Θα «βρέξει» χρήματα φέτος τα Χριστούγεννα: Αποφασίστηκε έκτακτο επίδομα με διπλάσιους δικαιούχους

by Newsroom i-diakopes.gr
Θα «βρέξει» χρήματα φέτος τα Χριστούγεννα: Αποφασίστηκε έκτακτο επίδομα με διπλάσιους δικαιούχους

Επιταγή ακριβείας: Πόσα χρήματα θα μοιραστούν φέτος τα Χριστούγεννα

Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, προανήγγειλε αλλαγές και νέους δικαιούχους για την επιταγή ακριβείας ύψους 250 ευρώ. Αυτή την χρονιά θα συμπεριληφθούν πολίτες που αδίκως μένουν εκτός του μέτρου.

Σε περίπου δυο μήνες αναμένεται να γίνει η πληρωμή για την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί φέτος, θα είναι η ίδια με αυτή που ακολουθήθηκε πέρσι τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Η ΑΑΔΕ θα αντλήσει απευθείας τα οικονομικά στοιχεία, θα ελέγξει ποιοι είναι η δικαιούχοι και μετά θα δοθεί η εντολή πληρωμής προς τους δικαιούχους.

Η έκτακτη ενίσχυση αφορά ευάλωτους συνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και δικαιούχους Επιδόματος Παιδιού.

Δικαιούχοι του έκτακτου επιδόματος των 250 ευρώ είναι και οι μακροχρόνια άνεργοι από 12 έως 24 μήνες, που δεν είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews η επιταγή ακριβείας ύψους 250 ευρώ θα καταβληθεί σε 1.194.806 συνταξιούχους το διάστημα 15 με 20 Δεκεμβρίου 2022 και θα ακολουθήσει στη συνέχεια η πληρωμή των συντάξεων Ιανουαρίου 2023 που θα καταβληθούν το διάστημα 20 με 23 Δεκεμβρίου 2022. Έτσι όπως και πέρσι οι συντάξεις Ιανουαρίου 2023 θα καταβληθούν πριν τις εορτές των Χριστουγέννων.

Θα «βρέξει» χρήματα φέτος τα Χριστούγεννα: Αποφασίστηκε έκτακτο επίδομα με διπλάσιους δικαιούχους

Επιταγή ακριβείας: Όλοι οι δικαιούχοι

Οι ομάδες δικαιούχων είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η έξτρα δόση του επιδόματος παιδιού και οι ΑμεΑ.

Ορισμένοι από τους δικαιούχους όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι ανήκουν στον ΕΦΚΑ και άλλοι, όπως οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ανήκουν στον ΟΠΕΚΑ.

Δικαιούχοι είναι οι εξής κατηγορίες:

1 εκατ. συνταξιούχοι (από 634.000 που ίσχυε πέρυσι), με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ (έναντι 7.200), ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 16.800 ευρώ (έναντι 14.400) και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ (έναντι 200.000 ευρώ),

35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ,

225.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που θα λάβουν διπλή δόση τον Δεκέμβριο,

172.000 δικαιούχοι επιδόματος ΑμεΑ,

800.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ, θα λάβουν αυξημένο επίδομα κατά 50%,

100.000 μακροχρόνια άνεργοι από 12 έως 24 μήνες –στη βάση του μοντέλου που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας- που δεν είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 16.800 ευρώ.

Συνολικά, οι δικαιούχοι του μέτρου είναι 2,3 εκατομμύρια πολίτες και το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 496 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 250 εκατ. ευρώ αφορούν στους συνταξιούχους.

Νέοι δικαιούχοι για το έκτακτο επίδομα 250 ευρώ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν κάποιες βελτιώσεις στην επιταγή ακρίβειας ύψους 250 ευρώ προκειμένου να συμπεριληφθούν και πολίτες που αδίκως μένουν εκτός του μέτρου, άφησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Όσον αφορά στο εάν θα διορθωθούν κάποιες στρεβλώσεις που έχουν προκύψει σχετικά με την επιταγή ακρίβειας είπε ότι το υπουργείο Εργασίας θα το συζητήσει με το υπουργείο Οικονομικών για να δει τι περιθώρια υπάρχουν και πώς μπορεί να το αντιμετωπίσει.

«Υπάρχουν περιπτώσεις τις οποίες ενδεχομένως κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ότι υπάρχουν, διότι συνδυάζονται διάφορα τέτοια στοιχεία» συμπλήρωσε και ανέφερε ενδεικτικά ένα παράδειγμα: Ζευγάρι συνταξιούχων που το ένα μέλος παίρνει 700 ευρώ και το άλλο 800 ευρώ μένουν εκτός του μέτρου.