Τι λένε οι σεισμολόγοι για τα 4,9R στην Εύβοια: «Δεν έχει σχέση με τους σεισμούς στα Στύρα»

by Εύα Ζαχαριάδη
Τι λένε οι σεισμολόγοι για τα 4,9R στην Εύβοια: «Δεν έχει σχέση με τους σεισμούς στα Στύρα»

Σεισμός στην Εύβοια: Οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών

Το μεσημέρι της Τετάρτης στις 14.24 σημειώθηκε ισχυρός σεισμός μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στα Ψαχνά Ευβοίας. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Αττική.

Για μια περιοχή με ρήγματα μεσαίας δυναμικότητας που φτάνουν συνήθως τα 5 ρίχτερ κάνουν λόγο οι σεισμολόγοι, με τη σημερινή δόνηση να ταιριάζει στο προφίλ αυτής της περιοχής. Πάντως ο σεισμός αυτός δεν σχετίζεται με τους σεισμούς που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην Εύβοια. Ήταν πολύ επιφανειακός γι’ αυτό έγινε και τόσο αισθητός. Είναι σε περιοχή διαφορετική από το ρήγμα που έδινε τους σεισμούς τον Νοέμβριο, απέχουν μάλιστα 60 χιλιόμετρα μεταξύ τους.

Σε επικοινωνία που είχε το protothema.gr με τον Γεράσιμο Χουλιάρα, ο σεισμολόγος ενημέρωσε πως η δόνηση σημειώθηκε σε μία περιοχή χωρίς ιδιαίτερη δραστηριότητα, ενώ ακολούθησε μικρού μεγέθους μετασεισμική δόνηση 2,6 Ρίχτερ. Οι επιστήμονες παρακολοθούν το φαινόμενο, με τον Γεράσιμο Χουλιάρα να υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να μας ανησυχεί η δόνηση των 4,9 Ρίχτερ, καθώς πρόκειται για σεισμική δόνηση μικρού μεγέθους.

Τι λένε οι σεισμολόγοι για τα 4,9R στην Εύβοια: «Δεν έχει σχέση με τους σεισμούς στα Στύρα»

Δεν έχει σχέση με τους προηγούμενους σεισμούς – Δεν μπορεί να δώσει αυτό το ρήγμα μεγαλύτερο σεισμό

Γκανάς: Γνωστή η περιοχή – Δεν μπορεί να δώσει ισχυρό σεισμό

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει στο protothema.gr ο γεωλόγος- σεισμολόγος διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς «δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο ρήγμα εκεί που να μπορεί να δώσει σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ και άνω. Είναι μια γνωστή εστία από το παρελθόν με σεισμούς μεσαίου μεγέθους».

Όπως είπε ο κ. Γκανάς από τα πρώτα στοιχεία δεν προκύπτει συσχετισμός με τους σεισμούς που είχαμε πριν από καιρό στην Νότια Εύβοια ενώ ακόμη δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση αν τα 4,9 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός.

Παπαδόπουλος: Ο σεισμός δεν έχει σχέση με τον σεισμό στα Νέα Στύρα – Η περιοχή έχει δώσει και μεγαλύτερο σεισμό

Για μια νέα εστία αλλά όχι άγνωστη στους σεισμολόγους καθώς είχε δώσει και στο παρελθόν σεισμό έκανε λόγο ο καθηγητής Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στο ΣΚΑΙ, μετά τα 4,9 Ρίχτερ 5 χλμ από τα Ψαχνά Ευβοίας.

«Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός στην Εύβοια και στην Αττική. Το επίκεντρο εντοπίζεται 9 χλμ ανατολικά από τα Ψαχνά Ευβοίας. Είναι μία εστία που δεν έχει σχέση με αυτή που ενεργοποιήθηκε στην περιοχή της νότιας Εύβοιας τον προηγούμενο μήνα στα Νέα Στύρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής και επισήμανε ότι η ίδια περιοχή είχε ενεργοποιηθεί το 2003 δίνοντας 5,3 Ρίχτερ.

«Είναι σημαντικό το μέγεθος σε μία νέα εστία και κοντά σε ένα μεγάλοι αστικό κέντρο όπως η Χαλκίδα. Άρα προτείνω να συστηθεί τώρα η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου» εξήγησε ο καθηγητής.

Παπαζάχος: Το ρήγμα των Ψαχνών μπορεί να δώσει μέχρι και 6 Ρίχτερ

Χρειάζεται προσοχή αλλά όχι ιδιαίτερος πανικός δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητήςΣεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, αναφορικά με τον σεισμό 4,9 Ρίχτερ , που σημειώθηκε στις 2:24 το μεσημέρι, με επίκεντρο την περιοχή των Ψαχνών, στην Εύβοια.

Ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι «είναι μια περιοχή γνωστή και εκεί υπάρχει το γνωστό ρήγμα των Ψαχνών.Θεωρητικά το ρήγμα αυτό έχει μια δυνατότητα να δώσει σεισμό ακόμη και έξι Ρίχτερ αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει.

Αντίθετα μέχρι τώρα το ρήγμα αυτό έχει κινηθεί διαφορετικά, όπως για παράδειγμα το 2008 όπου σημειώνονταν μικροσεισμοί για περίπου για ένα χρόνο».

Ο κ. Παπαζάχος συνέστησε στους κατοίκους «να είναι προσεκτικοί, να τηρούν τις οδηγίες και δεν χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερος πανικός».

Προτεινόμενα