Ανακυκλωμένη τελικά και ψευδής ιστορία ο ισχυρισμός ότι ταμίας super market δώρισε αγορές σε ηλικιωμένο

Αρχικά στο Site μας είχαμε αναδημοσιεύσει την παρακάτω είδηση:

Αληθινό περιστατικό: Κάνει το γύρο του διαδικτύου

Το περιστατικό είναι αληθινό και συνέβη πρίν από μερικές μέρες στά ΑΒ Βασιλόπουλος της Αγίας Παρασκευής.

Πλησιάζει στο ταμείο ένας γηραιός, ρακένδυτος άνδρας, μέ 3-4 κονσέρβες κι ένα γκαζάκι στο καλαθάκι του.

Η νεαρή ταμίας κτυπάει τις κονσέρβες και το γκαζάκι στην ταμειακή μηχανή, τον κοιτάει και του λέει:
«Φύγετε κύριε, η εταιρεία μας δικαιολογεί κάποια δωρεάν καλάθια».

Αυτός την κοιτάει με καλοσύνη, την ευχαριστεί εκατό φορές και της δίνει χίλιες ευχές.

Η συνέχεια του αληθινού περιστατικού στην Αγία Παρασκευή

Μόλις εκείνος απομακρύνεται, ανοίγει την τσάντα της καί βάζει τά χρήματα στό ταμείο από τό πορτοφόλι της!! Όσοι ήταν στην ουρά, 2-3 άτομα, έχουν μείνει κάγκελο. Αμέσως της λένε «κοπελιά, να τα πληρώσουμε εμείς. Η νεαρή κοπέλα τους κοιτάζει αυστηρά και τους απαντά αποφασιστικά:
«Ευχαριστώ, εγώ το ἀποφάσισα, εγώ θα τα πληρώσω. Ελάτε, παρακαλώ, προχωράτε».

Ἕνα κοριτσάκι τόσο δα. 20 – 22 ετών. Πόσα νά παίρνει; 500 ευρώ το μήνα; Ίσως και λιγότερα. Μάθημα ζωής και ανθρωπιάς για όλους μας. Ελπίδα και προσμονή για ένα καλύτερο αύριο. Έτσι για να μη κατηγορούμε μερικές φορές την νεολαία μας.

Υπάρχουν και “διαμάντια” και είναι πολλά, μα πάρα πολλά. Και τώρα σε αυτή την δύσκολη περίοδο, που περνά η πατρίδα, λάμπουν εκτυφλωτικά και δίδουν ελπίδα , μάθημα αντίστασης, μάθημα ζωής σε όλους μας. Όσο υπάρχουν άνθρωποι, δεν πρέπει να φοβόμαστε τίποτα σε αυτό τον τόπο. Θα τα αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, με μπροστάρη την νεολαία μας.

Όπως ενημερωθήκαμε από τα Ellinika Hoaxes, η είδηση είναι ανακυκλωμένη και ψευδής και σας παρουσιάζουμε τι ισχύει πραγματικά

Σύμφωνα με τον ισχυρισμό, πριν λίγες ημέρες ταμίας σε υποκατάστημα γνωστής αλυσίδας super market στην Αγία Παρασκευή Αττικής προέβη σε μια γενναιόδωρη πράξη πληρώνοντας η ίδια τις αγορές ενός άπορου ηλικιωμένου. Μάλιστα, ο ισχυρισμός αναφέρει ότι η νεαρή κοπέλα άφησε τον ηλικιωμένο να νομίζει πως οι αγορές του είναι δώρο από την επιχείρηση και όχι από την ίδια και αρνήθηκε να δεχθεί την πρόταση άλλων πελατών, που ήταν παρόντες, να πληρώσουν αυτοί τις αγορές του άνδρα.

Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο, που αναπαράγεται τις τελευταίες ημέρες στο διαδίκτυο.

Το περιστατικό είναι πέρα για πέρα αληθινό και συνέβη πριν από μερικές μέρες στα “ΑΒ Βασιλόπουλος” της Αγίας Παρασκευής.

Πλησιάζει στο ταμείο ένας γηραιός, ρακένδυτος άνδρας, με 3-4 κονσέρβες κι ένα γκαζάκι στο καλαθάκι του.

Η νεαρή ταμίας κτυπάει τις κονσέρβες και το γκαζάκι στην ταμειακή μηχανή, τον κοιτάει και του λέει:

«Φύγετε κύριε, η εταιρεία μας δικαιολογεί κάποια δωρεάν καλάθια».

Αυτός την κοιτάει με καλοσύνη, την ευχαριστεί εκατό φορές και της δίνει χίλιες ευχές.

Η Αντίδραση

Μόλις εκείνος απομακρύνεται, ανοίγει την τσάντα της καί βάζει τα χρήματα στο ταμείο από το πορτοφόλι της!!  Όσοι ήταν στην ουρά, 2-3 άτομα, έχουν μείνει κάγκελο.

