Θεσσαλονίκη λύματα: Σοκαριστικά τα στοιχεία από τα λύματα της πόλης για τη συγκέντρωση κορονοϊού

Θεσσαλονίκη λύματα: Σοκαριστικά τα στοιχεία από τα λύματα της πόλης για τη συγκέντρωση κορονοϊού

Θεσσαλονίκη λύματα: «Είμαστε μακριά από την επιπεδοποίηση της καμπύλης» λένε οι επιστήμονες

Θεσσαλονίκη λύματα: Τα νέα στοιχεία σχετικά με τη συγκέντρωση κορονοϊού στα λύματα της Θεσσαλονίκης. Έδωσε στη δημοσιότητα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σύμφωνα με αυτά, η Θεσσαλονίκη απέχει ακόμη σημαντικά από την επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης. Η συγκέντρωση του κορονοϊού στα λύματα της πόλης είναι συνεχώς αυξητική και δεν έχει σχέση με τα ημερήσια κρούσματα που φαίνονται μειωμένα τις τελευταίες μέρες.

Θεσσαλονίκη λύματα: Σοκαριστικά τα στοιχεία από τα λύματα της πόλης για τη συγκέντρωση κορονοϊού

Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις του Πρύτανη του ΑΠΘ κ. Παπαϊωάννου σχετικά με τη συγκέντρωση κορονοϊού στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του καθηγητού κ. Παπαϊωάννου και Πρύτανη του ΑΠΘ «Σε αυτή τη φάση της πανδημίας, τα ευρήματα δεν μας εκπλήσσουν. Η τάση παραμένει αυξητική και αποτυπώνει τη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Όταν τα μέτρα που έχουν ληφθεί αρχίσουν να αποδίδουν, θα σταματήσει σε πρώτη φάση να έχει εκθετικό χαρακτήρα η αύξηση, πριν σταθεροποιηθεί και αντιστραφεί η τάση προς μία πτωτική πορεία. Ελπίζουμε πως οι μετρήσεις των επόμενων δύο εβδομάδων θα αρχίσουν να δείχνουν αυτή την πορεία».

Ακόμα πρόσθεσε «Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε πως τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα ατομικής προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης, βοηθάμε το δημόσιο σύστημα υγείας να αντεπεξέλθει στη καλύτερη φροντίδα εκείνων που νοσούν και ταυτόχρονα αποδεικνύουμε πως θέλουμε να επιστρέψουμε σύντομα στις ζωές μας. Είναι ευθύνη προσωπική καθενός μας και υποχρέωση απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, η αυστηρή τήρηση των μέτρων που έχουν υποδείξει οι ειδικοί».

Τέλος, ο καθηγητής κ. Θεόδωρος Καραπάντσιος δήλωσε «Οι μετρήσεις στα λύματα δείχνουν ότι απέχουμε πολύ από την επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης. Ίσως η διαφορά με τα ανακοινωθέντα μειούμενα κρούσματα να οφείλεται είτε στο ότι αυξήθηκε το ιικό φορτίο των συμπτωματικών, είτε στο ότι υπάρχει πλέον μεγάλος αριθμός ασυμπτωματικών, είτε σε συνδυασμό των δύο αυτών περιπτώσεων».

Προτεινόμενα