Το Beriev δεν θα είναι πια εδώ: Ο «Ρώσος γίγαντας» δε θα βοηθήσει στη κατάσβεση πυρκαγιών αυτό το καλοκαίρι

Το Beriev δεν θα είναι πια εδώ: Ποια είναι η προετοιμασία της κυβερνήσης για το καλοκαίρι

Στην περίοδο των καταστροφικών πυρκαγιών,πέρυσι τον Αύγουστο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούτιν. Τον ευχαρίστησε για το ρωσικό μέγα-θηρίο, Beriev Be – 200, το οποίο υπήρξε καταλυτικός παράγοντας για να σβήσουν οι πυρκαγιές.

Λίγες ημέρες νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τηλεφωνούσε στον Λαβρόφ ζητώντας του και δεύτερο Beriev, ενώ όταν επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός τον Πούτιν στο Σότσι συμφώνησαν όντως να έρθει και δεύτερο ρωσικό μεγαθήριο πυροσβεστικό αεροπλάνο. Αλλά τότε ο Πούτιν ούτε απειλούσε, ούτε έδειχνε καμιά πρόθεση να εισβάλει στην Ουκρανία και να αρχίσει να ισοπεδώνει με τα πυροβόλα του πόλεις.

Η αλήθεια είναι ότι τα ρωσικά αυτά εναέρια θηρία ήταν εξόχως αποτελεσματικά στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών. Ένα «γέμισμα» έκαναν (είτε στη θάλασσα, είτε με επιβραδυντικό υγρό) και η φωτιά περιοριζόταν. Όπως αλήθεια είναι ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς ως επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας προσπάθησε πολύ για να έρθει το Beriev, στην Ελλάδα. Αρχικά οι Ρώσοι το έστειλαν στην Τουρκία. Σήμερα τόσο ο Μισούτιν, όσο και ο Λαβρόφ βρίσκονται στον κατάλογο με τις διεθνείς κυρώσεις με δέσμευση των περιουσιών τους και τα Beriev δεν πρόκειται να έρθουν. Ούτε βεβαίως πρόκειται να έρθουν καμιά δεκαριά ρωσικά, ελικόπτερα που ενοικιάζαμε τις θερινές περιόδους για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι τι θα κάνουμε χωρίς τα ρωσικά μέσα αεροπυρόσβεσης; Ποιος είναι ο προγραμματισμός του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και του υπουργού Χρήστου Στυλιανίδη;

Το ΝΑΤΟ αντί για το Beriev το οποίο δεν θα είναι πια εδώ

Ο ίδιος λέει ότι έχει προβλεφθεί να υπάρχουν επαρκή πυροσβεστικά μέσα για την κατάσβεση πυρκαγιών και μάλιστα δασικών πυρκαγιών. Δεν υπολογίζει βεβαίως τα ρωσικά μέσα τα οποία δεν πρόκειται να έρθουν, αλλά υπολογίζει στο… ΝΑΤΟ. Ναι, το ΝΑΤΟ θα αντικαταστήσει τα ρωσικά εναέρια θηρία. Αλλά πώς; Υπάρχει μια υπηρεσία στο ΝΑΤΟ που ονομάζεται Υπηρεσία Προμήθειας Υλικών χωρών μελών του ΝΑΤΟ, με τα αρχικά NSPA, και εκεί αποταθήκαμε για τη διάθεση εναέριων μέσων πυρόσβεσης. Ο κ. Στυλιανίδης βεβαιώνει πως δεν θα υπάρξει καθόλου πρόβλημα , αφού θα υπάρχουν και τα δυτικής προέλευσης (και κατασκευής) μέσα καθώς και τα δικά μας Καναντέρ. Ωστόσο θα πρέπει οι αιτήσεις να γίνουν γρήγορα, γιατί πιθανόν και άλλες χώρες να χρειασθούν τη βοήθεια του ΝΑΤΟ. Εκείνο όμως που σίγουρα θα μας λείψει και δεν μπορεί με τίποτα να αντικατασταθούν είναι οι Ουκρανοί εθελοντές πυροσβέστες που έδειξαν στην πυρκαγιά της Εύβοιας την αποτελεσματικότητά τους.

Related posts

Τα ξέρουμε όλοι καλά: Αυτά είναι τα 5 πράγματα που υπάρχουν στο 98% των ελληνικών σπιτιών και τα ‘χεις σίγουρα κι εσύ

Ο Εθνικός Ύμνος και οι άγνωστες πτυχές του: Ολόκληρο το ποίημα του Ύμνου της Ελλάδος

Το «ευχαριστώ» του Ενές Καντέρ στην Ελλάδα για τη βοήθεια στην Τουρκία: «Αυτό θα πει αδελφοσύνη»

31η Ιανουαρίου 1996 Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν μία «ανάσα» από τον πόλεμο: Αθάνατοι Καραθανάσης, Βλαχάκος και Γιαλοψός

Απόστολος Πίτσος: Η ζωή και το έργο του θρυλικού βιομήχανου της χώρας μας, έφυγε αθόρυβα από τη ζωή σε ηλικία 105 ετών

Όλο και «φουντώνουν» οι φήμες: Έντονο το ενδεχόμενο της μόνιμης εγκατάστασής του Παύλου και της Μαρί Σαντάλ στην Αθήνα

Δραματικές οι προβλέψεις των σεισμολόγων: Έρχεται σεισμός 6 ρίχτερ στην Ελλάδα το 2023 – Τα λόγια του Άκη Τσελέντη προκαλούν… μούδιασμα

Παγκόσμια αποθέωση για την χώρα μας: «Στην Ελλάδα μπορείτε να ζήσετε χωρίς να δουλεύετε, είναι ο παράδεισος του 2023»

Βαρύ και ασήκωτο σαν του Μητροπάνου: Το «μερακλίδικο» ζεϊμπέκικο 98χρονης Ελληνίδας γιαγιάς στον γάμο της εγγονής της