όπως και κάθε χρόνο θα μπορούν να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας 2021 έως τα τέλη Δεκεμβρίου είτε μετρητοίς είτε χρησιμοποιώντας κάποια πιστωτική κάρτα που επιτρέπει την εξόφλησή τους από 9 έως και 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων με 1η Άδεια Κυκλοφορίας έως 31/10/2010 θα πληρώσουν από 22 ευρώ έως 1.380 ευρώ ανάλογα με τον τύπο και το έτος ταξινόμησης.

Οι κάτοχοι οχημάτων με 1η Άδεια Κυκλοφορίας μετά την 1η Νοεμβρίου 2010 καταβάλλουν Τέλη Κυκλοφορίας σύμφωνα με τις εκπομπές CO2.

Το κράτος δε, ευελπιστεί να εισπράξει περίπου 1,1 δισ. ευρώ από τα Τέλη Κυκλοφορίας 2021.

Τέλη κυκλοφορίας: Τι αλλάζει στις πληρωμές από την 1/1/2021

Δείτε αναλυτικά τις αλλαγές στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για τα οχήματα που θα ταξινομηθούν μετά την 1/1/2021

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr υπάρχουν δύο προτάσεις για τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων που θα ταξινομηθούν για πρώτη φορά μετά την 1η Ιανουαρίου 2021.

Η πρώτη αφορά σε αύξηση των ορίων εκπομπών CO2 σε ποσοστό 20% οπότε οι χρεώσεις να αυξάνονται σε υψηλότερα όρια. Δηλαδή αυτή τη στιγμή για εκπομπές από 91 έως και 100 γρ. CO2 οι ιδιοκτήτες για να βρουν το ύψος των τελών κυκλοφορίας που θα καταβάλλουν θα πρέπει να πολλαπλασιάσουν το ακριβές ποσό των ρύπων του οχήματός τους με 0,90 ευρώ ανά γραμμάριο. Αν οι ρύποι ενός οχήματος είναι 91 γρ. CO2 τότε τα τέλη κυκλοφορίας θα είναι 82 ευρώ.

Με το νέο σύστημα η χρέωση του 0,90 ευρώ ανά γραμμάριο αναμένεται να μην ισχύει για τα οχήματα που εκπέμπουν από 91 έως 100 γραμμάρια αλλά 120 γραμμάρια. Ακόμη και αν στο όχημα οι μέσες εκπομπές CO2 ανέλθουν σε 120 γραμμάρια, ο ιδιοκτήτης δεν θα επιβαρυνθεί παραπάνω.

Ωστόσο υπάρχει και η δεύτερη πρόταση που εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με την οποία οι συντελεστές των ορίων στις εκπομπές CO2 θα αυξηθούν κατά 20% μέχρι τα 180 γραμμάρια ανά χλμ. και από εκεί και πάνω τόσο τα όρια όσο και οι χρεώσεις θα παραμείνουν αμετάβλητες καθώς τα συγκεκριμένα μοντέλα είναι ιδιαίτερα ρυπογόνα και προκαλούν σημαντική ρύπανση για το περιβάλλον. Σε αυτή την πρόταση βέβαια υπάρχουν εισηγήσεις να αλλάξουν οι συντελεστές έως και τα 200 γρ./CO2 ανά χλμ.

Σχολιάστε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν

clo