Τέλος ραπιντ τεστ, μάσκες και πιστοποιητικά αλλά όχι παντού: Tεpάστια αvάσα για ανεμβολίαστους

by Τόνια Τζαφέρη
Τέλος ραπιντ τεστ, μάσκες και πιστοποιητικά αλλά όχι παντού: Tεpάστια αvάσα για ανεμβολίαστους

Ανεμβολίαστοι: Μπορούν ξανά να απολαύσουν εξόδους χωρίς μέτρα

Νέες ανακοινωσεις έρχονται για rapid test, self test, μάσκες και σχολεία οσον αφορα τους ανεμβολίαστους.

Τον οδικό χάρτη της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού, θα παρουσιάσει η κυβέρνηση αυτήν την εβδομάδα, μετά από τις εισηγήσεις των ειδικών.

Σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη, η αναστολή των μέτρων θα αρχίσει σταδιακά να εφαρμόζεται αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα και θα διαρκέσει έως το τέλος του καλοκαιριού.

Ο σχεδιασμός -μέχρι στιγμής- θέλει να καταργείται η υποχρεωτική επίδειξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού rapid test για την εστίαση και το λιανεμπόριο, φέρνοντας «ανάσα» προ-covid εποχών.

Τέλος ραπιντ τεστ, μάσκες και πιστοποιητικά αλλά όχι παντού: Tεpάστια αvάσα για ανεμβολίαστους

Ωστόσο, η «ελευθερία» αυτή, όπως έχουν ξεκαθαρίσει μέλη της Επιτροπής αλλά και κυβερνητικά στελέχη και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ,θα είναι προσωρινή, καθώς τα μέτρα θα επιστρέψουν από φθινόπωρο, οπότε και αναμένεται νέα έξαρση της πανδημίας.

Παράλληλα, για το καλοκαίρι έχει συζητηθεί να γίνει «αναστολή» και των rapid test και των PCR, αφού δεν αποκλείεται ο έλεγχος για τα κρούσματα να γίνεται μόνο με self test.

Ποτέ αναμένεται η άρση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους

Όσον αφορά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, αναμένεται να καταργηθούν από την 1η Μαΐου και έως τις 31 Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, θα καταργηθούν παντού εκτός από τους εσωτερικούς χώρους εστίασης, εκεί δηλαδή που δεν είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας. Η κυβέρνηση ακολουθώντας τον δρόμο πολλών ευρωπαϊκών κρατών, την Τετάρτη πιθανότατα θα ανακοινώσει μία σειρά από μέτρα που θα περιλαμβάνουν εστίαση, διασκέδαση, μάσκες αλλά και σχολεία.

Όσον αφορά τα σχολεία, οι μαθητές αναμένεται την Τρίτη 2 Μαΐου να γυρίσουν με το τελευταίο self test στο χέρι.

Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται μετά το Πάσχα να καταργηθούν τα self test μέχρι τις διακοπές του καλοκαιριού ενώ για τις μάσκες, αναμένεται να καταργηθούν στα σχολεία τουλάχιστον 20 μέρες πριν την λήξη των μαθημάτων.

Τέλος, οι χώροι που θα παραμείνουν υποχρεωτικές οι μάσκες θα είναι τα σούπερ μάρκετ και τα ΜΜΜ, χώροι στους οποίους εύκολα μπορεί να υπάρξει συνωστισμός.

Σήμερα, και μέχρι τις νέες ανακοινώσεις, ανεμβολίαστοι θεωρούνται όσοι δεν έχουν κάνει κανένα εμβόλιο και δεν έχουν νοσήσει, ή έχουν νοσήσει και έχει περάσει το εξάμηνο, ή όσοι έχουν κάνει μία ή δόσεις του εμβολίου και έχει περάσει ένα εννεάμηνο.

Τέλος ραπιντ τεστ, μάσκες και πιστοποιητικά αλλά όχι παντού: Tεpάστια αvάσα για ανεμβολίαστους

Από 5 Απριλίου, με τα νέα δεδομένα στην ημερομηνία λήξης των πιστοποιητικών, δεν είναι υποχρεωτικά τα δύο rapid test την εβδομάδα για νοσήσαντες και μερικώς εμβολιασμένους που θεωρούνταν ανεμβολίαστοι και έπρεπε να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα για την εργασία τους.

Πλέον μπορούν να πηγαίνουν στη δουλειά με τα πιστοποιητικά για δύο ή τρεις παραπάνω μήνες.

Περισσότερες πληροφορίες για τους ανεμβολίαστους

Επρόκειτο για το μέτρο που θα αφορούσε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και είχε συζητηθεί να καταργηθεί προς το καλοκαίρι. Ωστόσο, σε κάποιες από προηγούμενες δηλώσεις του, ο Θάνος Πλεύρης ανέτρεψε το πλάνο.

«Η μάσκα στον εσωτερικό χώρο εκτιμάται ως ένα σχετικά ήπιο μέτρο. Δεν είναι ένα μέτρο που περιορίζει είτε την κινητικότητα των συμπολιτών μας είτε την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου και προστατεύει πολύ από τον ιό. Με δεδομένο ότι το καλοκαίρι οι δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους περιορίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό, πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται να εξετάσουμε την άμεση κατάργηση του μέτρου της μάσκας».

Προτεινόμενα