Θεσσαλονίκη: Η πρώτη καφετέρια που προωθεί τη νοηματική γλώσσα και έχει κωφούς σερβιτόρους

Θεσσαλονίκη: Με κωφούς σερβιτόρους, προωθείται η νοηματική γλώσσα

Θεσσαλονίκη: Εργάζονται άτομα με αναπηρίες. Σε μία στοά της συμπρωτεύουσας, οι σερβιτόροι που δουλεύουν είναι κωφοί ή βαρήκοοι. Η καφετέρια λειτουργεί για καλό σκοπό. Θα δείξεις την παραγγελία σου στον κατάλογο και θα συνεννοηθείς με τα δάχτυλα για την ποσότητα, δείχνοντας μικρό ή μεγάλο ποτήρι. Αν θέλεις βαρελίσια μπύρα, η σερβιτόρα θα σε ρωτήσει με τη χαρακτηριστική κίνηση που γεμίζει με την κάνουλα τα ποτήρια και αν προτιμάς καφέ, θα δείξεις πάλι με τα δάχτυλα την ποσότητα της ζάχαρης.

Η δράση ξεκίνησε με πρωτοβουλία της ΚΟΙΝΣΕΠ και φιλοδοξεί να απασχολήσει έως και 30 άτομα με αναπηρίες

Σε μια ξεχωριστή κίνηση συμπερίληψης ατόμων με αναπηρία, ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες να λειτουργεί στη Νέα Αγορά, δίπλα στο Μοδιάνο, ένα μπαρ-καφέ που δημιούργησαν τα μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ «Επόμενη Στάση».

Στο κατάστημα της Θεσσαλονίκης εργάζονται συνολικά οκτώ άτομα, κωφά ή βαρήκοα, ηλικίας 25 έως 35 χρόνων, τα οποία κάνουν μάλιστα και την πρώτη τους εργασιακή απόπειρα. Αρωγός στην προσπάθειά τους και ο μόνος ακούων, είναι ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ Δημήτρης Κουβρούκης, ο οποίος γνωρίζει τη νοηματική και ασχολείται εδώ και χρόνια με προγράμματα που αφορούν νέους ανθρώπους με λιγότερες ευκαιρίες σε επίπεδο επαγγελματικό και κοινωνικό ή που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Με δική του προσπάθεια, μέσα στη σκεπαστή αγορά στη Θεσσαλονίκη, που παρουσίαζε την τελευταία δεκαετία εικόνα εγκατάλειψης, νοικιάστηκαν 15 μαγαζιά. Έτσι, ξεκίνησε η μετατροπή της πλατείας, «σε ένα hub κοινωνικής οικονομίας και ίσως ευκαιριών».

«Πήραμε τα μαγαζιά με χαμηλό ενοίκιο και ξεκινήσαμε εδώ και έναν χρόνο τις εργασίες, προϋπολογισμού 60.000 ευρώ. Ενώσαμε 3 καταστήματα για να φτιάξουμε το μπαράκι, άλλα τρία για να δημιουργήσουμε ένα παντοπωλείο και ακόμη τρία για να φτιάξουμε ένα παλαιοπωλείο. Τα υπόλοιπα χρησιμεύουν προς στιγμή, ως βοηθητικοί χώροι», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κουβρούκης.

Θεσσαλονίκη: Η πρώτη καφετέρια που προωθεί τη νοηματική γλώσσα και έχει κωφούς σερβιτόρους

Στη στοά της Θεσσαλονίκης καφετέρια-μπαρ. Παραγγέλνεις στη νοηματική γλώσσα

Όπως διευκρινίζει, στο καφέ-μπαρ σερβίρονται και κάποια κρύα και χορτοφαγικά πιάτα. Στο παντοπωλείο προωθούνται κυρίως τοπικά προϊόντα μικρών παραγωγών. Στο παλαιοπωλείο θα υπάρξει συνεργασία με ένα πρόγραμμα, που θα απασχολεί πρώην χρήστες ναρκωτικών.

Χωρίς εργασιακή εμπειρία είναι όλοι οι εργαζόμενοι με αναπηρία της ΚΟΙΝΣΕΠ καθώς, σύμφωνα με τον κ. Κουκουρούκη, «Έχουν μεγαλώσει σε εχθρικό και μη προσβάσιμο για την κοινότητα των κωφών κοινωνικό περιβάλλον, αλλά και σε ένα υπερπροστατευτικό οικογενειακό περίγυρο».

«Σκεφτείτε πως ήρθαν για δουλειά και δεν ήξεραν ούτε ένα κρεμμύδι να κόψουν, έναν καφέ να φτιάξουν. Έχουν μια επιφανειακή μόρφωση και καθόλου κοινωνική, έτσι όπως ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Χρειάστηκε να τα μάθουν όλα από την αρχή για να αναλάβουν και την ευθύνη του εαυτού τους. Τώρα, έχουν φύγει από τα σπίτια τους και έχουν νοικιάσει δικά τους. Προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους», αναφέρει ο κ. Κουβρούκης. Μάλιστα, τόνισε ς χαρακτηριστικά ότι είναι σαν οι κωφοί και βαρήκοοι, να βρίσκονταν σε περιβάλλον covid από τότε που γεννήθηκαν!

Πρώτη φορά άλλωστε δουλεύει ο 29χρονος Ραφαήλ, ο οποίος σερβίρει με χαμόγελο τους πελάτες. Χωρίς επαγγελματική εμπειρία είναι και ο 27χρονος Μπερκάν από τα Πομακοχώρια, ο οποίος έχει τελειώσει σχολή αρτοποιίας. Η 32χρονη Όλγα δείχνει να αγαπάει τη δουλειά και την επαφή της με τον κόσμο. Η 28χρονη Χρυσάνθη που μετακόμισε από την Πάτρα για να δουλέψει στο καφέ, έβγαλε και την καλλιτεχνική της φύση. Ζωγράφισε τα κεπέγκια των καταστημάτων και έφτιαξε ένα μοναδικό, πολύχρωμο σκηνικό στην σκεπαστή πλατεία.

Θεσσαλονίκη: Η πρώτη καφετέρια που προωθεί τη νοηματική γλώσσα και έχει κωφούς σερβιτόρους

Θεσσαλονίκη: Λειτουργεί καφετέρια στην οποία εργάζονται άτομα με αναπηρίες

Στόχος της «Επόμενης Στάσης», όπως ονομάζεται η ΚΟΙΝΣΕΠ, είναι να βρεθούν κοντά τους και να υποστηρίξουν την προσπάθειά τους, ακόμη περισσότεροι. Στην κατεύθυνση αυτή μάλιστα, φοιτητές από προγράμματα Erasmus επισκέπτονται τον χώρο τους, που είναι προσβάσιμος είτε από την στοά στην Βασιλέως Ηρακλείου 35-37, είτε από την Ερμού 26.

«Θέλουμε την επόμενη τριετία να μπορούμε να απασχολούμε 30 εργαζόμενους με αναπηρία. Θέλουμε να αναπτύξουμε δράσεις στην πλατεία με οικολογικό και κοινωνικό πρόσημο», καταλήγει δίνοντας το στίγμα της επόμενης δράσης της ΚΟΙΝΣΕΠ ο πρόεδρός της Δημήτρης Κουβρούκης.

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα