Θεσσαλονίκη Ιπποκράτειο: 49 μεταμοσχεύσεις έχουν πραγματοποιηθεί από την αρχή του χρόνου στο Μεταμοσχευτικό Κέντρο

by Αντώνης Βαλμάς

Θεσσαλονίκη Ιπποκράτειο: 49 μεταμοσχεύσεις από την αρχή του έτους παρά τις δύσκολες συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας

Θεσσαλονίκη Ιπποκράτειο: Σαράντα εννέα μεταμοσχεύσεις, από το ξεκίνημα του χρόνου μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί μέσα στη πανδημία στο Μεταμοσχευτικό Κέντρο στο Ιπποκράτειο, στη Θεσσαλονίκη.

Αναφορικά, μέσα στο 2020 έχουν γίνει 19 μεταμοσχεύσεις ήπατος και 30 νεφρού. Σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις νεφρού, οι 22 ήταν από δότη πτωματικό και οι 8 από δότη ζώντα. Ανάμεσα σε αυτούς που έπρεπε να υποβληθούν σε χειρουργείο μεταμόσχευσης νεφρού από δότη πτωματικό ήταν δύο παιδιά ηλικίας 12 χρονών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μία από τις μεταμοσχεύσεις συνέβη κατά τη διάρκεια του lockdown.

Σημειώνεται ότι επικρατούν δύσκολες συνθήκες στα νοσοκομεία εξαιτίας της πανδημίας Covid-19. Παρ’ όλα αυτά, ο αριθμός από τις μεταμοσχεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Ιπποκράτειο από το ξεκίνημα του χρόνου μέχρι την εβδομάδα που μας πέρασε είναι σχεδόν πανομοιότυπος με τον αριθμό από τις μεταμοσχεύσεις που έγιναν σε όλο το διάστημα του 2019.

Θεσσαλονίκη Ιπποκράτειο: 49 μεταμοσχεύσεις παρά τη πανδημία

Επιτυχία του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης για τον αριθμό μεταμοσχεύσεων


Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νικόλαος Αντωνιάδης, διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο, την εβδομάδα που μας πέρασε έγινε μία μεταμόσχευση νεφρού σε 48χρονο. Ο οποίος ήταν σε λίστα αναμονής για πάνω από οκτώ έτη. Επίσης έγινε και μία μεταμόσχευση ήπατος σε 56χρονο, του οποίου η ζωή βρισκόταν σε κίνδυνο. Τα όργανα προήλθαν από άντρα 42 ετών, ο οποίος απεβίωσε στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ιπποκρατείου στην Αθήνα. Επίσης, ο κ. Αντωνιάδης επισήμανε ότι κάθε Τετάρτη γίνονται μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντα δότη. Σημειώνεται ότι όταν το νεφρό λαμβάνεται από τον δότη εδώ και δύο χρόνια πραγματοποιείται λαπαρασκοπικά διότι είναι πιο μικρή η επιβάρυνση.

«Παίρνουμε όλες τις προφυλάξεις που χρειάζονται για να γίνουν οι μεταμοσχεύσεις παρότι το νοσοκομείο είναι αρκετά επιβαρυμένο από τους ασθενείς με κορονοϊό και γενικά από την πανδημία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνιάδης.


Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν