Τι συμβαίνει αν δεν πληρωθεί το πρόστιμο των 100 ευρώ – Τι ισχύει και όσα πρέπει να γνωρίζετε

by Τόνια Τζαφέρη

Πρόστιμο 100 ευρώ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πολλοί είναι εκείνοι που αρνούνται και να εμβολιαστούν αλλά και να πληρώσουν κάθε μήνα το πρόστιμο των 100 ευρώ επειδή δεν έχουν κάνει τον εμβολισμό τους… ωστόσο αυτό, δεν φαίνεται να του βγει και πολύ σε καλό.

Διευκρινίσεις για το πρόστιμο 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους έδωσε την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου ο Διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής.

Διευκρινίσεις για το πρόστιμο 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους έδωσε την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου ο Διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής. Όπως εξήγησε ο κ. Πιτσιλής, κατά την εφαρμογή του νομού η ΑΑΔΕ θα εκδίδει και βεβαιώνει σε μηνιαία βάση τα διοικητικά πρόστιμα σε όσους πολίτες έχουν συμπληρώσει τα 60 έτη της ηλικίας τους και πάρα τη σχετική υποχρέωση του δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι και την 16η μέρα κάθε μήνα.

Τι συμβαίνει αν δεν πληρωθεί το πρόστιμο των 100 ευρώ – Τι ισχύει και όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η βεβαίωση πρόστιμων γίνεται από την ΑΑΔΕ μετά την παραλαβή του σχετικού καταλόγου υπόχρεων εμβολιασμού από τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τη ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων, και την ΗΔΙΚΑ, και την περαιτέρω εξαίρεση από τον κατάλογο αυτό των πρόσωπων που στο μητρώο της ΑΔΕΕ εμφανίζονται ως φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, ή τελούν σε δικαστική συμπαράσταση.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ένστασης για το πρόστιμο των 100 ευρώ;

Η ενημέρωση των πολιτών θα γίνεται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE στο gοv.gr δηλαδή ανάρτηση της πράξης επιβολής του προστίμου και της εμφάνισης της οφειλής στις πληροφορίες οφειλών. Για την πρώτη φορά θα γίνει έως το τέλος Ιανουάριου.

Παράλληλα, θα μπορούν να ενημερώνονται ότι τους έχει επιβληθεί πρόστιμο μέσω της πλατφόρμας embolio.gov.gr. Για την αντιμετώπιση ειδικών περιπτώσεων που χρήζουν περαιτέρω εξέτασης, οι πολίτες θα έχουν δικαίωμα, μέσω των κωδικών τους taxisnet και μέσω της πλατφόρμας embolio,gov.gr να υποβάλουν αιτιολογημένο και τεκμηριωμένο αίτημα ένστασης που θα εξετάζεται από την αντίστοιχη αρμοδία υπηρεσία.

Τι συμβαίνει αν δεν πληρωθεί το πρόστιμο των 100 ευρώ – Τι ισχύει και όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πρόστιμο 100 ευρώ: Ποιοι εξαιρούνται

  • Όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση
  • Όσοι έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός
  • Όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό. Η καταχώρηση του εμβολιασμού τους γίνεται μέσω της ιστοσελίδας anagnorisi.emvolio.gov.g
  • Όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Αρμόδιες για τη λήψη της απόφασης απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι οι τριμελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια.

Η υποβολή των αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους έγινε έως τις 14 Ιανουαρίου 2022.

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν