Θεσσαλονίκη: 27χρονη ζωγράφος με σύνδρομο Down στήνει τα πορτρέτα της σε κλιμακοστάσιο πολυκατοικίας

Θεσσαλονίκη: Η 27χρονη είναι ιδιαίτερα δημιουργική και ταλαντούχα

Θεσσαλονίκη: Η 27χρονη Λωξάντρα Λούκας, είναι μία κοπέλα με σύνδρομο Down εξαιρετική ζωγράφος και ζει στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Καθώς κατοικεί σε ένα νεοκλασσικό κτίριο με 110 σκαλιά. Θεώρησε ότι θα ήταν καλή ιδέα να εκθέσει τα πορτρέτα της στο κλιμακοστάσιο μεταξύ του 3ου και του 4ου ορόφου. Πρόκειται για πορτρέτα που η ίδια είχε ζωγραφίσει το περασμένο καλοκαίρι.

Με τη βοήθεια της ομάδας «Εν Δυνάμει», μιας κολεκτίβας νέων καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία, στην οποία είναι μέλος. Η Λωξάνδρα Λούκας, έστησε 36 από τα 85 συνολικά πορτρέτα που έχει δημιουργήσει με την τεχνική που ανέπτυξε μαζί με την ηθοποιό και σκηνοθέτρια μητέρα της, Ελένη Δημοπούλου. «Σκέφτομαι τους φίλους μου και τους ζωγραφίζω, όχι πάντα όμως ίδιους», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Λωξάνδρα δείχνοντας το πορτρέτο μιας φίλης της που φοράει χαρακτηριστικά γυαλιά, μιας άλλης με ιδιαίτερα κόκκινα μαλλιά αλλά και μιας άλλης, άγνωστης, την οποία ζωγράφισε να κλαίει …λουλούδια, «γιατί δεν έχει φίλους».

Η μητέρα της είπε χαρακτηριστικά «Διδάσκουμε πλέον την τεχνική και σε διαδικτυακά σεμινάρια ζητώντας από τους συμμετέχοντες. Να χρησιμοποιήσουν αρχικά το περίγραμμα ενός μπολ και ενός ποτηριού. Στόχος μας είναι, με τη βοήθεια φίλων μας, της Λωξάνδρας αλλά και όσων το επιθυμούν. Να φτάσουμε τα 1000 πορτρέτα στο πλαίσιο του νέου project της ομάδα Εν Δυνάμει με τίτλο «1000 ΠΡΟΣΩΠΑ – 1000 FACES».

Τέλος, η κα. Δημοπούλου ανέφερε «Αυτή η έκθεση προέκυψε από τη ανάγκη της Λωξάνδρας να διαμορφώσει τον χώρο της γιατί χρησιμοποιεί καθημερινά τα σκαλιά για γυμναστική. Σ’ αυτό το σημείο, λοιπόν, που είναι κομμάτι της ζωής της αφού ανεβοκατεβαίνει τα σκαλιά πολλές φορές την μέρα και η ίδια κατοικεί στον 5ο όροφο. Τοποθετήσαμε συμμετρικά κάποια από τα πορτρέτα της, αφήνοντας αρκετό κενό ώστε σιγά σιγά να γεμίσουμε όλο τον τοίχο, από πάνω μέχρι κάτω».

Δείτε μερικές χαρακτηριστικές φωτογραφίες από τα εικαστικά πορτρέτα της Λωξάντρας Λούκας από την πόλη της Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη: 27χρονη με σύνδρομο Down εκθέτει τα προτρέτα της

Θεσσαλονίκη: 27χρονη με σύνδρομο Down εκθέτει τα προτρέτα της

Θεσσαλονίκη: 27χρονη με σύνδρομο Down εκθέτει τα προτρέτα της

Θεσσαλονίκη: 27χρονη με σύνδρομο Down εκθέτει τα προτρέτα της

Πληροφορίες και φωτογραφίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιάστε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν