Τι είναι το πολλαπλό μυέλωμα με το οποίο διαγνώστηκε η Ντόρα Μπακογιάννη

Στα αρχικά στάδια, το μυέλωμα μπορεί να μην προκαλεί συμπτώματα

Το πολλαπλό μυέλωμα είναι ένας τύπος καρκίνου του μυελού των οστών. Ο μυελός των οστών είναι ο σπογγώδης ιστός στο κέντρο ορισμένων οστών, που παράγει τα κύτταρα αίματος του σώματος.

Ονομάζεται πολλαπλό μυέλωμα καθώς ο καρκίνος συχνά επηρεάζει αρκετές περιοχές του σώματος, όπως η σπονδυλική στήλη, το κρανίο, η λεκάνη και τα πλευρά.

Στα αρχικά στάδια, το μυέλωμα μπορεί να μην προκαλεί συμπτώματα. Συχνά υποπτεύεται ή διαγιγνώσκεται μετά από μια συνηθισμένη εξέταση αίματος ή ούρων.

Πιθανά συμπτώματα πολλαπλού μυελώματος

-επίμονος πόνος στα οστά, συνήθως στην πλάτη, στα πλευρά, ή τους γοφούς

-κόπωση, αδυναμία και δύσπνοια (προκαλείται από αναιμία)

-υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα (υπερασβεστιαιμία), που μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως υπερβολική δίψα, πόνο στο στομάχι, ανάγκη για συχνή ούρηση, δυσκοιλιότητα ή σύγχυση

-απώλεια βάρους

-θολή όραση, ζάλη ή πονοκέφαλοι, που προκαλούνται από πυκνό αίμα (υπερβολικό ιξώδες)

-επανειλημμένες λοιμώξεις

-μώλωπες και ασυνήθιστη αιμορραγία, όπως συχνές ρινορραγίες, αιμορραγία των ούλων και βαριές εμμηνορροϊκές περιόδους

-αδύναμα οστά που σπάνε εύκολα (αν αυτό επηρεάζει τη σπονδυλική στήλη, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως μούδιασμα και αδυναμία στα πόδια και προβλήματα στον έλεγχο της ουροδόχου κύστης και των εντέρων, κάτι που απαιτεί επείγουσα διερεύνηση προβλήματα στα νεφρά).

Περισσότερες πληροφορίες για την ασθένεια του πολλαπλού μυελώματος

Το πολλαπλό μυέλωμα συνήθως δεν προκαλεί εξόγκωμα ή όγκο. Αντίθετα, βλάπτει τα οστά και επηρεάζει την παραγωγή υγιών κυττάρων αίματος.

Δεν είναι γνωστό ακριβώς τι προκαλεί το πολλαπλό μυέλωμα. Ωστόσο, υπάρχει μια στενή σχέση μεταξύ του πολλαπλού μυελώματος και μιας κατάστασης που ονομάζεται μονοκλωνική γαμμοπάθεια άγνωστης σημασίας (monoclonal gammopathy of unknown significance, ή MGUS).

Η MGUS είναι όπου υπάρχει περίσσεια μορίων πρωτεΐνης, που ονομάζονται ανοσοσφαιρίνες, στο αίμα. Αυτό δεν προκαλεί συμπτώματα και δεν χρειάζεται θεραπεία. Κάθε χρόνο, περίπου 1 στα 100 άτομα με MGUS αναπτύσσουν πολλαπλό μυέλωμα (σ.σ. στοιχεία από Αγγλία). Δεν υπάρχει γνωστός τρόπος για να καθυστερήσει ή να αποτραπεί αυτό, οπότε τα άτομα με MGUS κάνουν τακτικές εξετάσεις για έλεγχο καρκίνου.

Το πολλαπλό μυέλωμα είναι επίσης συχνότερο σε:

-άνδρες

-ενήλικες άνω των 60 ετών (οι περισσότερες περιπτώσεις διαγιγνώσκονται σε ηλικία περίπου 70 ετών και οι περιπτώσεις που επηρεάζουν άτομα κάτω των 40 ετών είναι σπάνιες)

-μαύροι άνθρωποι (το πολλαπλό μυέλωμα είναι περίπου δύο φορές συχνότερο στους μαύρους πληθυσμούς από ό,τι στους καυκάσιους και οι ασιατικούς πληθυσμούς)

-άτομα με οικογενειακό ιστορικό MGUS ή πολλαπλού μυελώματος

Σημερινές θεραπείες για πολλαπλό μυέλωμα

Η θεραπεία μπορεί συχνά να βοηθήσει στον έλεγχο της κατάστασης για αρκετά χρόνια, αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις πολλαπλού μυελώματος δεν μπορούν να θεραπευτούν. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για να βρεθούν νέες θεραπείες.

Η θεραπεία για το πολλαπλό μυέλωμα περιλαμβάνει συνήθως:

φάρμακα κατά του μυελώματος για την καταστροφή των κυττάρων του μυελώματος ή τον έλεγχο του καρκίνου όταν επανέλθει (υποτροπές)

φάρμακα και διαδικασίες για την πρόληψη και θεραπεία προβλημάτων, που προκαλούνται από μυέλωμα, όπως πόνος στα οστά, κατάγματα και αναιμία

Ντόρα Μπακογιάννη: Η ανάρτησή της στο Facebook για το πολλαπλό μυέλωμα με το οποίο διαγνώστηκε

Related posts

Πώς να ενεργοποıήσετε στο κıνητό την εφαρμογή για εıδοποίηση πρıν τον σεıσμό

Νέος πολύ μεγάλος σεισμός πριν λίγο – Αισθητός στην Αττική

Κολωνός: Ένοχος ο Μίχος για όλες τις κατηγορίες