Αμέσως της λένε «κοπελιά, να τα πληρώσουμε εμείς. Η νεαρή κοπέλα τους κοιτάζει αυστηρά και τους απαντά αποφασιστικά:

«Ευχαριστώ, εγώ το ἀποφάσισα, εγώ θα τα πληρώσω. Ελάτε, παρακαλώ, προχωράτε».

Ἕνα κοριτσάκι τόσο δα. 20 – 22 ετών. Πόσα να παίρνει; 500 ευρώ το μήνα; Ίσως και λιγότερα. Μάθημα ζωής και ανθρωπιάς για όλους μας. Ελπίδα και προσμονή για ένα καλύτερο αύριο. Έτσι για να μη κατηγορούμε μερικές φορές την νεολαία μας.

Υπάρχουν και “διαμάντια” και είναι πολλά, μα πάρα πολλά. Και τώρα σε αυτή την δύσκολη περίοδο, που περνά η πατρίδα, λάμπουν εκτυφλωτικά και δίδουν ελπίδα , μάθημα αντίστασης, μάθημα ζωής σε όλους μας.

Όσο υπάρχουν άνθρωποι, δεν πρέπει να φοβόμαστε τίποτα σε αυτό τον τόπο. Θα τα αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, με μπροστάρη την νεολαία μας.

Τι ισχύει

Αρχικά, παρά τον ισχυρισμό ότι το υποτιθέμενο περιστατικό έλαβε χώρα “πριν μερικές ημέρες”, το ίδιο κείμενο που βρίσκουμε στις πρόσφατες αναπαραγωγές εντοπίζεται κατά καιρούς στο διαδίκτυο για σχεδόν μια δεκαετία.

Η πιο παλιά εμφάνισή του είναι το 2013 σε διάφορα ιστολόγια και forums. Έκτοτε το περιστατικό το συναντάμε ξανά το 2014, το 2015, το 2017, το 2018, το 2019, τον Ιανουάριο του 2020 (όπου είχε γνωρίσει ξανά μεγάλη διάδοση) και πιο πρόσφατα την άνοιξη του 2022.

Αναλυτικά οι περιπτώσεις στις οποίες συναντάμε τον ισχυρισμό ανά έτος:

2013: enneaetifotos.blogspot.comerythrolefkometerizi.blogspot.comvasiliosdedidis.blogspot.comexomologistetokirio.gr.

2014: agiosrafael.gr

2015: trikkipress.gr

2017: printfriendly.comorthodoxos.com.grorthognosia.blogspot.com

2018: beteranizhta.blogspot.com

2019: triklopodia.gragiosgeorgiosfaneromenos.com

2020: parosnews.netenimerotiko.grpatrisnews.commama365.gralithinesgynaikes.grproini.newspeloponnisosnews.grmyilianews.grsinglewoman.grspekamila.grenimerotiko.gr

Άνοιξη 2022: scoops.grmotoparea.grblog.moudaniwn.grkefaloniamagazine.gr

Στις περισσότερες περιπτώσεις το άρθρο εμφανίζεται ακριβώς ίδιο ή με ελάχιστες τροποποιήσεις, όπως η προσθήκη κάποιων λεπτομερειών και επίκαιρων αναφορών (για παράδειγμα εδώ γίνεται αναφορά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη).

Από σχετική έρευνα που έγινε δεν εντοπίζεται καμία αναφορά στο περαστικό από μεγάλους δημοσιογραφικούς οργανισμούς, ακόμη και όταν αυτό εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο διαδίκτυο το 2013, γεγονός που συνηγορεί υπέρ της θέσης ότι το περιστατικό δεν είναι πραγματικό, αλλά προϊόν της φαντασίας.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός πως πριν από μερικές ημέρες νεαρή ταμίας σε υποκατάστημα γνωστής αλυσίδας super market στην Αγία Παρασκευή πλήρωσε η ίδια τις αγορές ενός άπορου ηλικιωμένου δεν είναι αληθής. Ο ισχυρισμός κυκλοφορεί στο διαδίκτυο σε διάφορα ιστολόγια και sites τουλάχιστον από το 2013. Ακόμη, το περιστατικό δεν αναφέρεται από κανέναν έγκυρο ειδησεογραφικό οργανισμό ακόμη και κατά την περίοδο της πρώτης εμφάνισης του, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να μη συνέβη ποτέ και να αποτελεί ένα ακόμη hoax του διαδικτύου.

Related posts

Σεισμός στην Κρήτη – Κοντά στο Ηράκλειο το επίκεντρο

Προσοχή: Φιλέτο γαλοπούλας πασίγνωστης εταιρείας έχει λάθος ημερομηνία παραγωγής και λήξης

Πρώτη φορά στην Ελληνική Βουλή: Αυτός είναι ο ο βουλευτής που χτύπησε άλλο βουλευτή μέσα στην ολομέλεια